Ed Vaandering: ‘30.000 euro investeren in nieuwe baan’

10 juni 2021 11:12

Het bestuur van Zwanenburg moest in 2019 de kortebaan annuleren vanwege een conflict met de gemeente. Het asfalt van de wielerbaan, waarop wordt gekoerst, zou te veel te lijden hebben. Er moest naar een ander parcours worden gezocht. De periode daarna werd gebruikt voor het vinden van een andere locatie. Die werd gevonden aan de IJweg bij Park Zwanenburg. Daarna was het wachten op 2020. Groot was de teleurstelling dat het coronavirus ervoor zorgde dat er ook dat jaar niet werd gekoerst. Om dezelfde reden moet Zwanenburg ook in 2021 verstek laten gaan. Een gesprek met voorzitter Ed Vaandering.

 Ook in 2021 geen kortebaan van Zwanenburg. Wat betekent dit voor jullie als organisatie? “Dat er niets anders op zit dan geduld hebben. Begin juni zijn wij voor het eerst weer bij elkaar gekomen. Onze contacten daarvoor waren alleen mogelijk via de telefoon en internet. Voordat wij ons nieuwe parcours in gebruik kunnen nemen, moeten wij de baan verbreden. Dat vergt een investering van 30.000 euro. Dat gaan wij alleen doen wanneer wij zeker weten dat de kortebaan doorgaat. Dat zal nu niet eerder worden dan volgend jaar. Wij gaan er vanuit dat alle eerdere afspraken met de gemeente en Spaarnwoude, eigenaar van het park, nog gelden en dat wij daadwerkelijk aan het werk kunnen.”

Is zo’n flinke investering op te brengen voor zo’n jonge vereniging?
Wij hebben sponsoren die ons financieel steunen en het zware werk voor ons doen. Natuurlijk moeten wij zelf ook aan de bak en onze mouwen opstropen. Tezamen met ons spaarpotje en een investering in de toekomst gaat ons dat lukken.”

Hebben jullie nog gedacht aan een alternatieve datum voor jullie kortebaan?
“Ja, en die hadden wij in eerste instantie ook. Wij dachten aan zaterdag 11 september, maar Hoofddorp was ook op zoek naar een alternatief en zij organiseren het Nederlands kampioenschap. Zij wilden ook op 11 september. Verleden jaar moesten zij het Nederlands kampioenschap ook al annuleren. Daarom maken wij graag plaats voor Hoofddorp. Zaterdag 4 september had ook gekund, maar dan is in Zandvoort het Grand Prix-weekend en dan mag er verder in Noord-Holland niets worden georganiseerd. Wij hebben ook nog gedacht om in juli te organiseren, maar dan zit je nog met heel veel testen en controles, wat allemaal weer kosten met zich meebrengt. Trouwens voordat wij kunnen koersen moeten wij de baan verbreden en daarvoor moeten bomen worden gesnoeid. Dat had dan in het voorjaar moeten gebeuren. Nee, het is goed zo. Wij hebben ons erbij neergelegd.”

De kortebaan van Zwanenburg heeft geen lange historie, toch lijkt voor de buitenstaander alsof de kortebaan van Zwanenburg altijd al bestaan heeft. Hoe komt dat?
“Dat weet ik niet, zo’n kleine twintig jaar geleden zijn wij ermee begonnen. Jan Offenberg was een grote sponsor van de feestweek in Zwanenburg. Samen met Charles de Leeuw opperde hij een kortebaan in die feestweek te organiseren. Vanaf die tijd is het begonnen. Eerst op de IJweg. Daarna met een onderbreking van een jaar of vijf zijn wij weer begonnen op de wielerbaan van H.S.C. De Bataaf. Wanneer men denkt dat wij er al veel langer geweest zijn, doen wij het blijkbaar goed.”

Elke organisatie loopt tegen dezelfde problemen aan. Heeft Zwanenburg ook specifieke problemen?
“Dat weten wij nog niet, wij zijn er immers al drie jaar uit. Dat moeten wij allemaal nog gaan ontdekken. Maar problemen zijn er om opgelost te worden. Zoals ik al gezegd heb, wij moeten die baan gaan verbreden, maar wanneer iedereen inclusief de sponsoren doen wat zij hebben beloofd, gaat dat gewoon goed komen.”

