‘Eliot eerder op snelheid dan Southwind’

5 augustus 2018 07:14

Zonder verliezers zijn er geen winnaars. De redactie van Kortebaandraverijen.nl besteedt daarom ook aandacht aan de paarden die (nog) niet tot de toppers behoren. Wat zijn hun verrichtingen? Wat waren de verwachtingen en wat is de prognose? Wellicht biedt een ontheffing van vijf meter het extra zetje dat nodig is om de volgende stap te kunnen maken. In deze editie: Eliot Charisma.

De kortebaancarrière van Lindsey Pegram kent een bliksemstart. In juli 1999 wordt de dan achttienjarige Pegram gebeld door Cees Imming of ze die middag tijdens de kortebaan van Stompwijk Ido Baldwin kan rijden. Onbevangen en zonder enige kortebaanervaring stapt Pegram op de kar en wint de koers tegen een uitbetaling van ruim 250 tegen 1. Dat ze talent heeft, is duidelijk. Pegram onderstreept dat door drie keer op rij (in 1999, 2000 en 2001) het leerlingklassement te winnen. In 2003 start ze haar eigen entrainement. Met Porsto R beleeft Pegram in 2005 haar hoogtepunt. De dan zevenjarige ruin laat zich kronen tot ‘Kortebaanpaard van het jaar’.

Bij gebrek aan een opvolger stopt Pegram in 2009 als zelfstandig trainer en gaat verder als catchdriver. Daarnaast traint ze paarden voor Hugo Langeweg, waaronder de dit jaar overleden grootverdiener Zero Option Lane. In de loop der jaren pakt Pegram regelmatig haar overwinningen mee. Tot het winnen van de gouden helm voor beste pikeur komt het vooralsnog niet. In 2017 eindigt Pegram op de tweede plaats achter kampioen John de Leeuw. Haar inhaalrace met zes overwinningen in de tweede seizoenshelft komt te laat.

Wim van der Mespel reed Eliot Charisma vorig jaar in Heemskerk. De hoefsmid lacht nadat favoriet Dutch Buitenzorg zojuist te vroeg van start is gegaan en hij verder bekert.

Anders geschud

Dit jaar lijken de kaarten anders geschud. De onderlinge verschillen aan kop van het klassement zijn klein. In het kielzog van John de Leeuw en John Dekker, die zeer voortvarend van start ging, sluipt de inmiddels 37-jarige Pegram langzaam dichterbij. Na haar overwinning in Santpoort afgelopen donderdag, is ze samen met De Leeuw zelfs gedeeld koploper. Dat is vooral te danken aan de snelheidsduivels Calistokingsdeep en Southwind Raptor, die ook met vijf meter handicap in staat blijkt koersen te winnen.

Wil Pegram echter een serieuze gooi doen naar de titel, dan is er meer nodig. Ze is dan ook afhankelijk van de resultaten van haar andere paarden. Nieuwkomer Harley D Energy veroverde tot nog toe drie punten, door bij zijn tweede keer uit verrassend beslag te leggen op de tweede plaats in Egmond aan den Hoef. Maar bij het vierjarige talent speelt een discussie tussen de eigenaren over het uitkomen op de lange- of de kortebaan. Zo start de ruin dit weekend bijvoorbeeld in Berlijn. Waarschijnlijk wordt het dus een combinatie van beide disciplines. Dit betekent wel dat Harley D Energy minder vaak op de kortebaan actief zal zijn.

Sleutel

Daarom ligt de sleutel tot succes voor Pegram wellicht bij Eliot Charisma. De pupil van trainer Mark de Jong en eigenaresse mevrouw Jonkman maakte in drie starts tot dusver veel indruk. Vorig jaar kwam Eliot Charisma al vier keer aan de start. Aad en Ruud Pools waren echter niet in staat de thans zevenjarige ruin door de eerste omloop van de kortebanen in Stompwijk, De Lier en Utrecht te loodsen. Dat lukte alleen Wim van der Mespel in Heemskerk, door verrassend Dutch Buitenzorg naar huis te sturen. In de tweede omloop bleek de latere winnaar Casanova een maatje te groot.

Zo snel is Eliot Charisma. In Hoofddorp snoept hij een rit af van Cattiva Byd.

