Fan van Jan (5): ‘Klim in de pen’

8 november 2012 14:48

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Vanaf dit seizoen levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (5): Klim in de pen.

Voor het bestuur van de Bond van Harddraverij- Verenigingen en – Stichtingen in Nederland is november een drukke maand. Het kortebaanseizoen moet worden geëvalueerd en daarna besproken met allerlei commissies en de jaarvergadering moet worden voorbereid. Op 27 november aanstaande, komen de leden voor de afsluitende vergadering in Assendelft bijeen en dan moet ook nog de conceptagenda voor het volgende jaar op tafel klaar liggen.

Voor het eerst mocht ik dit jaar alle kortebanen bezoeken. Sinds mijn broer en ik ons bedrijf, eind 2010, hebben beëindigd, is dat één van de redenen dat ik nog steeds tijd tekort kom. Op Koninginnedag was ik in Helmond en half oktober sloot ik, inmiddels met wintermuts op, het seizoen af in ‘t Zand. 31 Kortebanen. Soms drie in een week. Altijd met heel veel zin er naar toe. Niet altijd tevreden naar huis. Daarvoor kan er zo’n middag teveel gebeuren wat invloed heeft op mijn stemming. Toch was het altijd de moeite waard en na een dagje relativeren was er altijd weer de drang naar een volgende kortebaan.

Reislustig

Nederlanders zijn reislustig. Tevens zijn wij geneigd om alles wat in het buitenland gebeurt over te waarderen. Wanneer er in een Spaanse stad 10.000 mensen een bende stieren voor willen blijven en door de straten rennen, wat voor diegenen die niet hard genoeg rennen een gescheurd shirt of erger oplevert, zie ik dat ‘s avonds op de landelijke televisiezenders. Maar voor de kortebaan, van bijvoorbeeld Santpoort, zoek ik tevergeefs op een of andere regionale zender naar beelden van de sport. Terwijl ook daar zeker 10.000 bezoekers kunnen worden geteld.

Waarom kleineren wij onze sport? Wat leest u over de kortebaan in uw regionale dagblad? Veelal een sfeerplaatje. Of erger, helemaal niets! Niets over de sport. Niets over de prestaties van paarden en pikeurs. Vergelijk dat eens met die grote stukken, elke maandagmorgen, van de voetbalclubs uit de diverse regio’s.

Oplage

HDC Media bestrijkt met zijn oplage bijna 80 procent van de kortebanen. Daar zou je toch iets van mogen verwachten. Niets! Of laat ik zeggen bijna niets. Aan het eind van het vorige seizoen en aan het begin van het seizoen 2012 heeft Hilgersom Tekstproducties geprobeerd voet aan de grond te krijgen en aan HDC Media gevraagd verslagen te mogen verzorgen. Zelfs voor niets wilde men het niet. Men vond en vindt de verslaggeving, zoals al jaren gebruikelijk, méér dan genoeg. Wanneer wij en u dat ook zo blijven vinden, verandert er niets. Wilt u meer? Klim in de pen en wijs de redacties erop dat u volgend seizoen de kortebaan in uw dagblad prominenter in beeld wil hebben.

Nog één activiteit staat ons te wachten. De verkiezing KortebaanVereniging van het jaar. De Vrienden hebben gekozen. De reacties waren te klein in aantal, maar gaven toch een richting aan. De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft dit meegewogen en een beslissing genomen.

Dinsdag 27 November, direct na het officiële gedeelte van de algemene Jaarvergadering maakt zij de winnaar bekend. Het is een eerbetoon aan al die noeste werkers die nu al weer bezig zijn aan hun edities van 2013. Was het alvast maar weer april. Ik kan niet wachten!

Fan van Jan.     

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.