Het evaluatierapport: Niet rijden voor de overwinning

25 februari 2019 11:19

De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft met behulp van de liefhebbers het rapport ‘Het kortebaanseizoen 2018 en kan het beter?’ geschreven. In deze rubriek komen steeds verbeterpunten naar voren. Vervolgens reageert kortebaanvoorzitter Gerard Post Uiterweer, soms aangevuld door SNDR-manager Cees Pluimgraaff. In deze editie (deel 5): Het niet rijden voor de overwinning.

Het niet rijden voor de overwinning

Na het uitstellen van het aanvangstijdstip is in de reacties het niet rijden voor een (rit)overwinning verreweg het meest genoemd. Meerdere voorbeelden worden er genoemd waarvan de rit Ronny Brandt – Ben Hurry in Sassenheim, de finale in Zwanenburg Ben Hurry – Diesel Scott, de finale om het Nederlands kampioenschap Doc Holiday – Hero Baldwin én de rit in de derde omloop van de kortebaan van ’t Zand Fullrich van Assum – Doc Holiday als het meest ergerlijk worden ervaren.

De redactie van Kortebaandraverijen.nl overdrijft niet wanneer zij stelt dat zij een week ‘ziek’ is geweest van genoemde rit in ’t Zand. Fullrich van Assum had tien meter voorgift op stalgenoot Doc Holiday. Toch kwam hij alle drie de ritten (kamprit) met achterstand het startvak uit. Rick Wester legde het ons later via de telefoon uit dat het de schuld was van een startpaal en een verkeerd bitje.

Ook de ritten in de troostfinales waarin deelnemers geen derde willen worden, omdat zij dan de winsomgrens van 750 euro overschrijden, zijn de liefhebbers én de redactie een doorn in het oog. Wij zijn het dan ook geheel eens met de mail die Rogier den Dekker ons schreef en in zijn geheel in het rapport is geplaatst.

Veel liefhebbers benoemden de ritten tussen Ben Hurry (links) en Ronny Brandt in de halve finale van Sassenheim als ergerlijk.

Aangedragen oplossing Kortebaandraverijen.nl in het rapport

Gebleken is dat winsomgrenzen malversaties aanwakkeren. De praktijk bewijst dat de trainers en pikeurs er niet mee kunnen omgaan. De 750 euro–regel, na deelneming van drie kortebanen, heeft als doel de animo voor het deelnemen aan de kortebaan te versterken. Echter, de regel werkt alleen maar tegen. Het werkt oneerlijke praktijken in de hand en trainers van kortebaanpaarden, die een starthandicap hebben (305 meter/280 meter) nemen geen deel aan de kortebaan omdat er te veel paarden mee doen met een startvoordeel. Wij stellen voor de 750 euro-regel af te schaffen, of het bedrag in elk geval met de helft te verlagen!

Hoe het er in geslopen is weten wij niet. Zit het in de mens of in de sport? Maar voor het in algemene zin eerlijker strijden om de prijzen, zal een betere mores in de kortebaansport moeten ontstaan c.q. terugkeren. Dat is een moeilijk proces, maar niet onmogelijk! Wij allen, die de kortebanen organiseren, eraan deelnemen, of verslaan, moeten ervan doordrongen zijn dat het niet strijden voor de winst de kortebaansport ondermijnt. De sport beklaagt zich er vaak over dat de nationale sportpers te weinig aandacht heeft voor de kortebaan. Wij slaken soms een zucht van verlichting dat dit nu nog niet het geval is. De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft zich in elk geval voorgenomen dat zij in de toekomst bij het voordoen van excessen, deze zaken meer gaat benoemen, in de hoop daarmee aan het gestelde doel mee te helpen.

Antwoord voorzitter Gerard Post Uiterweer

“Dit onderwerp is uitgebreid aan bod geweest tijdens de evaluatie. Wij hebben de SNDR verzocht bij de jurering hierop veel scherper ‘aan te slaan’. Conclusie van de evaluatie: Er dient ten allen tijde gereden te worden voor de overwinning. Bij het overduidelijk niet voluit gaan van een paard moet het comité onmiddellijk (meteen na de constatering in de eerste rit) kordaat optreden. Een publieke waarschuwing met de dreiging van een serieuze geldboete, te voetstelling en/of voordragen voor het Tuchtcollege zou daarbij een passend instrument zijn. Voordat de beslissing na twee of drie ritten is gevallen, moet de deelnemer immers voldoende reden hebben ter plekke zijn/haar leven te beteren en alsnog echte strijd te leveren. Wij koesteren niet de illusie dat het probleem hiermee uit de wereld is, maar de verontwaardiging geheel aan het publiek laten zoals in ’t Zand gebeurde, is niet voor herhaling vatbaar.

Als gedeeltelijke oplossing stelt het rapport voor om de 750 euro-regel te herzien of af te schaffen. Wij delen dit standpunt, zo is ook tijdens de evaluatie besloten. De NDR heeft ook ingestemd met ons voorstel om de vijf meter ontheffing na drie kortebanen te laten vervallen zodra prijzengeld is gewonnen. Dit is ongeacht de hoogte, dus derde omloop behaald is einde ontheffing. Hiermee is deze verkeerde prikkel in ieder geval vervallen.”

Standpunt SNDR door Cees Pluimgraaff

“Natuurlijk zien wij ook wat er soms gebeurt. En natuurlijk willen wij tegen alle malversaties optreden. Maar pas op, wij mogen niet generaliseren! Niet bij elke mislukte start is er sprake van opzet. Integendeel! De enigen die echt kunnen zorgen voor een schone en eerlijke sport zijn de deelnemers zelf. De SNDR zit er bovenop en indien mogelijk zullen wij optreden, maar ik doe een duidelijk appèl aan allen: ‘t Zand was de laatste kortebaan van 2018, in Assendelft beginnen wij aan het nieuwe seizoen 2019, zorg ervoor dat wij het keerpunt voorbij zijn.”

De verontwaardiging geheel aan het publiek laten zoals in ’t Zand gebeurde, is niet voor herhaling vatbaar

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.