Fan van Jan (4): ‘Vertrouwen is de basis’

5 oktober 2012 14:40

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Vanaf dit seizoen levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag: Vertrouwen is de basis.

Liefhebbers van de kortebaan en verschillende belangengroeperingen zijn al jaren bezig de kortebaansport op een hoger plan te brengen. Zij vinden dat de kortebaan het niveau van een echte sport al lang heeft bereikt en als zodanig moet worden gezien en behandeld. De redactie van Kortebaandraverijen.nl en ik zijn het daar van harte mee eens, maar beseffen dat er nog een lange weg te gaan is om iedereen daarvan te overtuigen. Te vaak verliest de sport zich nog in frivoliteiten en onprofessioneel gedrag. Willen wij groter? Oké, maar dan wordt er nog meer naar ons gekeken en moeten wij ons nog meer verantwoorden. Voor alles moet een antwoord zijn en dat is in een sport waar paarden een beslissende rol spelen vaak, al moeilijk genoeg. Vertrouwen is de basis! En dan is het ook nog zo dat dit vertrouwen te voet komt en te paard gaat. Hoe toepasselijk!

Duosulky

Donderdag 23 augustus ben ik in Hoofddorp geweest. Het was een leuke middag. De organisatie verdient een pluim en het weer was prachtig. 26 Paarden aan het vertrek en alles leek er op dat seriewinnaar Blackpearl Trans R haar vijfde opeenvolgende kortebaan ging winnen. Het paard uit de stal van Aad Pools was dan ook huizenhoog favoriet. De winnenduitbetaling zou historisch laag zijn. De wedders zochten hun heil dan ook in allerlei alternatieven zoals het duospel, trio, en zelfs het kwartet.

Al in het voorwerk van de favoriet groeide de twijfel van de aandachtige toeschouwer. Blackpearl Trans R was niet in goede doen en leek een ander paard. De eerste omlopen bevestigden deze twijfel. Blackpearl won wel, maar het ging met moeite. Galoppades in diverse ritten maakten kampritten noodzakelijk. Alle hens aan dek dus. Tenminste, dat zou je mogen verwachten.

Groot was dan ook mijn verbazing toen tussen de tweede en derde omloop Aad Pools met Blackpearl Trans R op de baan verscheen met een duosulky waarin naast hem de Hoofddorpse Pastoor.  Het was voor een pseudorit tegen Vanitas d’Echo met Heidi Appel. Deze laatsten waren in de eerste omloop al uitgeschakeld.

Teleurstelling

Spreekt hier nu een teleurgestelde wedder? Nee, ik mocht na afloop mijn goede weddenschap op  Andrea Swagerman afrekenen bij de totalisator. Het is die nodeloze, onprofessionele, extra inspanning die mij stoort. De Hoofddorpse organisatie zal dit gevraagd hebben en Aad Pools, zo goed als hij is, heeft niet kunnen weigeren. Beiden zullen het relativeren en vertellen dat de nederlaag niet te wijten is aan het ritje met de Pastoor. Ik ben het daarmee eens. Ik heb gezien hoe moeizaam het allemaal ging. Maar daar zullen niet alle wedders op Blackpearl Trans R naar willen luisteren.

Nu ik het toch over het wedden heb. Is dat wedden nu een zegen voor de sport of een last? De organisaties zien het als een welkome inkomstenbron en roepen dat het wedden op een paard de verbondenheid en de spanning van de koers vergroot. Allemaal waar, maar iedereen moet zich realiseren dat het wedden op paarden ook een drempel opwerpt. Een drempel waar mensen niet zomaar overheen stappen en nieuwe aanwas voor de sport eerder afschrikt dan stimuleert.

Vertrouwen is de basis. Maar wanneer ik hoor of lees dat een paard ineens tot prestaties komt omdat hij in de week voor een kortebaan is behandeld aan een of ander probleem, wordt dat vertrouwen  op de proef gesteld. Natuurlijk, ik begrijp dat een trainer altijd zoekende is. Een ander beslag of inspanning kan winst betekenen. Maar als wedder heb je daaromtrent geen enkele informatie en word je op het verkeerde been gezet. In Frankrijk, waar de drafsport floreert, zijn regels opgesteld om de wedder zoveel als mogelijk te informeren. Ik ben voor alle verbetering!                                             

Fan van Jan.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.