Elma Alki wint verrassend in ’t Zand

12 oktober 2015 18:56

Elma Alki en Jan Thijs de Jong hebben maandag verrassend de laatste kortebaan van het jaar gewonnen in ’t Zand. De vierjarige merrie stond pas een kleine twee weken op stal bij Rob de Vlieger en sloeg in haar eerste start voor haar nieuwe werkgever direct bijzonder sterk toe. Donate Groenhof (John Dekker) werd tweede en verzekerde zich daarmee van de titel Paard van het Jaar.

Elma Alki toonde al vroeg in het seizoen haar potentie. Voor de stal van Frans van der Blonk werd ze sterk tweede in Vroomshoop. Helaas bleef het daar lang bij. De vosmerrie maakte vaak galoppades en haalde ook op snelheid haar niveau niet. Na de kortebaan van Lisse gaf Stal van der Blonk het op en vertrok ze naar haar nieuwe eigenaren van de Vrienden van IJmuiden. Zij stalden haar vervolgens bij hun huistrainer Rob de Vlieger in Zwaanshoek.

Enorm gat

In ’t Zand was eindelijk de Elma Alki van Vroomshoop weer te zien. Ze vloog van start, toonde veel snelheid en was trouw. Achtereenvolgens klopte ze Chaman Rapida, Bella Madonna, Co Swagerman, Selim en Donate Groenhof. In de finale kwam Donate Groenhof, die maar liefst tien meter moest inhalen, nog wel dichtbij, maar ze kon het enorme gat niet meer dichten.

De merrie uit de stal van Cees Hetteling had een bijzonder zwaar koersverloop voor de kiezen gekregen. De tweede plaats was het hoogst haalbare. Blackpearl Trans R, de enige overgebleven concurrent in de strijd om de titel ‘Paard van het Jaar’, moest minimaal de finale halen om het Donate Groenhof nog lastig te maken. Ook deze merrie kreeg echter zware ritten. In de derde omloop was de pijp leeg en verloor ze van Selim met Lindsey Pegram. Deze combinatie werd uiteindelijk derde voor Eluna di Quattro met Wim van der Mespel.

Zon

De publieke belangstelling in ’t Zand was groot. De zon scheen volop, maar door de lage temperatuur was het zeker later op de middag bijzonder koud langs het hek. Het weerhield de mensen er niet van om te wachten tot de ontknoping en te klappen voor Elma Alki en Donate Groenhof. Het waren de laatste huldigingen van een grandioos seizoen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.