Fan van Jan (4): Afgesproken werk

17 juli 2012 09:35

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Vanaf dit seizoen levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag: Afgesproken werk.

Met een klap deed ik de achterklep van mijn auto dicht. Ik had hem in een wijkje geparkeerd vlak achter de straat waar die middag de jaarlijkse kortebaan zou worden gehouden. Met mijn paraplu, twee stoeltjes en de koelbox in de hand keek ik nog even of alles op slot was en liep naar de baan.

Een bewoner kwam omhoog vanuit de motorkap van zijn auto waarin hij, gezien het gereedschap om hem heen, al  een poosje bezig was. Hij monsterde mij en wist meteen waarnaar ik op weg was. “Allemaal afgesproken werk”, zei hij. “Ze weten nu al wie er gaat winnen”. Ik beaamde het meteen, natuurlijk allemaal afgesproken werk, maar kom je niet kijken dan? “Ja, even dit af maken en dan kom ik vanmiddag om een uur of vier een biertje drinken”. Lachend liep ik door. Zin om hem van repliek te dienen, had ik niet. Hij was overtuigd van zichzelf en kans om hem van zijn vooroordeel af te helpen had ik toch niet.

‘Het is allemaal afgesproken werk’. Wanneer er een regel in het leven is, die met voeten wordt getreden is het wel die, van het nakomen van afspraken. In mijn herinnering komen er direct situaties naar boven.

Keuken installeren

Zoals die keer dat ik op een maandag bij een zekere Arnold de keuken demonteerde. De andere dag zou een keuken-installateur een nieuwe komen plaatsen. Om alles te monteren en af te werken had deze wel een paar dagen nodig. Met Arnold maakte ik de afspraak dat ik vrijdag terug zou komen om de keuken water technisch aan te sluiten zodat in het weekeinde alle leed was geleden en hij en zijn gezin de keuken weer konden gebruiken.

Donderdag werd ik door Arnold gebeld of ik morgen nog kwam. Natuurlijk, zei ik, dat hebben wij toch afgesproken! “Jaja”, zei Arnold. “Jij bent nog jong en gelooft nog in afspraken, maar ik ben dat geloof al lang kwijt!” Kennelijk was hij te vaak teleurgesteld in mensen die afspraken met hem hadden gemaakt.

Wereldkampioen

In 1978 werd het wereldkampioenschap wielrennen op de Nurnbergring in Duitsland gehouden. Tijdens de wedstrijd voor professionals komen na een geanimeerde wedstrijd de Italiaan Fransesco Moser en ‘onze’ Gerrie Kneteman samen voorop. Zij waren in de één na laatste ronde ontsnapt en met elkaar deden zij er alles aan om de voorsprong te behouden en liefst nog te vergroten. De voorsprong groeide en er werd toestemming gegeven om de ploegleiderwagens achter het duo plaatst te laten nemen.

Plots stokte de samenwerking. Kneteman nam niet meer over. Moser schreeuwde: “kom op man, doe je werk anders houden wij het niet”. Gerrie kwam naast hem rijden en riep: “jij bent sneller op de streep, ik ga niet voor een tweede plek de longen uit mijn lijf rijden!” Moser voelde, dat hij met Kneteman in het wiel, het niet zou redden om voorop te blijven. En, wanneer zij toch voorop zouden blijven, hij dan Kneteman niet meer kon kloppen, zoveel sneller was hij nou ook weer niet.

Hij wenkte Kneteman die weer naast hem kwam rijden. Hij noemde een bedrag die hij aan Kneteman zou betalen na winst. Kneteman liet zich weer terugzakken en schudde ‘nee’ met zijn hoofd. Moser schreeuwde een hoger bedrag en Kneteman nam weer over. Zij bleven vooruit en de sprint werd ingezet. Beide renners leken er alles aan te doen om te winnen. Nog twintig meter voor de streep. Moser lag een half wiel voor en zijn gedachten waren al bij de komende glorie. Toen plots in een laatste jump Kneteman zijn voorwiel een banddikte eerder over de streep drukte. Kneteman Wereldkampioen. Zelden een gelukkiger wereldkampioen op het podium gezien. Het gezicht van Moser sprak boekdelen. “Wat hadden wij nou afgesproken?”

Winnaar

Tijdens de kortebaan heb ik de monteur niet meer gezien. Het was mooi en dorstig weer, dus veel verder dan de biertent zal hij niet zijn gekomen. Samen met zijn maten zal hij verder zijn gegaan met de populaire borrelpraat. Na afloop van de kortebaan konden hij en ik tevreden zijn. Geheel volgens afspraak had de winnaar gewonnen!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.