Fan van Jan: ‘Wachten op internationale doorbraak’

6 november 2017 15:42

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag: ‘Wachten op de internationale doorbraak’.

Het is november. Nog even en het jaar loopt ten einde. Dat maakt deze maand uitermate geschikt voor het houden van verkiezingen. Elk zichzelf respecterend onderdeel van de samenleving op cultureel dan wel sportief gebied wil weten wie in het afgelopen seizoen of jaar de beste was. Ik begrijp de drive en achterliggende gedachte, maar zie ook de soms onmogelijke opgave een keuze te maken. Is het belangrijk? Nauwelijks.

Aan het einde van het jaar pakt Studio Sport op de televisie al vele jaren uit met een spetterende Sportman/Sportvrouw-verkiezing. Weet u nog, zonder eerst goed na te denken, wie dat in 2016 waren? Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het leuk en van mij mag het. Maar ik begrijp de mensen heel goed die het een kiezen vinden tussen appels en peren.

Kortebaan van het jaar

De site Kortebaandraverijen.nl houdt al tien jaar zijn Kortebaan van het jaar-verkiezing. Ik heb dit keer op Utrecht gestemd! Wat had Utrecht wat de anderen niet hadden? Jeugdig elan, gekoppeld aan een prachtige locatie: De Maliebaan! Alles wat een kortebaan nodig heeft, is daar aanwezig of in elk geval mogelijk. In de organisatie zelf was geen sprake van routine. Alles was nieuw.

In november 2016 was er een afvaardiging van de Utrechtse organisatie in Assendelft bij de Algemene jaarvergadering van de Kortebaanbond. Onwennig zaten zij een beetje afgezonderd aan een tafeltje. Toen Bondsvoorzitter Gerard Post Uiterweer een lans brak om het prijzengeld structureel te verhogen, vroeg ‘Utrecht’ hoe hoog dat prijzengeld dan wel moest zijn. Minimaal 4.000 euro was het antwoord. Geschrokken liet de vrouwelijke afgevaardigde zich ontvallen: “Als wij dat maar kunnen betalen”.

Prijzengeld

Hoe leuk is het dan om in het programma te lezen dat het prijzengeld van Utrecht is vastgesteld op 4.600 euro? Het eerste pluspunt was gescoord. Voor alles werd geprobeerd het goed te doen. En ze deden het goed! Er was een voor- en een tussenprogramma. Een ruim stalterrein, de baan was recht en lag er geweldig bij, het drafcomité en andere genodigden hadden een eigen parkeerterrein en kregen tijdens de kortebaan koffie en/of soep. Als kers op de taart zorgden de deelnemers voor een mooie koers. Kortom, bijna alles was perfect. Het enige minpunt was het weer. Heb je alles voor elkaar, gaat het regenen! Echter, het weer kon niet verhinderen dat honderden, voor mij waren het duizenden Utrechtenaren, wandelend dan wel stilstaand langs de baan, kennismaakten met de kortebaansport.

En dan komt op het einde van de middag de Burgemeester van Utrecht: Jan van Zanen, de prijzen uitreiken. Dat de Burgemeester van bijvoorbeeld Voorschoten dat doet of de Burgemeester van Medemblik na een Nederlands kampioenschap én na 175 jaar kortebanen, begrijp ik. Maar dat de Burgemeester van de vierde stad van ons land, zijn zaterdagmiddag opoffert om de prijzen uit te reiken van een kortebaan georganiseerd door Utrechtse studenten, zegt alles over de reikwijdte van die organisatie. Daarom ook ben ik het eens met de redactie van Kortbaandraverijen.nl ‘Wat is het jammer dat er volgend jaar geen kortebaan op de Maliebaan in Utrecht wordt georganiseerd’!

Veel hoogtepunten

Het was sowieso een prachtseizoen, met heel veel hoogtepunten! Ik heb genoten van de organisaties, die het toch maar weer voor elkaar kregen, van het drafcomité, de mensen op het stalterrein, de speakers én van de deelnemers. Ik heb tijdens de kortebanen veel om mij heen gekeken en geconstateerd dat de kortebaan, ondanks vaak regen, meer publiek heeft getrokken dan ooit tevoren! Ook de totalisator-omzet laat dat zien, zij het minder duidelijk. Maar Runnerz, de KortebaanBond én de organisaties zelf, zullen het totaal omzet-record koesteren. Wij hebben mogen genieten van heel mooie kortebaansport waar vaak op het scherpst van de snede werd gestreden. Zelfs in de ritten waarin paarden uit één entrainement en/of een en dezelfde eigenaar tegen elkaar uit kwamen!

Er was dit jaar ook weer sprake van buitenlandse inbreng. Na de Belgische deelname door entrainement Lieven de Groote van enige jaren geleden, ook dit jaar weer deelname vanuit België. Ook Duitsland tikte aan het venster. De videofilmpjes van leuke en/of spannende ritten op Facebook worden goed bekeken. De filmpjes van dit seizoen alleen al, méér dan 217.000 (!) keer en heus niet allemaal door inwoners uit eigen land. Mede daardoor is het naar mijn mening nog maar een kwestie van tijd: De kortebaan staat voor een internationale doorbraak!

Wat had Utrecht wat de anderen niet hadden? Jeugdig elan, gekoppeld aan een prachtige locatie

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.