Het evaluatierapport: Bijloten, terugtrekken en eisen

12 februari 2019 08:18

De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft met behulp van de liefhebbers het rapport ‘Het kortebaanseizoen 2018 en kan het beter?’ geschreven. In deze rubriek komen steeds verbeterpunten naar voren. Vervolgens reageert kortebaanvoorzitter Gerard Post Uiterweer, soms aangevuld door SNDR-manager Cees Pluimgraaff. In deze editie (deel 3): Het bijloten, de terugtrekking van een pikeur en de eisen aan de baan.

Het bijloten

Het bijloten blijft de liefhebbers bezighouden. Het is een steeds terugkerende discussie. Veel mensen kunnen het niet accepteren dat in een afvalkoers een deelnemer die heeft verloren alsnog terug kan keren en zelfs de kortebaan nog kan winnen.

De kortebaan van Sassenheim van vorig jaar is een goed voorbeeld. Ronny Brandt wordt in de derde omloop kansloos geklopt door Blackpearl Trans R, maar wordt bijgeloot. Tijdens de halve finale legt Ben Hurry zijn stalgenoot Ronny Brandt geen strobreed in de weg terwijl Blackpearl Trans R zich de longen uit het lijf moet lopen tegen Cattiva Byd. Tijdens de finale is de veel frissere Ronny Brandt veel te sterk voor de zwaarvermoeide Blackpearl Trans R.

Wanneer er dan toch moet worden bijgeloot, blijft het moment waarop, een heikel punt. Moet het, zoals nu gebeurt na de derde omloop, of eerder? Wanneer men blijft streven naar een finale van vier deelnemers, zal het bijloten onvermijdelijk blijven. Accepteren is dan de enige oplossing. Of toch niet?

Ronny Brandt (links) verliest in Sassenheim van Blackpearl Trans R, maar weet deze tegenstander later op de middag in de finale wel te verslaan.

Aangedragen oplossing Kortebaandraverijen.nl in het rapport

• Een kortebaan met zestien deelnemers met een verliezersronde na de eerste omloop (plan B) met bijvoorbeeld en indien mogelijk, één deelnemer per eigenaar. Nadeel: Kan alleen incidenteel, anders wordt het kortebaanwereldje wel heel erg klein.

• De zes deelnemers na de tweede omloop splitsen in twee drietallen. Zij strijden onderling drie aan drie. De winnaars van de onderlinge confrontatie strijden in een finale om de overwinning. De nummers twee tegen elkaar worden drie en vier. De nummers drie eindigen samen als vijfde.

Antwoord voorzitter Gerard Post Uiterweer

“Tijdens de Kortebaan evaluatie zijn twee alternatieven besproken: Een variant zoals het rapport die voorstelt, en een variant waarbij niet na de derde, maar al na de tweede omloop wordt bijgeloot. Het voorbeeld Ronny Brandt/Blackpearl Trans R in Sassenheim, wat het rapport treffend opvoert, werd daarbij als argument gehanteerd. Tot onze verbazing hebben de deelnemers unaniem aangegeven toch liever de huidige bijlotingsformule te blijven hanteren. Derhalve is er geen draagvlak gebleken voor aanpassing van het huidige systeem, dat nota bene nog een ‘experimentele status’ bleek te hebben. De kortebaanevaluatie heeft zich uitgesproken voor formalisering van deze werkwijze en zo is ook tussen de Kortebaanbond en de SNDR overeen gekomen.”

Het onverwacht niet kunnen deelnemen van een pikeur

Pikeurs kunnen, om wat voor reden dan ook, onverwacht wel eens niet deelnemen aan een kortebaan. Wanneer dat een dag voor de kortebaan bekend wordt en er is een vervanger, is er geen probleem. Voordat er ook maar iemand zijn of haar weddenschap heeft geplaatst, kan dit bekend worden gemaakt en er ontstaan geen misverstanden. Anders wordt het, wanneer het vlak voor de start van een kortebaan bekend wordt. Dan zijn er al weddenschappen geplaatst en het is niet ondenkbaar dat het vakmanschap van de pikeur daarin is meegenomen. Indien er dan een andere pikeur plaatsneemt op de sulky ontstaat er een nieuwe situatie.

Een goed voorbeeld is de kortebaan op Duindigt vorig jaar. Bo Sprengers (leerlingpikeur en op dat moment slechts vijf keer gestart op de kortebaan) wordt vlak voor de koers vervangen door Manon Pools, kortebaankampioen van 2008 en winnares van meer dan dertig kortebanen. Dat is niet uit te leggen aan het spelend publiek. Natuurlijk kan het ook tijdens de kortebaan gebeuren dat een pikeur niet meer verder kan. Maar dan is de officiële start van de kortebaan gevallen en is het een kwestie van ‘It’s all-in de game’.

Aangedragen oplossing Kortebaandraverijen.nl in het rapport

Wanneer een pikeur onverwacht vlak voor een kortebaan niet kan deelnemen, kan het paard alsnog deelnemen door het ‘buiten weddenschappen’ te plaatsen. Het via internet wedden wordt steeds populairder. De kans dat er eerder wordt gewed, is daardoor groter. Het kan niet zo zijn dat de wedder voor de wedstrijd al wordt verrast/gedupeerd door de afwezigheid van een pikeur.

Antwoord voorzitter Gerard Post Uiterweer

“Het voorval op Duindigt dat het rapport als voorbeeld opvoert is duidelijk, maar het betreft een incident. Er is op dat moment dispensatie verleend en mogelijk zal daar een volgende keer een extra overweging aan vooraf gaan. Tijdens de evaluatie is er door ons geen reden gezien om hieraan veel aandacht te besteden.”

De baan voldoet niet aan de vooraf gestelde eisen

Dit zou geen issue hoeven zijn, maar in een rapport waarin wij bijna alles benoemen wat niet goed was, kunnen wij er niet omheen. Wanneer een baan niet aan de vooraf gestelde eisen voldoet, mag er niet worden gekoerst. Toch bleek het mogelijk. De baan van Schiermonnikoog had 100 meter na de start een uitholling overdwars van bijna een meter breed. Alle deelnemers hadden er last van. De paarden ‘sprongen’ er overheen met veelal een galoppade als gevolg. Het is gelukkig niet gebeurd, maar wanneer er een paard in de geul was gestapt, was een valpartij onafwendbaar.

De kortebaan op Schiermonnikoog had een slechte plek halverwege de baan.

Aangedragen oplossing Kortebaandraverijen.nl in het rapport

Natuurlijk is er vooraf een keuring van de baan. De zorg voor mens en dier heeft altijd prioriteit. Ook hier gaan wij voor uniformiteit. Wanneer de ene organisatie vlak voor de start nog gauw even méér zand bij de finish dan wel bij de start moet aanbrengen, kan het niet zo zijn dat ter wille van een onervaren organisatie men een oogje dicht knijpt. Ook hier had met een paar kruiwagens zand veel opgelost kunnen worden.

Antwoord voorzitter Gerard Post Uiterweer

“Hier verwijst het rapport naar Schiermonnikoog en de constatering is juist. Ook stelt het rapport vast dat er altijd een keuring van de baan plaatsvindt en zo is ook hier geschied. Net al bij het vorige punt beschouwen wij dit als een incident waaruit lering is getrokken. Bij een volgende gelegenheid zal hier ongetwijfeld met extra aandacht naar worden gekeken. Ook dit punt is in de evaluatie niet uitgebreid ter sprake gebracht.”

Tot onze verbazing hebben de deelnemers unaniem aangegeven toch liever de huidige bijlotingsformule te blijven hanteren

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.