Fan van Jan: ‘Alle ballen op de kortebaan’

4 oktober 2013 08:00

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Vanaf dit seizoen levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (14): ‘Alle ballen op de kortebaan’

Mijn kleindochter van zeven werd zondag opgehaald voor een omgekeerd verjaardagfeestje. Bij de deur werd ze verwelkomt met: ‘Leuk dat je er was en bedankt voor je cadeautje’. Ook haar kleren zaten omgekeerd en achterstevoren. Je moet wat doen om origineel te zijn. De bedenkers zijn vast ooit op de kortebaan van Medemblik geweest. Daar is het ook de gehele middag omgekeerd. Sinds dit jaar is ook Purmerend omgekeerd en wanneer de voortekenen niet bedriegen, doet ook Bemmel volgend jaar omgekeerd mee. Nog even, en dan tel je niet meer mee wanneer je gewoon doet.

Zou de NDR hierdoor zijn geïnspireerd? Willen zij daarom anders zijn dan de andere bonden? Alles net niet doen, zoals elke andere organisatie wél zou doen? Ik kan mij niet aan die indruk onttrekken. In de NDR zijn drie takken van paardensport verenigd: de langebaan, de rensport en de kortebaan. De eerste twee ooit florerend, maar vanaf begin jaren ‘80 afgegleden naar noodlijdend of recreatief. De kortebaan, altijd al genoemd als  ‘de bakermat aller drafsport’, zichzelf bedruipend met de vizier duidelijk omhoog. Het is de enige tak waar het publiek nog wel op af komt! (Ik laat bewust de grasbanen buiten beschouwing)

Wij mogen toch verwachten dat een sportbond met haar leden, haar sterke punten uitbuit. Dit betekent, in dit geval, er alles aan doet om de populariteit van de kortebaan nog verder te laten groeien en dat gebruiken om de drafsport, in zijn totaliteit, te promoten. In de volksmond heet dat: ‘Alle ballen op de kortebaan’.

Suikeroom

Victoria Park Wolvega heeft met behulp van een ‘suikeroom’ grote investeringen gedaan en lijkt op de weg terug. Ondanks dat zij zelf nog lang niet uit de rode cijfers zijn, helpen zij (verplicht) Duindigt en de andere banen met donaties van tien duizenden euro’s. Misschien ben ik te vroeg met mijn oordeel, maar veel lijkt het niet te helpen. Buiten een paar topdagen weet het publiek de weg naar die banen niet meer te vinden. Alsjeblieft NDR, trek conclusies en richt je pijlen op Wolvega en Europa. Deponeer daarnaast, het geld niet in een bodemloze put, maar steun de drafsport waar groei geen utopie is. De kortebaan zal het met dank ontvangen en voor de sport weer uitgeven. De laatste dertig jaar is de draf- en rensport alleen maar achteruitgegaan. Alles is geprobeerd en resulteerde in niets of in weinig. Ga weer terug naar de basis!

Kom op fokkers, eigenaren, trainers en pikeurs. Richt je pijlen op de recreatieve sport en met name op de kortebaan! Trek je neus er niet meer voor op. Leer wat onder andere de familie Pools al decennia geleden leerden. En ga doen waar, in het verleden, Jan Wagenaar sr., Jan van Dooyeweerd, Guus Knijnenburg en al die anderen de waarde van inzagen en zo graag deden. Maak de populaire kortebaan nog populairder. De organisaties zullen dat belonen met nog hogere prijzengelden en de honderden toeschouwers worden duizenden toeschouwers! Dat alleen kan de sport redden. Geen sport kan zonder publiek! Publiek zorgt voor inkomsten. Publiek zorgt voor sponsoren.

Hoogtepunt

Voor het seizoen 2013 zal het niet meer zijn. Zoals elk jaar leeft in oktober het hele kortebaanlegioen naar haar laatste hoogtepunt: ’t Zand. Ook deze organisatie onderscheidt zich van de rest. De ervaring heeft mij geleerd dat ‘t Zand het anders doet. Vaak sta ik met kromme tenen te luisteren naar het openingswoord van de voorzitter, maar hier krijg ik kippenvel. Op maandag 14 oktober zo rond 13.45 uur neemt voorzitter Hans Ruygrok het woord. Hij zal de kortebaan op zijn eigen wijze openen. In zijn welkomstwoord zal hij als enige de alom aanwezige pers niet vergeten!

Fan van Jan

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.