Dutch Buitenzorg pakt titel ‘Kortebaanpaard 2017’

6 oktober 2017 10:26

Het kon al bijna niet meer mis, maar nu is het definitief: Dutch Buitenzorg is de definitieve winnaar van het klassement ‘Kortebaanpaard 2017’. De zevenjarige ruin van eigenaar Djimmy Schneider en trainer Frans van der Blonk is met nog twee kortebanen te gaan niet meer in te halen door de concurrentie. Een prachtige bekroning van een ongekend sterk seizoen.

Dat de eerste klap een daalder waard is, bewees Dutch Buitenzorg in Assendelft. De ruin won in het lintdorp de allereerste kortebaan van het seizoen. De zege werd vooraf gegaan door het nodige gepuzzel, want het beslag van Dutch Buitenzorg was lange tijd een punt van zorg. Na twee onaangevochten overwinningen op ‘blote voeten’ een jaar eerder, werd van alles geprobeerd om hem ook met ijzers onder de voorbenen vlak over de baan te krijgen.

Dat lukte eigenlijk maar zelden, waarna Frans van der Blonk in samenspraak met eigenaar Djimmy Schneider besloot om voor Assendelft terug te grijpen naar een beproefd recept. Tijdens het voorwerk had hij ze nog op, maar vlak voor de start werden de ijzers met hulp van een hoefsmid alsnog verwijderd. “Het is niet ideaal”, besefte Van der Blonk na afloop van de koers over de Dorpsstraat. “Het zorgt voor slijtage waardoor we voorzichtig moeten zijn met het aantal starts. Daarnaast ligt er meer druk op zijn hoeven wanneer hij achterom moet draaien. Dat gaat gepaard met pijntjes. Daarom zijn we erg gebaat bij een oneven nummer.”

Dutch Buitenzorg won in Assendelft de eerste kortebaan van het seizoen.

In Assendelft zit het de combinatie mee en loot het telkens het zo felbegeerde oneven nummer, wat uiteindelijk de overwinning oplevert. Ook in Wognum haalt de combinatie de finale, maar krijgt daarin te maken met het even nummer en een superieure Quiz de Ginai. Na deze twee koersen bereikt Dutch Buitenzorg zowel in Sassenheim als in Hoofddorp de derde omloop en vliegt hij er in Warmond al tijdens de eerste omloop uit. Vaak zijn het galoppades die hem dwars zitten en omdat het hele jaar koersen zonder ijzers geen optie is, lijkt het seizoen lijkt uit te draaien op dezelfde sof als een jaar eerder.

Drafmachine

In Nootdorp wordt echter de basis gelegd voor een geweldige tweede helft van het seizoen. Na een tweede plaats in Stompwijk, waar Dutch Buitenzorg na een loodzware koers tijdens de finale zijn meerdere moet erkennen in de frissere Barbert, haalt Dutch Buitenzorg in Nootdorp opnieuw de eindstrijd. De koers over De Poort blijkt echter bepalend voor het huidige succes. “We hebben dit seizoen even moeten zoeken naar het juiste beslag”, kijkt eigenaar Djimmy Schneider terug op die regenachtige dinsdag in augustus. “Vorig jaar wilde hij er met aluminium ijzers niets van weten. De twee kortebanen die hij toen won, liep hij op blote voeten. Dit seizoen hebben we plastic ijzers geprobeerd, maar dat sleet veel te hard. In Nootdorp hebben we het weer met aluminium geprobeerd, maar zonder schoentjes. En ineens pakte hij het weer op.”

Want door die aanpassing verandert Dutch Buitenzorg in een weergaloze drafmachine en het is Schneider zelf die op de sulky van de ‘nieuwe’ Dutch Buitenzorg mag gaan genieten. Na een derde plaats in Beverwijk passeert Dutch namelijk de winsomgrens van twaalf mille, waardoor Schneider als leerlingpikeur aan slag mag. Helemaal vlekkeloos verloopt de samenwerking niet; zowel in Bemmel als in Heemskerk laat Schneider zich foppen in het startvak. Maar in Middenbeemster en Purmerend blijkt Schneider een uiterst snelle leerling en wint hij onaangevochten.

Djimmy Schneider leerde het vak in Bemmel en sloeg toe in Middenbeemster.

Kroon

In Medemblik zet de combinatie de kroon op het werk. Ter ere van de 175e kortebaan over de Nieuwstraat organiseert Medemblik het Nederlands kampioenschap met Dutch Buitenzorg als de grote favoriet. Hij maakt zijn favorietenrol volledig waar en kroont zich voor de tweede maal op rij tot kampioen van Nederland, nadat hij een jaar eerder in Nootdorp ook al het NK had gewonnen. Een uiterst bijzondere prestatie, want in 1958 was het Ronny Zora met Jan Wagenaar geweest die voor het laatst twee keer op rij het Nederlands kampioenschap op zijn naam schreef.

In ’t Zand komt Dutch Buitenzorg voor de vijftiende keer dit seizoen in actie. Tijdens zijn eerdere veertien starts liep hij slechts vier keer (Warmond, Bemmel, Heemskerk en Lisse) niet in het prijzengeld. In totaal haalde Dutch Buitenzorg dit seizoen zeven keer een finale waarvan hij er vier won. Dat leverde hem een dikke zestien mille aan prijzengeld op. Wie zulke cijfers kan overleggen, is meer dan terecht de beste sprinter van het jaar!

In Nootdorp hebben we het weer met aluminium geprobeerd, maar zonder schoentjes. En ineens pakte hij het weer op

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.