Eliot Charisma heeft echter veel progressie geboekt. Op de langebaan presteert de ruin al een aantal jaren bovengemiddeld. Sterker nog, de troef van trainer-rijder De Jong liep in 52 starts dertien keer naar de zege (een score van maar liefst 25 procent) en eindigde ook nog eens tien keer als tweede. Daarmee staat de winsom van Eliot Charisma op een kleine 11.000 euro. Hij liep zijn record van 1.18.1 over 2000 meter in oktober 2016 op Duindigt. Indrukwekkend was medio juni dit jaar zijn zege op Alkmaar. Daar klopte Eliot Charisma de tot dan toe onverslaanbare Giant Shadow, die vanaf zijn debuut maar liefst twaalf zeges op rij had geboekt. Eliot Charisma, die ook op gras uitstekend uit de voeten kan en de lange afstanden niet schuwt, deed dat bovendien vanuit het dodenspoor.

Aanpassingen

Op de kortebaan maakte Eliot Charisma vooral indruk in Sassenheim bij zijn seizoendebuut. De ruin liet enorm veel snelheid zien en klopte in de eerste twee omlopen eenvoudig Celebrity Jaguar en Discovery’s Wish, beiden gereden door Wim van der Mespel. Ook in de derde omloop leek er voor Pegram geen vuiltje aan de lucht. Maar met twee galoppades in gewonnen positie deed Eliot Charisma zichzelf de das om en mocht Ben Hurry met Rick Wester doorbekeren. “Eliot had wat last van pijn in zijn voorvoeten”, aldus Pegram. “We hebben daarom het beslag aangepast en gezocht naar een betere balans.”

In Hoofddorp had dat nog niet het gewenste resultaat. In de eerste omloop werd Blue Diamond As met Rob de Vlieger gemakkelijk opzij gezet, maar in de tweede omloop ging het mis. In de kamprit tegen torenhoog favoriet Cattiva Byd met John Dekker ging Eliot Charisma opnieuw van de benen, terwijl er goede kansen waren. “Het zand in Hoofddorp was nogal stroef en de sulky van Mark is eigenlijk te smal voor het kortebaanwerk”, geeft Pegram als verklaring. “De bomen kwamen bij het kort draaien tegen zijn lichaam en daardoor sprong Eliot weg. Mark heeft daarom een nieuwe kar gekocht.”

Verwachtingen

Ondanks de zware loting waren er verwachtingen op het gras van Stompwijk. Het lukte Pegram echter niet om Eliot Charisma in de kamprit tegen Evison met Ruud Pools in draf te houden. Trainer De Jong zoekt de verklaring in de ondergrond. “Er was veel demping. Ik denk dat Eliot daar slecht tegen kon. Ook had hij veel aandacht voor de bloembakken. Eliot ziet alles. Volgende keer start hij weer met blinkers. Daarnaast heb ik hem nog extra laten behandelen. Hij is in orde”, aldus de 54-jarige De Jong die in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur is en daardoor lange dagen maakt. Het trainen van zijn beide paarden doet hij samen met zijn dochter. “Dominique traint meestal overdag. Zelf doe ik vooral het snelwerken.”

De kamprit in Stompwijk tussen Eliot Charisma en Evison. Pegram ziet het misgaan. Er is geen vuiltje aan de lucht wanneer Eliot Charisma toch weer de draf verruilt voor galop.

De Jong en Pegram zijn er beiden van overtuigd dat Eliot Charisma kortebanen gaat winnen. “Qua snelheid doet Eliot voor niemand onder”, aldus De Jong. “En conditioneel is hij ijzersterk. In september loopt hij de 4,5 kilometer van Alkmaar. Ook die kan hij winnen.” Pegram doet er nog een schepje bovenop. “Eliot is explosief en loopt zo hard weg. Hij is nog eerder op snelheid dan Southwind Raptor. Het is ook een gemakkelijk paard om te rijden, met nog een versnelling onderweg. Die min vijf heeft Eliot helemaal niet nodig, wel de juiste gangen. Maar daar wordt aan gewerkt.”

Dromen

Pegram durft zelfs al een beetje te dromen. “Wat zou het mooi zijn, als ik aan het einde van het seizoen op mijn thuisbaan in ’t Zand kan worden gehuldigd.” Zover is het echter nog lang niet. Eliot Charisma moet de hooggespannen verwachtingen eerst waarmaken en Pegram aan extra punten helpen. De ruin start donderdag in Beverwijk en volgende week dinsdag in Bemmel. De Jong beschouwt die laatste kortebaan als zijn thuiswedstrijd.

Tekst: Ruud de Groot

Qua snelheid doet Eliot voor niemand onder

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.