Ed Vaandering (links) op de nieuwe lokatie van de kortebaan, vorig jaar tijdens de ‘Tour de Kortebaan’.

Zien jullie als jong organisatie verbeteringen voor de sport?
“Nou, wanneer ik zo eens om mij heen kijk en beluister ben ik wel in voor een maximum van zestien paarden per kortebaan. Het gaat moeizaam met de sport en ik ben bang dat wij steeds minder kortebaanpaarden in het circuit hebben. Zestien paarden zorgt voor een evenwichtige koers en voor de mensen uit ons dorp is dat aantal genoeg. Zij komen toch vooral om elkaar te ontmoeten en zien de kortebaan als een reünie.”

Hoe verloopt de samenwerking met het bestuur van de Kortebaanbond?
“Goed! Die mensen doen hun uiterste best en wij zijn het graag met hun eens. Zij zijn de laatste tijd druk bezig geweest met het Nederlands erfgoed. Wij hebben daar niet in meegedaan, omdat wij toen bezig waren met de gemeente om een nieuwe locatie te vinden voor onze kortebaan. Nu willen wij dat eerst goed op poten zetten, daarna gaan wij ons daar zeker ook voor inzetten.”

De meeste kortebanen zijn een onderdeel van een (dorps)feest. Waarom Zwanenburg niet?
“Wij zijn begonnen als onderdeel van het dorpsfeest. Ik was zelfs de voorzitter. Niet alle bestuursleden stonden achter de kortebaan als onderdeel van het dorpsfeest. Onder andere Jan Offenberg, Charles de Leeuw, Theo de Vente en ik vonden juist van wel! Dat zorgde voor een afscheiding. Wij hebben toen een aparte stichting voor de kortebaan opgericht. Het dorpsfeest is er nog altijd en wordt in 2022 toevallig in dezelfde week gehouden als de kortebaan. Daar moeten wij het met elkaar nog over hebben.”

Zwanenburg heeft geen lang verleden, maar is er toch een bijzonder verhaal te vertellen?
“Ja, dat zeker. Eén van de verhalen is het bezoek aan de kortebaan van Den Ilp. Voor onze eerste kortebaan gingen wij er als bestuur heen om te leren. Wij wisten wel wat een kortebaan was, maar organisatorisch waren wij zo groen als gras. Wij hadden bijvoorbeeld geen finishhok, je weet wel, met dat touwtje. In Den Ilp wilden wij de afmetingen van zo’n hok opmeten. Jan Offenberg was daarvoor onze man, maar hij had geen duimstok of rolmaat meegenomen. Hij heeft toen de maten opgenomen met een pakje sigaretten. Zoveel pakjes in de lengte, zoveel pakjes in de breedte en zoveel pakjes in de hoogte. Lachen man.”

De kortebanen van mei en juni zijn allemaal geannuleerd. Gaan wij dit kortebaanseizoen nog op een ‘gewone’ manier kortebanen?
“Dat denk ik wel. Eind juli zijn wij allemaal gevaccineerd, dus denk ik dat het half augustus mogelijk moet zijn. Ik denk dat Santpoort daar nog net buiten valt. Niet alleen omdat zij net voor half augustus organiseren, maar ook omdat het daar wel heel erg druk is. Ik denk niet dat de burgemeester van Santpoort dat aan zal durven, maar wij gaan het zien.”

Gaat zaterdag 12 juni Zwanenburg zomaar voorbij of organiseren jullie nog iets?
“Daar gaan wij het nog over hebben. Ik heb het gevoel dat wij die zaterdagavond voor een biertje bij elkaar komen en komen volgend jaar pas echt weer in actie voor de kortebaan van 2022!”

Foto boven: Het bestuur van de kortebaan Zwanenburg. (eigen foto)

Zestien paarden zorgt voor een evenwichtige koers en voor de mensen uit ons dorp is dat aantal genoeg

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.