Evaluatierapport: Ontheffing voor ‘langebaanpikeurs’

8 maart 2019 16:55

De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft met behulp van de liefhebbers het rapport ‘Het kortebaanseizoen 2018 en kan het beter?’ geschreven. In deze rubriek komen steeds verbeterpunten naar voren. Vervolgens reageert kortebaanvoorzitter Gerard Post Uiterweer, soms aangevuld door SNDR-manager Cees Pluimgraaff. In deze laatste editie een aanvulling over het stimuleren van ‘langebaanpikeurs’.

Aanvulling van Gerard Post Uiterweer

“Een zaak die wij niet in het rapport hebben gezien, maar waarvoor wij in de evaluatie wel aandacht hebben gevraagd en gekregen: het stimuleren van langebaanpikeurs aan kortebanen. Tijdens de kortebaanevaluatie is er gepleit voor een startontheffing voor langebaanpikeurs die nog nooit, of lang niet, op de kortebaan zijn gestart.

Het is een door de deelnemers breed gedragen wens om te zien of het lukt een paar langebaanpikeurs te verleiden het eens op de kortebaan te proberen en dan ook meteen hun paarden uit te proberen. Vanuit de SNDR is gesuggereerd om, alvorens het reglement hierop aan te passen, hiermee eerst op een kortebaan te experimenteren. Het liefst een kortebaan waarvoor het traditioneel moeite kost een vol veld te realiseren en dan bij voorkeur vroeg in het seizoen om de resultaten direct te kunnen evalueren. De Kortebaanbond vindt dit een goed voorstel. Nog voor het seizoen begint, wordt bekend gemaakt aan welk criteria de proef moet voldoen. Tevens zal worden bepaald, waar het experiment wordt toegepast.

Ook dit is een maatregel die wij hebben voorgesteld om de aanhoudende krimp in de deelnemersvelden te pareren. Wij zijn dan ook blij dat de SNDR voor deze maatregel openstaat. Wij schatten in dat de kans om bijvoorbeeld met vijf meter ontheffing op de kortebaan voor een doorgewinterde langebaanpikeur een reden kan zijn om het toch eens te proberen. De prijzengelden op de kortebaan zijn aantrekkelijk genoeg. Het levert ongetwijfeld interessante ritten en aansprekende nieuwe namen op voor de kortebaan. Wij verheugen ons op dit experiment.

Tot slot nog een klein dingetje. Ons voorstel om de Nederlands kampioen een wildcard te geven voor het volgende Nederlands kampioenschap, waar dat ook gehouden wordt, is gehonoreerd.”

Epiloog

De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft ervoor gekozen de antwoorden niet te bediscussiëren. Samen met de kortebaanliefhebbers hebben wij de mindere punten in onze sport opgezocht en in ons rapport benoemd. In de antwoorden van de voorzitter van de Kortebaanbond én die van de SNDR herkennen wij vooral de wil om het in de toekomst goed en/of beter te doen. Wij zijn benieuwd en met elkaar kijken wij uit naar het kortebaanseizoen van 2019.

Wij schatten in dat vijf meter ontheffing voor een doorgewinterde langebaanpikeur een reden kan zijn om het toch eens te proberen

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.