Fan van Jan (20): ‘Sulky aanhaken bij Duindigt’

25 april 2014 09:54

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (20): ‘Sulky aanhangen bij Duindigt.

Wij schrijven april. Het leven om mij heen ontwaakt. De kraaien vliegen om mijn hoofd en duiken naar de grond om takken te verzamelen voor hun nesten. De eenden in het water hebben geen enkele seksuele remming. Er is duidelijk sprake van de ene aanranding na de andere. Kortom het is lente! Niki Terpstra wint Parijs-Roubaix. Onze Niki, dat mogen wij toch wel stellen. Hij woont immers in Assendelft. Onze Niki dus, zorgt ervoor dat Nederland weer gewoon van wielrennen houdt en de sport op handen draagt.

Verkoop Duindigt

Op teletekst van ‘Omroep West’ lees ik dat Wieger de Ruiter Duindigt gaat redden. Hij heeft vergaande contacten met de Arabieren en denkt Duindigt aan hen te kunnen verkopen. Op voorhand was de NDR al voor verkoop van wat eens haar trots was. Dus de weg ligt straks vrij voor de volbloed Arabieren. Duindigt is gered en kan zich richten op een multifunctionele toekomst waar vele takken van paardensport kunnen worden beoefend. Neem Ahoy maar als voorbeeld, waar zelfs het korfbal elk jaar haar hoogtepunt beleeft, maar dan buiten en op een volstrekt uniek gebied.

Ook de kortebaansport moet daar zijn voordeel van gaan krijgen. Parijs–Roubaix, maar ook al die andere hoogtepunten in het wielrennen bewijzen nog eens, wat ik al wist. Sport heeft hoogtepunten nodig. Elke sport heeft zijn hoogtepunten! Leuk zijn al die wedstrijden en competities, maar de sport komt pas écht in de belangstelling wanneer de toppers aan de beurt zijn. Straks in mei, start het kortebaanseizoen in Assendelft. Ik kijk er naar uit. Daarna al die andere kortebanen met allemaal hun eigen karakters. Voor mij zijn het allemaal hoogtepunten. Maar neem mij niet als voorbeeld! Het zou goed zijn wanneer de kortebaansport ook toewerkt naar een hoogtepunt. Een kortebaan die er boven uitsteekt. Het hoogtepunt van het jaar! Het beste van het beste. Natuurlijk hebben wij al een Nederlands Kampioenschap en er is al sprake van ‘De Grote Vier’. Maar het mag van mij nog sterker worden geaccentueerd. Terwijl het seizoen loopt, toewerken naar het hoogtepunt. Naar mijn overtuiging zal de populariteit van de kortebaansport er alleen maar door groeien. Een kortebaan met de allerbeste paarden en de allerbeste pikeurs. En natuurlijk het allerhoogste prijzengeld. Een kortebaan waar eigenaren, trainers, pikeurs én de liefhebbers naar toe leven. Ga alle sporten die je bekend zijn maar eens na. Zij allen zijn de kortebaansport voorgegaan.

Plaats opeisen

Wanneer Duindigt het Ahoy van de paardensport gaat worden met jaarlijks alle hoogtepunten van alle takken van de paardensport die je maar kunt bedenken, moet de kortebaan daarin een plaats voor zich opeisen. Duindigt, een plek die ruikt naar paarden. Een plaats middenin een Hollandse provincie waar de kortebaan leeft en waar in een straal van enkele tientallen kilometers miljoenen mensen wonen. Daar moet het, door mij beoogde jaarlijkse hoogtepunt van de kortebaan, worden georganiseerd! Natuurlijk met allerlei aanpassingen. Het publiek moet er immers bovenop kunnen staan, Maar daar zal voor worden gezorgd. Door het jaarlijkse spektakel zal het grote publiek kennis nemen van de kortebaan en zal het de al eeuwenoude sport gaan koesteren!

Wanneer de sport ooit groter wil worden dan wat het nu is, zal men hierover moeten nadenken. Men zal tot de slotsom komen dat het onvermijdelijk is. Dat de handen ineen moeten worden geslagen. Nu Duindigt op de schop gaat en er nieuwen mensen aan het bewind komen met nieuwe ideeën is het nu de tijd ons karretje of beter gezegd onze sulky aan te haken. De publiciteit rondom de kortebaansport is up to date! Bijna alle kortebanen hebben hun eigen PR. Er is de site Kortebaandraverijen.nl. Deze site is sinds enkele weken geheel mobielvriendelijk. Vanaf het begin van het seizoen gaat de App Kortebaandraverijen zijn testfase in. Met andere woorden, met elkaar zijn wij klaar voor de volgende stap of stappen. Ik ben benieuwd!

Fan van Jan

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.