Fan van Jan (23): ‘Sprinters hebben de toekomst’

17 augustus 2014 06:37

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (23): ‘Sprinters hebben de toekomst’.

Op de morgen van de kortebaan van Beverwijk werd ik door mijn zoon gebeld met de vraag: ‘heb je weer zin?’ Alsof de kortebaan van Bemmel, twee dagen daarvoor, iets van die zin zou hebben weggenomen. Integendeel! Weet ook niet hoe het komt, maar ik stapte weer graag in de auto voor de kortebaan van Beverwijk. Al ontken ik niet dat mijn voorkeur uitgaat naar één kortebaan per week. Ik kan dan herstellen en weer naar de volgende toeleven. Ik leg mij echter neer bij een vaststaand kortebaanschema.

Inmiddels zijn wij met het kortebaanseizoen over de helft en de eerste, voorzichtige reacties van mensen die het weten kunnen, zijn positief. Het aantal toeschouwers en het herstel van de toto-omzet is opmerkelijk en de evenementen op zich, kenmerken zich door steeds grotere professionaliteit.

Positief

Natuurlijk zijn er ook minpunten te noteren. Maar ik vraag mij af, of dat tot mijn taak behoort deze altijd te benoemen. Moet ik het weer hebben over het zand van Voorschoten en Bemmel? Moet ik het hebben over het feit dat trainers, pikeurs en eigenaren, soms denken het recht te hebben om zelf te bepalen welk paard de rit wint? Of moet mijn vizier gericht zijn op het positieve en moet ik, bijvoorbeeld, mijn bewondering uitspreken over wat al die organisaties elk jaar presteren?

Dit keer doe ik het laatste. Telkens verwonder ik mij bij aankomst op de plek van de kortebaan, hoeveel werk er in de ochtenduren moet zijn verricht en de weken, maanden daarvoor om het allemaal voor elkaar te krijgen! Alleen het verkrijgen van een vergunning, om de kortebaan te houden, is al een crime. Het verstrekken van zo’n vergunning is een zaak van openbare orde.

In elke gemeente is de Burgemeester daarvoor verantwoordelijk. U kunt van mij aannemen dat hij of zij, tegenwoordig is het steeds meer een zij, het hele gemeentehuis op scherp zet. Niets mag er fout  gaan. De Burgemeester is er voor de opening of huldiging, maar is er bij voorkeur niet voor, om tijdens de happening of daarna, in negatieve zin ergens op aangesproken te worden.

Op de dag van Beverwijk werd er ook een kortebaan verreden in het Zweedse Göteburg. Het internet zorgt ervoor dat beelden daarvan te bekijken zijn. Ik heb daar gretig gebruik van gemaakt. Wat mij het allereerste opviel was de entourage! Wat een geweldige straat, wat een fantastische baan en wat een publiek! Ik heb mij laten vertellen dat dit een van de eerste keren was dat men in Zweden een kortebaan organiseerde. Wanneer dat waar is, weten zij het wel heel goed aan te pakken! Alles leek erop alsof zij het al jaren deden. De professionele aankleding van de baan, de comitéleden allemaal in een witte overall. Vooraf een parade van de deelnemende pikeurs, de aankleding van de paarden etc. etc. De afstand van kortebaan was 250 meter voor alle paarden. Meters geven bij de start kennen zij daar niet. Dat hoeft ook nog niet. De toppers hebben zich immers nog niet afgescheiden van de minderen. De paarden zelf, moeten het kortebanen nog leren. Het was meer een springfestival dan dat er sprake was van een ‘op haren en snaren’.

Wanneer dit aanslaat in Zweden wordt de kortebaansport internationaal! België zit al in de wachtkamer terwijl er ook steeds meer Franse paarden kortebaners blijken te zijn. Ik zie het al gebeuren dat onze Bondsvoorzitter wordt gevraagd leiding te geven aan een Europese Bond!  Naast een Nederlands Kampioenschap komt er dan een Europees Kampioenschap. Onze Nederlandse kortebaanpikeurs zullen worden gevraagd naar onder andere Zweden te komen om daar de toppers te rijden. Kortom, de wereld zal veranderen. Europa ligt aan onze voeten!

Pure realiteit

Ga ik te ver? Heb ik last van hallucinaties. Geenzins, het is pure realiteit. De (draf)sport verandert. Had u zich twee jaar geleden kunnen voorstellen dat ‘onze’ Dafne Schippers Europees kampioen zou worden op de 100 en 200 meter? Hoe lang is het geleden dat Nederland alleen maar schaatskampioenen had op de lange afstanden? De sprinters hebben de toekomst. De kortebaan zal er wel bij varen!

Fan van Jan

 

Tags:

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.