FAN VAN JAN (2): ‘Het publiek serieus nemen’

10 mei 2012 10:33

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Vanaf dit seizoen levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag: ‘Het publiek serieus nemen’.

De kop is er af. De eerste twee kortebanen van het seizoen 2012 liggen achter ons. Wanneer de voortekenen niet bedriegen, lijkt het weer een goed jaar te worden. Er moest massaal worden uitgeloot. Het niveau van de deelnemers is goed te noemen en het  vaste publiek stond weer hunkerend langs de hekken.

En zij waren niet alleen! In Helmond moest, tijdens de eerste omlopen, het publiek gevraagd worden zich over de hele baan te verspreiden. De ophoping van de menigte, nabij de finish, nam gevaarlijke vormen aan. Ja, u leest het goed, het dreigde echt gevaarlijk te worden. Speaker Jacques van Loenen deed er  heel verstandig aan het publiek die goede raad te geven. Later op de middag werd het minder druk. Voor nieuw publiek duurde het blijkbaar even te lang. Maar duizenden Brabanders hebben op onze nationale feestdag kennis gemaakt met de kortebaan. Het zal de sport in de toekomst geen windeieren leggen. 

Wanneer je met organisatoren en bestuursleden spreekt, komt altijd die bevlogenheid naar boven om het elk jaar beter te willen doen. Meer aandacht van de media, meer ingeschreven paarden, meer publiek, meer toto-omzet. Hiermede in tegenstelling is er de drang om alles bij het oude te laten. Echter, naar mijn idee betekent beter proberen te doen ook vaak anders doen dan de vorige keer en dat past dan weer niet altijd in het wereldje der bestuurders. Een kortebaan kan voorlopig altijd beter. Wat dat betreft, heeft de kortebaan nog een inhaalslag te maken, wil het zich kunnen meten met vele andere sporten en evenementen.

Ceremonie

Mijn gewoonte om op tijd aanwezig te zijn had ik voor Helmond niet afgezworen. Integendeel, ik was ruim op tijd van huis gegaan. Verrassingen onderweg, zouden mij niet verhinderen, de verwachte, openingsceremonie van het kortebaanseizoen mee te maken. Helmond had immers de opening van het seizoen van Assendelft overgenomen en iets diep in mij gaf aan dat zij iets met die gekregen primeur gingen doen. Geen grootse opening, zoals bijvoorbeeld de Ronde van Italië die op 5 mei in Denemarken van start zou gaan, maar enig tam-tam en opsmuk had ik toch wel in gedachten. Bij aankomst in Helmond werden mijn verwachtingen niet getemperd. De organisatie had het ogenschijnlijk dik voor elkaar. De baan was een plaatje en het weer was goed. Het welslagen van de dag zou aankomen op details. Toen de wijzers van de klok richting aanvangsuur schoven ging ik er echt voor staan. Wat had  Helmond bedacht om hun derde kortebaan én het kortebaanseizoen 2012 te openen?

Het werd mij naarmate de tijd verstreek steeds duidelijker, niets! Geen welkomstwoord. Niet van de voorzitter of een ander bestuurslid. Niet van de Burgemeester of wethouder, ook geen openingshandeling, helemaal niets! Voor mij een onbegrijpelijk hiaat in een, overigens verder, goed georganiseerde en verlopen kortebaan. Vijf dagen later deed Assendelft  het, wat betreft de ceremonie, beter. Daar wel een openingswoord van de voorzitter. Overigens geheel onverstaanbaar, maar toch…

Details

Wanneer de organisaties van kortebanen het ook dit jaar weer beter willen doen, zullen zij meer moeten letten op dit soort details. Het publiek wil serieus worden genomen. Natuurlijk, zij komen voor de sport en gezelligheid. Maar een beetje entertainment op niveau, hoort daar bij.

Fan van Jan.


TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.