Enkhuizen: Voldoende uitdagers Andrea Swagerman

19 september 2012 10:32

De liefhebbers van het spel Winscore hebben aan de kortebaan van Enkhuizen een zware kluif. De 26 deelnemers op de Paktuinen zijn aan elkaar gewaagd. Dat levert tijdens de eerste omloop ongetwijfeld spectaculaire ritten op. Het kiezen van een winnaar is speltechnisch gezien gemakkelijker. Andrea Swagerman staat momenteel op eenzame hoogte en is daarom de favoriet voor de eindzege.

De vijfjarige ruin verkeert momenteel in de vorm van zijn leven. Na een even verrassende als sterke overwinning in Hoofddorp volgde een mislukte start in Schagen. Vorige week nam de pupil van trainer Andries van der Blonk in Purmerend op gepaste wijze revanche door na een loodzwaar koersverloop de onverslaanbaar geachte Blackpearl Trans R te kloppen en zijn tweede seizoenzege te boeken. Afgelopen maandag was Andrea Swagerman ook in Medemblik op dreef en liep daar sterk naar de tweede plaats. Starten in Enkhuizen was voor de eigenaren een must, maar daarin schuilt ook een gevaar. Zijn drie kortebanen binnen één week niet te veel van het goede? Desondanks is Andrea Swagerman, mits herstelt van zijn inspanningen eerder deze week, onze absolute favoriet.

Pacha de la Frette is op papier zijn grootste uitdager. De imposante Fransman won afgelopen vrijdag met overmacht de kortebaan in Hillegom, maar deed dat met een startontheffing van vijf meter. Deze is de negenjarige ruin inmiddels kwijt en dat bemoeilijkt de zaken. Niet veel paarden zijn sneller, maar de eerste meters vanuit het startvak zijn op de kortebaan minstens zo belangrijk. Daarin toonde de trots van de familie De Groote zich eerder dit seizoen geen grootheid. Wanneer zijn pikeur Christophe de Groote gedurende de middag kan voorkomen dat Pacha de la Frette na de start een te grote achterstand oploopt, zijn er mogelijkheden, hoewel hij met Ipse Lb als tegenstander loodzwaar heeft geloot. De achtjarige Italiaan is tijdens de eerste omlopen op zijn best en mag voordraaien.

Ook Viva’s Limburgia behoort in Enkhuizen tot de kanshebbers. De grootverdiener van het kortebaanpeloton won de edities van 2008 en 2009. Dit seizoen zegevierde de nu al legendarische kortebaner in Venhuizen en Sassenheim. Tijdens zijn laatste twee starts finishte hij als derde in Hoofddorp en als tweede in Heemskerk. Met zijn vorm zit het dus wel goed.

Verdringen

Achter deze drie ‘kortebaankanonnen’ verdringen de outsiders zich. Attila, dit seizoen succesvol met zeges in Santpoort en Schagen, start voor het eerst met Jan Thijs de Jong op de sulky. De 24-jarige pikeur heeft blijkbaar nog ontheffing op de kortebaan, terwijl hij de status van leerlingpikeur al bijna twee jaar (!) kwijt is. De nieuwe combinatie zal ongetwijfeld nog aan elkaar moeten wennen, maar met zo’n trouw paard als Attila hoeft dit niet lang te duren.

Verschillende outsiders kruisen de degens al tijdens de eerste omloop, met de confrontatie tussen Zalvador Spendic en Beat It als de absolute koninginnerit. Laatstgenoemde liep een puike koers in Hillegom, waar hij als derde eindigde. In Noordwijk wist hij zelfs de finale te bereiken, maar was Black Beauty Venus te sterk. Zalvador Spendic werd al tweede in Venhuizen, Santpoort en Beverwijk en finishte tijdens zijn laatste start in Heemskerk als derde. Op de Marquettelaan kwam de prachtige vosruin tijdens de laatste omlopen echter moeizaam op gang en dat is tegen de vierjarige Beat It, met ‘de koning van de start’ Wim van der Mespel op de sulky, een nadeel.

Ook de ritten tussen Gilbert C.R. en Zero Option Lane leveren vuurwerk op. Laatstgenoemde liep dit seizoen verschillende sterke koersen, maar zijn ‘crackafstand’ van 305 meter is een nadeel. Bij Gilbert C.R. leek na de kortebaan in Voorschoten het probleem van het moeizaam starten opgelost, maar in Heemskerk en Purmerend verviel de bliksemsnelle vosruin weer in zijn onaangename gewoonte. Deze twee deelnemers zijn aan elkaar gewaagd, dus een winnaar van deze rit aanwijzen is uiterst lastig.

Enthousiast

Dat geldt ook voor de laatste rit van de derde omloop, die tussen Arctic Challenge en Victory Boy S. Arctic Challenge, de winnaar van vorig jaar op de Paktuinen, kent tot dusver een moeizaam seizoen. In Purmerend toonde hij vormverbetering. De negenjarige hengst strandde weliswaar tijdens de derde omloop, maar dwong Blackpearl Trans R tot een uiterste krachtsinspanning. Zowel zijn pikeur Wim van der Mespel als zijn trainer Cees Imming waren na afloop enthousiast. Victory Boy S lijkt het kortebanen steeds beter onder de knie te krijgen met twee vijfde plaatsen in Schagen en Purmerend als gevolg. Hij trof in de derde omloop twee keer een uitstekende tegenstander. Cash Hammering doet de laatste weken uitstekend mee, maar lijkt niet de absolute ‘kortebaanspeed’ te hebben om vanaf de basisafstand te winnen. Voor een plaatsweddenschap is de twaalfjarige hengst echter een interessante optie.

Naast Victory Boy S brengt Stal de Groningers nog twee zeer behoorlijke kortebaners aan de start. Yankee Attack komt steeds beter in vorm en eindigde afgelopen vrijdag sterk als tweede in Hillegom. De zevenjarige ruin bewees vorig jaar in Noordwijk dat hij de klasse heeft om een kortebaan te winnen. Original Charm werd tijdens zijn debuut met Ruud Pools op de sulky direct tweede in Wognum. Daarna nam John de Leeuw de plek van de kortebaankampioen van 2010 over. De combinatie bleek echter niet succesvol. In Enkhuizen neemt Pools opnieuw plaats achter de imposante Fransman. Krijgt hij deze reus weer in de juiste vorm?

ONZE TIP:

**** Andrea Swagerman
*** Pacha de la Frette en Viva’s Limburgia
** Attila, Beat It en Yankee Attack
* Original Charm en Arctic Challenge

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.