Eigenaar Stoeterij Buitenzorg overleden

20 januari 2015 13:51

Jan Nas is maandagmorgen plotseling overleden, meldt De Gelderlander. De eigenaar van Stoeterij Buitenzorg was één van de drijvende krachten achter de kortebaan in Bemmel.

De Stoeterij Buitenzorg bracht in het verleden draflegendes voort als Henry, Jojo en Hinde Buitenzorg. Ook op de kortebaan was een aantal ‘fokproducten’ van de familie Nas succesvol. Zo bleken in de afgelopen twintig jaar Enjoy, Hyatt, Kora, Olga en Kash Buitenzorg degelijke kortebaners. Greet, Hilde en Iron Buitenzorg wonnen zelfs één of meerdere kortebanen. Het hoogtepunt was de overwinning van Hilde Buitenzorg in 1996 tijdens het Nederlands Kampioenschap in Santpoort. Ruud Pools was de winnende pikeur.

Het succes van de stoeterij was de basis voor de kortebaan in Bemmel. Wim en Nel Nas (de ouders van Jan) kwamen op het idee om de sprinttak van de drafsport in 2007 naar het Gelderse dorp te halen als aanvulling op de succesvolle jaarlijkse ponymarkt. Dat de Ponymarktcommissie trots was op de stoeterij blijkt wel uit de naamgeving. Sinds 2008 draagt de koers over de Teselaar de naam Buitenzorg Kortebaandraverij Bemmel.

Hoewel de Buitenzorg-hegemonie de afgelopen jaren flink is afgenomen, bleef Jan Nas (weliswaar in mindere mate) actief als fokker. Daarnaast was hij dierenarts in Bemmel. Voor de kortebaan was zijn belangrijkste taak het werven van sponsoren. Nas is 55 jaar geworden.

Tags: ,

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.