Fan van Jan: ‘25.000 euro weg’

31 juli 2014 07:16

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (22): ‘25.000 euro weg’.

De tijd dendert voort. Met het aantal, nog te organiseren kortebanen, zitten wij alweer in het ‘rechter rijtje’. Wij hebben al mogen genieten van prachtige kortebaansport. Zonder de anderen tekort te willen doen was de koers in Hoofddorp, voor mij, voorlopig het hoogtepunt. Maar laat ik niet te vroeg oordelen. Er staat ons nog veel moois te wachten.

Dieptepunten waren er ook al. En daarmee doel ik vooral op het afgelasten van de kortebaan van Voorschoten. Natuurlijk hebben wij daar allemaal een mening over. Maar wat vooral blijft: De kortebaan van Voorschoten, het Nederlands kampioenschap is niet doorgegaan! Nu dagen later, doet dat nog steeds zeer.

Ik was maandagmorgen om negen uur bij de baan en zag de baanmedewerkers in een stromende regen, hun werk doen. Ook de horecamedewerkers waren onverschrokken bezig hun tenten op te zetten. De gezichten stonden nog vrolijk. Voor één buitje gaan zij niet opzij. Maar de voorspellingen waren zondag al duidelijk: heel veel en langdurige regen! Als dat maar goed komt…

Buienradar

Het asfalt lag te glimmen. Het regenwater werd, toen nog, ongestoord afgevoerd naar de lozingsputten. Het was een deprimerende aanblik, maar niets wees op een eventuele afgelasting. Integendeel! Thuis, nog maar eens Buienradar geraadpleegd. Het maakte mij niet veel wijzer. Het kon alle kanten op. Met in het achterhoofd dat wanneer het eenmaal droog werd er niet veel schade is, het was immers een asfaltbaan en eerdere waterproblemen (Santpoort en Bemmel) waren in het verleden ook snel opgelost. Dus afwachten maar, het was nog geen middag.

Mijn hoop, werd naarmate de morgen vorderde, bewaarheid. Buienradar gaf aan dat het tot 12.30 uur zou blijven regenen en daarna zou het droog zijn tot minimaal 16.00 uur. Wat er daarna ging gebeuren was nog ongewis. Voor mij was het voldoende om met ‘goesting’ naar Voorschoten te vertrekken.

En om 12.15 uur stond ik weer langs de baan. Het optimisme van vanmorgen was geheel verdwenen. Het regende nog steeds en de gezichten, getekend door het vele water, stonden strak en in mineur. Op de baan waren afgevaardigden van de NDR bezig met het keuren van de baan. Er was één baan met zand aangebracht. Ik noem het zand, maar door het water was het een brei die beter met modder is te vergelijken. Onbegaanbaar! Dat vond ook de NDR-afvaardiging. Zij besloten al heel snel en unaniem tot afgelasting van de gehele kortebaan!

Maar zie, daarna werd het droog en de zon begon te schijnen. Nu, achteraf is het makkelijk praten. Daarom zal ik dat niet doen. Ik vind het wel jammer voor de mensen die het aangaat. Wat dacht je bijvoorbeeld van de deelnemers? Er waren erbij die echt voor de overwinning gingen. Zij zagen de rood-wit-blauwe vlag al omhoog gaan terwijl het Wilhelmus speelde. Niets van dat alles!

Annuleringen

De kortebaansport leeft als nooit tevoren. In schril contrast staan hier de annuleringen van kortebanen tegenover. Helmond, Amsterdam, Oostzaan Wateringen en nu nog eens Voorschoten! Dat betekent vooral voor trainers én eigenaren een enorme aderlating. Naast roem en eer ontberen zij een kleine 25.000 euro aan inkomsten! Dat is niet zomaar weg te poetsen. Daar komt nog bij dat wegens de enorme belangstelling bij de inschrijvingen veelvuldig moet worden uitgeloot. De organisaties zijn daar trots op. Zij mogen dat ook zijn. Maar alle voordeel heeft zijn nadeel! Starten op een kortebaan is een luxe geworden. Als dat de sport in de toekomst maar niet gaat tegenwerken.

Volgende week de kortebaan van Nootdorp en daarna volgen de kortebanen zich snel op. Ik hoop op een probleemloos vervolg van de kortebanen vanuit het rechter rijtje. Tot langs de baan!

Fan van Jan

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.