Fan van Jan: ‘Geen mooiere lokatie dan Noordwijk’

13 februari 2018 09:55

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag: ‘Geen mooiere lokatie dan Noordwijk’.

Het mag algemeen bekend zijn dat naast mijn liefde voor de kortebaan het wielrennen mijn warme belangstelling heeft. De vele schandalen rondom die sport veranderen daar niets aan. Ik volg alle goede renners en maak gebruik van alle communicatiemiddelen die mij daarvoor ten dienst staan. Bovenal geniet ik van de koersen op de televisie. Al zorgt diezelfde televisie ervoor dat ik de wedstrijden nog zelden live bezoek. Waar immers kan je de wielersport beter zien en beleven dan op de televisie?

Ik houd in het bijzonder van de sfeer en entourage rondom het wielrennen. Ik zie er dan ook niet tegenop om het op te snuiven ruim voor de wedstrijden worden gehouden. Zo ben ik bijvoorbeeld samen met mijn vrouw op dinsdag 30 januari op de trein gestapt die ons via Utrecht en Maastricht naar Valkenburg in Zuid-Limburg bracht. Valkenburg dé wielerstad van Nederland met de Cauberg als middelpunt.

Plaquettes

Wanneer ik deze bult omhoog loop, doe ik dat altijd via de linkerzijde. In het betegelde trottoir liggen daar plaquettes van alle wereldkampioenen die de Cauberg heeft voortgebracht. Ik zorg er altijd voor dat ik er niet bovenop stap. Daarvoor zijn de namen van Marcel Kint, Briek Schotte, Jan Raas, Petra de Bruin, Oscar Camenzind, Marianne Vos en Phillipe Gilbert mij te lief.

Dit keer koste mij dat meer moeite dan ooit. Aan de rechterzijde van de Cauberg lag het parcours waar de veldrijders en veldrijdsters het daaropvolgende weekend zouden strijden voor de wereldtitel. En hoe belangrijk de gewezen kampioenen ook voor mij zijn, mijn blik werd daar naar toe getrokken. Wat een geweldig parcours en wat een gigantisch karwei om dat allemaal op te bouwen.

Ik vind een baan aanleggen voor een kortebaan al een hele klus. Maar dit slaat alles en kan, naar mijn gevoel, alleen maar in Valkenburg. Het parcours liep via allerlei omwegen helemaal naar beneden en dan weer omhoog om vlak voor de finish met twee opgebouwde bruggen te eindigen. Geweldig!

Stilte voor de storm

Bovenop de Cauberg dronken wij in café ‘De Zoete Zoen’ een ‘Kwaremont’-biertje. In dat wielercafé hadden wij een toevallige ontmoeting met Adrie van der Poel, vader van cyclecrosstoppers Mathieu en David. Beneden in het stadje Valkenburg zelf was het stil. Een stilte voor de storm die in het weekeinde zeker zou opsteken. De Valkenburgse horeca zal ongetwijfeld haar deuren wijd open zetten voor al die verwachte duizenden knotsgekke wielersupporters. Ook hier geldt de formule dat de kosten voor de baat gaan.

Ik weet niet hoe de ondernemers van Valkenburg zich hebben verenigd, dus ook niet hoe zij het regelen én betalen, maar Limburg en Valkenburg in het bijzonder treden graag op als gastheren voor de duizenden wielertoeristen die Limburg elk jaar weer bezoeken. En zo’n buitenkans als een Wereldkampioenschap Cyclecross laten zij zich al helemaal niet ontnemen.

Kustplaatsen

Thuis in Zuid-Holland heb ik mij al veel eerder afgevraagd welke toeristenplaatsen in Zuid en Noord – Holland met Valkenburg, zijn te vergelijken. Ik kom dan uit bij de kustplaatsen Scheveningen, Wassenaar, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort. Wat doen zij om extra toeristen en bezoekers te trekken? Houden zij het alleen bij zon, zand en zee of zoeken ook zij naar andere mogelijkheden en manieren om bezoekers naar zich toe te trekken?

Ik kom met mijn vragen niet ver. Scheveningen heeft met zijn City-Pier-City Loop en nog een paar andere evenementen een goede sportieve naam. Zandvoort heeft zijn racecircuit en vecht voor een Formule 1-race. Wat de andere toeristenplaatsen doen aan sportieve PR is mij in elk geval niet bekend.

Noordwijk

Nog niet zo lang geleden had Noordwijk op de Koningin Wilhelmina Boulevard zijn kortebaan. Ik zou heel graag zien dat Noordwijk weer terug komt op de kortebaankalender. Daarom heb ik in januari van dit jaar de Ondernemers Vereniging van Noordwijk aangeschreven met het verzoek er eens over na te denken. Ik ving direct bot. De Voorzitter van de OVN (Ondernemers Vereniging Noordwijk) liet mij schriftelijk weten dat hij graag ziet dat er in Noordwijk activiteiten worden georganiseerd, maar dat de vereniging zelf niet het geld en de mankracht heeft om het op te zetten en organiseren. Hij verwees mij naar het gemeentebestuur.

Jammer, maar duidelijk! Voor mij een bewijs dat Hollandse ondernemers de zaken anders zien dan de ondernemers in Zuid-Limburg! Dat zal ongetwijfeld met de ligging te maken hebben. Men vertrouwt hier op de mooie dagen in het jaar, dan komen de mensen vanzelf. Blijkbaar zijn die er genoeg en kunnen zij gemakkelijk het hoofd boven water houden. Ja, en wanneer dat zo is, hoef je ook geen moeite te doen om extra bezoekers naar je toe te trekken.

Jammer. Ik kan mij geen mooiere accommodatie voor een kortebaan bedenken. Maar het is duidelijk: een kortebaan in Noordwijk is ver weg!

Foto: Nico Visser

Een kortebaan in Noordwijk is ver weg

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.