Fan van Jan (8): ‘Neem de kleineren aan de hand’

12 februari 2013 11:44

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Vanaf dit seizoen levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (8): Neem de kleineren aan de hand.

Samen

Wij moeten het niet willen. Sterker, wij moeten er alles aan doen opdat het niet gebeurt! In deze tijd leven wij met lijsten en lijstjes. Alles wordt gerangschikt in best, beter, het best of groot, groter, het grootst. Zolang het een spelletje blijft met eventueel een prijsje of een bloemetje is er niets aan de hand. Maar wanneer het een doel wordt, gaan er slachtoffers vallen.

Al vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw kom ik in Limburg. Eerst met mijn vriendin, later met vrouw en kinderen. Limburg het mooie stukje buitenland in Nederland. Wij hielden en houden nog steeds van dat glooiende landschap met die prachtige vergezichten. Maar wij gaan er ook vaak naar toe voor het wielrennen. Vooral in de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 hoefde je niets te plannen. Altijd was er wel een wielerwedstrijd in de omgeving. Natuurlijk hadden wij zelf onze fietsen mee, maar een leuke plaatselijke wedstrijd pikten wij graag mee. Zo had je de ‘Slag van Nuth’ , ‘Het wonder van Obbicht’, de ‘Draai om Schin op Geul’ , ‘de Klim van Klimmen’ en hoe verder al die plaatselijke ronden maar mochten heten. Het was dan niet alleen wielersport, maar het was er ook heel gezellig. De mensen stonden langs het parcours of hadden zich gesetteld in de tuinen. Het Limburgse bier in de nabijheid. Kortom, hoe mooi kan het leven zijn?

Amstel Gold Race

Toen kwam de Amstel Gold Race. De bekende bierbrouwerij had een nieuw bier op de markt en een paar wielerliefhebbers waren op zoek naar een echte Nederlandse wielerklassieker. Zij kwamen elkaar tegen en een topwedstrijd was geboren. Niet meteen maar langzaam elk jaar een beetje beter en grootser. In de beginjaren ’80 werd de Amstel Gold Race omgedoopt in ‘Amstel Gold Raas’. De man uit Zeeland won de wedstrijd vijf keer! In die tijd stonden wij met onze kinderen langs het parcours te wachten op een passage. Wij waren daar geheel alleen en vielen blijkbaar op. Plots stopte er een automobilist en vroeg ons waar wij op stonden te wachten. “Op de passage van de Amstel Gold Race”, zei één van ons. “De Amstel Gold Race? Wat is dat?” Voordat wij antwoord konden geven, kwamen de eerste politiemotoren en werd de automobilist weggestuurd. Hij zal het later wel begrepen hebben. Een Limburger die niet wist wat de Amstel Gold Race was!

Dat is nu wel even anders. Het is nu nog de enige wielerwedstrijd waar Limburgers massaal hun huis voor uit komen. Alle plaatselijke wielerwedstrijden hebben het loodje gelegd. Publiek kwam niet meer, daardoor geen animo van sponsoren en dus geen geld om te organiseren. Een absoluut hoogtepunt is mooi maar stelt de rest in de schaduw. Wij mensen gaan, blijkbaar, dan alleen voor het allerbeste!

Kortebaancircuit

32 kortebanen staan er op de agenda van 2013. Na afloop mogen wij best met elkaar discussiëren over welke nu het beste of leukste was. Maar laten wij het daar bij houden. Soms hoor ik al spreken over ‘de grote vier’! Alstublieft doe het niet. ‘Venhuizen, is net zo leuk als de kortebaan van Santpoort! Ik vertrouw er op dat de verenigingen en stichtingen met elkaar rekening blijven houden. Een strijd om het meeste prijzen- of startgeld moet worden voorkomen. Het niveau van de kortebaan omhoog? Geweldig. Maar dan wel voor allemaal! In mijn beleving heeft elke kortebaan zijn charme, zijn sterke én zwakke punten en dat maakt een circuit pas een echt circuit!

De algemene jaarvergadering van de Kortebaanbond in november was er één van gelatenheid. Er was gelukkig geen sprake van onderlinge strijd tussen de verenigingen en stichtingen. Maar er was ook geen drive om méér met elkaar samen te doen. De ‘grotere’ nemen ‘de kleinere’ (nog) niet aan de hand op de weg naar omhoog. Het is aan de bond om samen met de organisaties hier iets aan te doen!

Fan van Jan


TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.