Dutch Buitenzorg zorgt voor enorme stunt op NK

9 augustus 2016 18:23

Dutch Buitenzorg en Andries van der Blonk hebben dinsdag voor de verrassing van het jaar gezorgd door in Nootdorp de nationale titel op de kortebaan op te eisen. De combinatie was één van de grootste outsiders van het veld, maar slaagde er desondanks in om Quiz de Ginai en Ruud Pools in de finale te verslaan. Casanova en John Dekker eindigden op de derde plaats voor King met John de Leeuw.

De strijd om de Nederlandse titel kende de laatste jaren vaak verrassende winnaars. Meestal was dit het gevolg van een zware koers. De vele favorieten dwongen elkaar tot een uiterste krachtinspanning waardoor een paard met een gunstig koersverloop kon zegevieren. Dutch Buitenzorg kreeg op De Poort echter niets kado. De ruin versloeg achtereenvolgens op snelheid Action Invit, Dumarion Metjo, Amiral d’Inverne, Casanova en Quiz de Ginai. De pupil van de familie Schneider leek in niets op het paard dat in zijn voorgaande starts grossierde in galoppades. Geholpen door een startvoordeel van vijf meter, ging hij gemakkelijk van start en bleek op snelheid een paard waarmee ook vanaf de basisafstand rekening gehouden moet worden. Dat de winst verrassend was, bleek wel uit de uitbetaling bij de totalisator. Een winnend weddenschap op Dutch Buitenzorg leverde ruim 80 keer de inzet op.

Niet aan de kar

Voor Ruud Pools waren de druiven zuur. Hij trof met Quiz de Ginai in de tweede omloop zijn andere paard Evison, de favoriet bij de totalisator. Pools koos voor Quiz de Ginai en versloeg vervolgens zijn andere troef, nu gereden door Frans van der Blonk. De Fransman leek daarna overtuigend op de winst af te gaan, maar bleek in de finale het beste te hebben gegeven. Voordraaiend kon hij nog een rit afsnoepen van de uiteindelijke winnaar, maar achterom kwam de combinatie niet aan de kar van Dutch Buitenzorg.

Lokaal succes bleef uit in het gezellig drukke Nootdorp. De paarden met Nootdorpse eigenaren haalden de beslissende fase van de koers niet. Bert Post was direct uitgeschakeld met Quiby des Caillons en Balalaika. Sammarco bereikte samen met Manon Pools de derde omloop, maar werd vervolgens galopperend verslagen door Quiz de Ginai.

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.