Enkhuizen: Drie op rij voor Cycloon Frejo?

17 september 2013 09:51

In Enkhuizen komen donderdag 24 combinaties aan de start. Cycloon Frejo gaat op voor een heuse ‘hattrick’, maar gaat zijn derde overwinning op rij met concurrenten als Blackpearl Trans R, Andrea Swagerman, Yankee Attack, Howings Kumpel en Evison zeker niet kado krijgen.

Bekijk het deelnemersveld.

Cycloon Frejo behoort op basis van zijn laatste drie starts tot de favorieten op het parkoers over De Paktuinen. In Bemmel werd de combinatie met Jolanda van Strien vierde om daarna te winnen in achtereenvolgens De Lier en Schagen. De vierjarige ruin maakte daarbij indruk door kortebaancracks als Iper Flying en Black Beauty Venus lopende voor te blijven. Puntje van zorg zijn de galoppades die hij vrijwel elke kortebaan maakt. In De Lier kostte het hem bijna de overwinning en ook in Schagen bleef hij niet de gehele middag vlak. Met Zero Option Lane als tegenstander tijdens de eerste omloop heeft de ruin van mede-eigenaar en ‘Tipcompetitiespecialist’ Violette Venneman direct een pittige rit voor de boeg, terwijl de concurrentie het (op papier) rustiger aan mag doen.

De vierjarige ruin kan de meeste tegenstand verwachten van Blackpearl Trans R. De beste kortebaner van vorig jaar maakte vorige week in Hillegom een beangstigend sterke indruk en vloog ogenschijnlijk beter dan ooit naar de overwinning. De merrie verkeert het gehele seizoen, ze startte al in Assendelft, in een blakende vorm en lijkt alleen maar beter te worden. Door al de successen van vorig jaar is de pupil van trainer Aad Pools veroordeeld tot een starthandicap en dat kan haar tijdens de beslissende fase opbreken. Wanneer de weg naar de finale zwaar is, kunnen vijf of tien meter startachterstand tijdens de finale funest zijn.

Uitgebannen

Evison loopt in Enkhuizen een thuiswedstrijd. Eigenaar Casper Veldink woont namelijk in de ‘Haringstad’ en zal zijn pupil ongetwijfeld willen zien schitteren. Of dat daadwerkelijk gebeurt, is afwachten. Na een drafsportdemonstratie in Beverwijk viel de zevenjarige Zweed in zijn twee daaropvolgende starts in Heemskerk en Purmerend tegen. De machtige vosruin ging gemakkelijk van de benen en moest daardoor beide keren vroegtijdig naar huis. Wanneer de galoppades kunnen worden uitgebannen, doet de combinatie met Wim van der Mespel mee om de prijzen.

Dat geldt ook voor Andrea Swagerman. De beresterke pupil van trainers Andries en Frans van der Blonk was vorig jaar de enige die Blackpearl Trans R de baas kon en wist haar ook dit jaar te kloppen. Na een lang seizoen, met overwinningen in Sassenheim en IJmuiden, begint het aantal koersdagen inmiddels te tellen. Hoewel hij moeizamer van start komt en zich regelmatig verliest in een galoppade, reikte hij recent nog tot een derde plaats in Heemskerk en een vijfde plaats in Purmerend.

Anoniem

Het zit Yankee Attack dit seizoen niet mee. Keer op keer kreeg hij een onmogelijk koersverloop voorgeschoteld, wat het winnen van een kortebaan onmogelijk maakte. Op karakter knokte hij zich naar tweede plaatsen in Amsterdam-Noord en Hoofddorp, maar winnen lukte hem dit seizoen nog niet. Wanneer het koersverloop een keer wél meezit, kan hij wellicht verrassen. Ook Lindsey Pegram is hard toe aan een overwinning. De 22-voudig kortebaanwinnares heeft simpelweg de paarden niet en draait daarom dit seizoen anoniem mee. Met Classic Groenhof heeft ze in Enkhuizen echter een deelnemer met mogelijkheden. De merrie debuteerde hoopgevend in Middenbeemster, maar wilde er tijdens haar tweede start in Schagen helemaal niets van weten. Er is ongetwijfeld gesleuteld aan de pupil uit de stallen van Hugo Langeweg, wat haar deelname interessant maakt.

Het rijtje outsiders herbergt tal van kortebaanwinnaars. Howings Kumpel won zijn thuiswedstrijd in Stompwijk en reikte tot de finale in Voorschoten, maar raakte licht geblesseerd en heeft wellicht nog een koers nodig om op zijn oude niveau terug te komen. Ook Nederlands kampioen Ton Jeu stond een tijdje aan de kant, maar toonde in Heemskerk aan dat de vorm groeiende is. Zenito Hanover versloeg Blackpearl Trans R tijdens de finale van Bemmel en werd vorige week vierde in Hillegom. Tusee JL staat dit seizoen nog droog, maar won in het verleden maar liefst zeven kortebanen. De meest ervaren deelnemer van dit veld kan op pure vechtlust ver komen.

ONZE TIP: 1. CYCLOON FREJO 2. BLACKPEARL TRANS R 3. EVISON 4. ANDREA SWAGERMAN
Outsiders: Classic Groenhof en Yankee Attack

Ben je er niet bij donderdag in Enkhuizen, maar wil je wel inzetten? Of heb je geen zin in de rij bij de totalisator? Maak dan een account aan bij Runnerz.nl via onderstaande link, krijg 10 euro gratis en maak je weddenschappen!
Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.