Fan van Jan: ‘Wie is de eenmalige bezoeker’?

4 december 2017 13:21

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag: ‘Wie is de eenmalige bezoeker’?

Ik mocht vorige week aanwezig zijn bij de Algemene ledenvergadering van de Kortebaanbond. Zoals de laatste jaren gewoon werd deze vergadering gehouden in Het Wapen van Assendelft. Gasten zoals ik worden daarbij als toehoorders uitgenodigd. Leuker om te zeggen dat je welkom bent, maar dat je je mond moet houden, is nauwelijks mogelijk.

Ik vind het altijd een klein feestje erbij te zijn. Ook de dames en heren van de onderlinge organisaties komen met vrolijke gezichten de zaal binnen. Lekker met gelijkgestemden een middagje terugkijken op een geslaagd kortebaanseizoen. Er zijn mindere leuke dingen te verzinnen. De presentielijst is dan ook bijna vol wanneer voorzitter Gerard Post Uiterweer de vergadering om 13.30 uur opent.

Amicaal

Zo tevreden men binnenkwam, zo amicaal verloopt ook de vergadering. Geen wanklank wordt gehoord en men knikt instemmend op de weinige voorstellen die het bestuur van de Bond de vergadering voorlegt. Dit kan tevens als een compliment voor het bestuur van de Bond worden gezien. Alles is goed voorbereid en wordt geprojecteerd op een groot scherm. Niets wordt aan onduidelijkheid over gelaten. De Kortebaanbond is een onderdeel van het SNDR, maar qua niveau van besturen kan wat mij betreft de ‘grote’ van de ‘kleine’ leren.

Er zou voor mij weinig zijn om over te schrijven ware het niet dat ik mij tijdens de vergadering verbaas over de vaststelling dat wij onze sport simpel moeten houden voor de eenmalige bezoeker. Hoezo simpel? Hoe simpel kan een sport zijn? Paard één loopt tegen paard twee. Wie wint gaat door, wie verliest valt af. Ja, inderdaad, ze moeten twee keer van elkaar winnen om door te gaan, maar is dat anders bij tennis of darten? Om even een paar andere simpele sporten te noemen.

En dan de term, eenmalige bezoeker, wie of wat is dat?

1. Is dat een bezoeker die verdwaalt is en per ongeluk op een kortebaan terecht komt?
2. Is dat de bezoeker die voor het eerst een kortebaan bezoekt, meestal op uitnodiging van een vriend of kennis, maar het helemaal niets vindt en het bij die ene keer laat?
3. Of is het die bezoeker die in een dorp of stad woont waar elk jaar een kortebaan wordt georganiseerd en die er een gewoonte van maakt om elk jaar deze kortebaan te bezoeken?

Waarschijnlijk heeft de bezorgdheid voor die eenmalige bezoeker met het wedden te maken. Maar waarom en voor welke eenmalige bezoeker moeten wij onze sport simpel houden? Bezoeker 1 zal verbaasd om zich heen kijken. Vervolgt zijn weg weer snel, of blijft geboeid staan kijken, maar gaat niet wedden. Bezoeker 2 vindt het alleen maar gezellig, heeft op voorspraak van een vriend of kennis meebetaald aan een weddenschap en laat het voor een volgende keer voor wat het is en is voor de sport verloren.

Blijft over: Bezoeker drie. Dat is de man of vrouw die elk jaar één keer een kortebaan bezoekt. In het (verre) verleden was ik zelf zo’n eenmalige bezoeker. Ik ging als kind elk jaar alleen naar de kortebaan van Stompwijk. Totdat ik mobiel genoeg was om ook naar de kortebaan van Voorschoten te gaan. Ik kan mij over die eerste periode héél veel herinneren, maar niet dat ik de kortebaan ooit als moeilijk heb ervaren. Ik wist bijvoorbeeld direct dat de winnaar de kortebaan moest winnen. Verder vertelde niemand mij iets, maar ik had al snel in de gaten dat ik bij ome Arie Janson (oud-draftrainer en bezoeker van Duindigt) moest zijn, om vooraf te weten wie de kanshebbers waren de kortebaan te winnen.

‘Wat betekent Piet Borsboom veel voor de kortebaansport.’

Overschatten

Hiermee geef ik aan dat ook die eenmalige bezoeker zijn weg wel weet te vinden. Los daarvan heb ik de indruk dat wij de moeilijkheidsgraad van het wedden in onze sport sterk overschatten. Wanneer ik zie wat men allemaal kan op internet en social media, hoeven wij ons echt geen zorgen te maken! En, wanneer er dan toch nog onverhoopt vragen overblijven, is daar Runnerz-voorlichter Piet Borsboom!

De kortebaan mag gerust zeggen: ‘Onze’ Piet Borsboom! Wat heeft die, in de vele achter ons liggende jaren, een staat van dienst opgebouwd. Het valt niet in woorden uit te drukken wat deze man voor de kortebaansport heeft betekend en nog betekent.

Elk jaar worden aan het begin van de vergadering de benoemde ereleden van de Kortebaanbond welkom geheten of geëxcuseerd. Terecht! Maar nu ik weer mag praten en schrijven stel ik het bestuur en de vergadering voor om Piet Borsboom zo snel als mogelijk erelid van de Bond te maken of op zijn minst de komende vergaderingen apart te verwelkomen!

Wij overschatten de moeilijkheidsgraad van het wedden

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.