Fan van Jan (7): ‘Geen paarden, geen kortebaan’

22 januari 2013 09:28

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Vanaf dit seizoen levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (7): Geen paarden geen kortebaan.

Rare jongens die Fransen! Protesteren massaal tegen het homohuwelijk en redden en passant de Nederlandse drafsport door bij elk PMU kantoor even naar binnen te wippen om te wedden op de koersen van Victoria Park. Een gedeelte van die omzet komt ten goede aan de Nederlands drafsport. Zouden die Franse wedders dat weten? Met het geld dat overblijft, nadat Wolvega zijn kosten heeft afgetrokken, wordt het prijzengeld van de Nederlandse koersen verhoogd zodat het weer interessante bedragen worden.

Het gevolg moet natuurlijk zijn dat meer eigenaren meer paarden kopen en in training geven. Zo krijgt men de drafsport in ons land weer op de rails. Of niet? Laat ik mij daarmee maar niet bezig houden. Wat ik wel constateer is, dat Drafcentrum Alkmaar nu, duidelijk lijdt onder de populariteit van de koersen in Wolvega. De koersen daar, zijn bijna allemaal maximaal bezet met als gevolg dat, zeker in de winter, te weinig paarden overblijven om de koersen in Alkmaar te vullen en door te laten gaan. Een totale scheefgroei waar ook Duindigt tegenaan is gelopen.

Gehalveerd

Al met al een probleem voor de NDR waar ik mij absoluut niet mee wil bemoeien ware het niet dat niet koersen op Alkmaar ook de kortebaan raakt! Voor de paarden met kortebaantalent is Alkmaar de thuisbaan. In het nabije verleden werd er in de winter op het Ovaaltje elke week gekoerst. Gelegenheid genoeg dus om de sprinters in vorm te krijgen of te houden. Dit werd de laatste jaren ook nog eens versterkt door de koersen over 1100 meter. Voor de top van het sprintersgilde een uitstekende kans om de snelheid erin te houden met daarbij ook nog eens kans op prijzengeld. Een niet onbelangrijk detail voor eigenaar en trainer.

Dit winterseizoen is het aantal geplande koersen gehalveerd! En zelfs daarvan worden er meetings geannuleerd. In 2013 is er nog niet gekoerst in Alkmaar. De koers van 14 januari ging niet door en ook die van 28 januari heeft te weinig inschrijvingen om een koersdag te vullen. Het wachten is nu op maandag 11 februari. Wanneer er niet wordt gekoerst, wordt er ook niet gewonnen, dus niets verdient! Hoelang, vraag ik mij af, houden de eigenaren van de kortebaanpaarden dat nog vol? Wanneer gooien zij de handdoek?

Tekort

Denken de weldenkende Fransen de Nederlandse drafsport te redden, brengen ze daarmee tegelijkertijd de kortebaansport om zeep. Immers, wanneer de kortebaaneigenaren er de brui aan geven, zijn er geen paarden. Geen paarden, geen kortebaan!

Nog ruim drie maanden en dan is de start van het kortebaanseizoen op handen. 32 Kortebanen staan er op de rol voor het seizoen 2013. Liefst zeven keer komt het voor dat er twee kortebanen in één week worden gehouden. En hoewel een kortebaan met minder dan 26 paarden ook leuk kan zijn, wil elke organisatie het maximale aantal aan de start. Ik vrees dat het niet gaat lukken. Ik voorzie een tekort aan paarden en daardoor problemen om altijd een acceptabel deelnemersveld aan de start te krijgen. Bij alle zorgen die de organisaties, in deze economische schrale tijd, toch al te verstouwen krijgen, zullen zij dit probleem kunnen missen als kiespijn.

Daarom mijn oproep aan alle eigenaren en trainers: red de bakermat aller drafsport! Schrijf massaal in voor de koersen op Alkmaar. Zodat niet alleen de supporters klaarstaan voor de start eind april!

Fan van Jan

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.