Fan van Jan (6): De stem van een eigenaar

11 december 2012 14:22

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Vanaf dit seizoen levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (6): De stem van een eigenaar.

“Ik heb al vijfentwintig jaar kortebaanpaarden en vind het belangrijk ook de stem van een eigenaar eens te laten horen.” Het waren zo ongeveer de laatste woorden van de heer Timmer uit Heemskerk van zijn ingezonden brief in het magazine Draf &Rensport. Middels dit ingezonden stuk laat hij blijken het niet eens te zijn met de veranderingen die volgens hem vooral de laatste jaren in de kortebaansport zijn doorgevoerd. Vooral het starten met 26 paarden, met twee stilstaande nummers als gevolg, is hem een doorn in het oog. Het systeem met 24 paarden, met als consequentie het bijloten tijdens de vierde omloop, draagt volgens Timmer bij tot een eerlijker verloop van de koers. ‘Vroeger’, toen de heren Bisschop en Van Zanten nog deel uitmaakten van het bestuur, was het allemaal beter en rustiger.

Ik krijg altijd kippenvel wanneer ik zoiets lees. Al zo lang eigenaar en dan nu pas je stem laten horen. Wanneer je al 25 jaar actief bent in de paardensport moet dat toch ook vaak leuk zijn geweest? Waarom ook dat niet even vermeld? Schrijf je een keer een stukje, moet het allemaal zo negatief! Het tijdstip van publicatie was wel goed gekozen. De brief van Timmer konden wij lezen de vrijdag voor de Algemene ledenvergadering van de Kortebaanbond. Voorzitter Van der Lans kon er tijdens de vergadering dan ook niet om heen. Voor hem was de discussie over 24 of 26 paarden echter een gepasseerd station. Hij zei er klaar mee te zijn.

Bijloten

Toch wil ik erop ingaan. Veranderingen gaan in een democratisch proces nu eenmaal langzaam en komen pas na veel heen en weer gepraat tot stand. Ook tijdens de bestuursperiode van de heren Bisschop en van Zanten was deze kwestie al aan de orde. Complete volksstammen ergerden zich aan het bijloten voor de vierde omloop. Verliezen betekende volgens hen een definitieve gang naar huis, maar door het bijloten was het mogelijk dat zo’n ‘lucky loser’ zelfs de kortebaan nog kon winnen! Elk ander aantal paarden dan zestien of 32 paarden zorgt voor stilstaande nummers. Maar dat was volgens een meerderheid lang niet zo erg. Loten hoort nu eenmaal bij het kortebanen. Aldus geschiedde!

Timmer heeft wel een punt. Tijdens het afgelopen seizoen won maar liefst dertien keer een paard, dat tijdens de koers een stilstaand nummer had gehad. Eerlijkheidshalve moet daarbij worden vermeld dat het stilstaande nummer verschillende keren was weggelegd voor kortebaansensatie Blackpearl Trans R. Wellicht wat kort door de bocht, maar ik heb zo het idee dat dit supertalent ook zonder deze voordelige startnummers tijdens de tweede of derde omloop haar kortebanen had gewonnen. Haar trainer, Aad Pools, kreeg samen met zijn familie gedurende het seizoen regelmatig het verwijt een engeltje op de schouder te hebben. Dat is in zekere zin waar. De paarden van ‘mister kortebaan’ stonden regelmatig met een stilstaand nummer op zak op hun beurt te wachten in de veewagen, terwijl andere paarden zich afbeulden om in de vierde omloop te komen. Hopelijk beseffen deze criticasters dat de paarden wel eerst ‘even’ in de derde omloop moesten komen! En ja, dat lukte Aad en zijn dochters Josette en Manon het afgelopen seizoen nogal vaak.

Microfoon

De eigenaar van Blackpearl Trans R werd ook in de bloemen gezet tijdens bovengenoemde vergadering. Hij won dit jaar met zijn ‘Kortebaanpaard 2012’ dik zeventien mille op de kortebaan. Euro’s die tijdens deze economisch moeilijke tijd door verschillende verenigingen en stichtingen met veel moeite bij elkaar zijn geschraapt. Met in zijn linkerhand de bloemen pakte hij met zijn rechterhand de microfoon. De vergadering ging er voor zitten. Een dankwoord zou immers haar deel worden. Zij waren het die ervoor hadden gezorgd dat de kortebanen zo succesvol waren verlopen. Helaas bleek niets minder waar. De aanwezige bestuurders kregen van hem een draai om de oren. De eigenaar bepaalt dit en de eigenaar bepaalt dat en wat denken die verenigingen wel? Een bedankje was er niet bij. Jammer!

Mij kost het in elk geval geen enkele moeite. Dank jullie wel allemaal. Ik vond het geweldig!

Fijne feestdagen en tot volgend jaar.

Fan van Jan

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.