Dutch Buitenzorg op jacht naar historische hattrick

29 augustus 2018 07:04

Voor Dutch Buitenzorg staat er donderdag in Middenbeemster veel op het spel. Vorig jaar verschafte de trots van Djimmy Schneider zich in Medemblik al een plek in de geschiedenisboeken door zijn Nederlandse titel te prolongeren. Wanneer het de achtjarige ruin donderdag lukt om ook een derde opeenvolgende Nederlandse titel binnen te slepen, scoort hij een historische hattrick.

Twee keer achter elkaar het Nederlands kampioenschap winnen, is voor weinig paarden weggelegd. Het lukte Dutch Buitenzorg vorig jaar in Medemblik, nadat hij eerder had gewonnen tijdens het NK in Nootdorp. Daarmee werd hij de opvolger van Ronny Zora, die zowel in 1957 (met Jan Wagenaar sr. in Schagen) als 1958 (met Jan Wagenaar jr. in Medemblik) het Nederlands kampioenschap op zijn naam schreef. Ronny Zora was op zijn beurt de opvolger van de legendarische Allouez, die in 1939 en 1940 het Nederlands kampioenschap op zijn naam schreef. Zeventienvoudig kortebaanwinnaar Xuthus won met Willem Geersen twee keer op rij in 1936 en 1937.

Bij een derde opeenvolgende zege van Dutch Buitenzorg begint de pupil van trainer Rick Wester aan een heel nieuw hoofdstuk in het geschiedenisboek van de kortebaansport. Niet eerder lukte het een draver drie keer op rij de Nederlandse titel binnen te slepen. Mocht Dutch Buitenzorg donderdag voor de derde keer gehuldigd worden, kan hij in 2019 op jacht naar Allouez. De meest succesvolle kortebaner allertijden won tijdens zijn imposante loopbaan, die zich uitstrekte van 1939 tot en met 1952, in totaal vier Nederlandse titels.

Kunstje

Djimmy Schneider kan op zijn beurt de opvolger worden van Aad Pools, de laatste pikeur die twee keer op rij het Nederlands kampioenschap won. ‘Mister kortebaan’ won in 2001 met Adonis Guard in Wognum en een jaar later met Lino Hawai in Medemblik. Ook zijn broers wisten hun Nederlandse titel te prolongeren. Ruud Pools werd zowel in 1995 en 1996 kampioen van Nederland met respectievelijk Speedy Jace en Hilde Buitenzorg. Harry Pools flikte dit kunstje zelfs twee keer. In 1969 won hij met Edelscott Six om een jaar later opnieuw kampioen te worden met Dazy H. Ook in 1975 en 1976 werd de oudste van de gebroeders Pools kampioen van Nederland met respectievelijk Kerry en Laiko Beroona.

Voor drie opeenvolgende titels van één pikeur moeten we ver terug in de tijd. Willem Geersen was tussen 1936 en 1938 de laatste. Ook Jan van Leeuwen jr. werd drie op rij kampioen; in 1931 met Uniform, in 1932 met Sally Harvester en in 1933 met Lady Bond.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.