‘Egmond links en rechts even lang’

30 juni 2012 07:24

Het kortebaancircus strijkt donderdag neer in Egmond aan den Hoef. Terwijl op de meeste banen de paarden sprinten in een rechte lijn van start tot finish, is dat in dit kortebaandorp niet het geval. De deelnemers slingeren zich door twee flauwe bochten die de baan op de Herenweg de bijnaam ‘de Hoever S’ opleverde.

Eén of meerdere bochten in het parkoers kan een verschil in afstand opleveren van één van de banen. Juryvoorzitter Jaap Poelstra bezoekt daarom enkele weken voordat een kortebaan wordt verreden de banen met een bocht, om voor-  en nadelen van een baan uit te sluiten. “Met enkele functionarissen van de NDR meten wij dan het parkoers”, legt Poelstra uit. “Zo zijn we in Egmond geweest om de afstand te bepalen. Op de Herenweg is er geen sprake van een verschil. Zeer waarschijnlijk gaan wij ook nog langs in Roden, Schagen, Lisse en Bemmel.”

Verkeersheuvel

Poelstra kwam eerder dit seizoen tot enkele opvallende ontdekkingen. “In Medemblik is de ene baan duidelijk langer dan de ander. Dat scheelt zo’n twee meter. Maar dat was al langer bekend. Het verschil wordt op die baan gecompenseerd bij de start, waar het paard dat rechtsom draait mag voordraaien.” Over de lengte van de baan in Purmerend is de laatste jaren veel te doen geweest. De linkerbaan loopt om een verkeersheuvel heen, terwijl de rechterbaan ogenschijnlijk rechtdoor loopt. “Maar wat denk je dat het scheelt?”, stelt Poelstra de vraag. “Twintig centimeter, meer niet. Wij konden het ook niet geloven en hebben zelfs de baan nog een keer gemeten. De uitkomst bleef hetzelfde. In Purmerend hoeven we dus geen grote maatregelen te nemen.”

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.