Danny den Dubbelden: ‘Je krijgt haar niet gek’

24 september 2017 07:04

Zonder verliezers zijn er geen winnaars. De redactie van Kortebaandraverijen.nl besteedt daarom ook aandacht aan de paarden die (nog) niet tot de toppers behoren. Wat zijn hun verrichtingen? Wat waren de verwachtingen en wat is de prognose? Wellicht biedt een ontheffing van vijf meter het extra zetje dat nodig is om de volgende stap te kunnen maken. In deze editie: Chakaka.

Wie flink wat wil verdienen op de kortebaan moet dit seizoen bij Danny den Dubbelden zijn. De 22-jarige leerlingpikeur won verrassend de koersen van Warmond en Schagen met grote outsiders. In Warmond was hij, geholpen door vijf meter startontheffing, de beste met Player Simoni. De troef van Stal De Groninger(s) won met een uitbetaling van bijna 87 euro tegen één.

In Schagen verraste Chaman Rapida vriend en vijand door te winnen à 38 euro tegen één. Het startkanon van Piet Siderius zorgde met een slordige 5300 euro bovendien voor de hoogste trio-uitbetaling van deze jaargang. Het duo was goed voor bijna 235 euro, de op één na hoogste cote.

Meer risico

Wie zijn geld echter op Den Dubbelden inzet, loopt ook meer risico. Met acht valse starts achter zijn naam, is hij verreweg koploper in dit klassement. In Medemblik ging hij met Chaman Rapida zelfs drie keer achter elkaar te vroeg van start en vergooide daarmee zijn kansen op een finaleplaats. Het lijkt inherent aan de rijstijl van Den Dubbelden, die naar het zich laat aanzien vaak gaat voor alles of niets.

Met Chakaka heeft hij een nieuwe troef voor de kar, die voor het spelend publiek mogelijk geld in het laatje kan brengen. Zeker nu de zevenjarige Duitse merrie bij haar eerstvolgende start in Roden vijf meter voorgift krijgt.

Chakaka tijdens haar debuut in Schagen.

Onwennig

Chakaka is speciaal aangetrokken voor de kortebaan. Bij haar debuut in Schagen oogde de merrie van eigenaar Piet Siderius nog wat onwennig. Toch bereikte ze met Danny den Dubbelden op de sulky de tweede omloop. Middels een kamprit werd mededebutant Emi van Jip met Rob de Vlieger verslagen. In de tweede doorgang trof Chakaka een andere nieuwkomer. De verrassend sterke vierjarige Gigolo met Denise Pennekamp bekerde gemakkelijk verder. Chakaka ging bovendien tweemaal van de benen.

Hoewel Chakaka in Purmerend al sneuvelde in de eerste omloop, maakte de merrie wel meer indruk. Lopende werd een rit gewonnen van favoriet Columbine Lep met Ruud Pools. In Medemblik stuitte Chakaka andermaal op Gigolo met Denise Pennekamp. Ditmaal waren de verschillen kleiner. Chakaka en Den Dubbelden hadden pech dat de eerste rit ongeldig werd verklaard. In ogenschijnlijk gewonnen positie weigerde de finishinstallatie en moest de rit over. Nu was de eerste omloop na een kamprit meteen ook het eindstation.

Potentie

“Chakaka is laconiek, lui en slecht te motiveren”, valt Danny den Dubbelden maar meteen met de deur in huis. “Maar ze heeft zeker potentie voor de kortebaan én je krijgt haar niet gek”, nuanceert hij direct. “Met vijf meter ontheffing liggen er zeker kansen. Chakaka laat zich liever opduwen dan dat zijn erachteraan moet lopen. Dat past beter bij haar karakter.”

“En met vijf meter eraf hoef ik minder risico te nemen”, gaat Den Dubbelden verder. “Ik kan haar dan wat beter op de been brengen. Daarnaast is Chakaka behandeld. Of ze direct zal winnen in Roden weet ik niet, maar ze kan zeker in de prijzen lopen.”

Chakaka (links) verrast in één rit Columbine Lep in Purmerend.

Leerlingkampioen

De afgelopen twee seizoenen was Danny den Dubbelden kampioen bij de leerlingpikeurs. Die titel gaat dit jaar hoogstwaarschijnlijk naar Micha Brouwer. Vorig jaar had Den Dubbelden zijn gouden helm graag ingeruild voor een paar overwinningen op de kortebaan. In zijn optiek had de titel zonder zeges ook minder glans. Met al twee overwinningen op zak verloopt deze editie daarom succesvoller voor de pikeur uit Steenwijk.

Den Dubbelden voelt zich nog nauwelijks leerlingpikeur. Hij rijdt ook zelden paarden met ontheffing. “Kijk, met alle respect voor de prestaties van jongens als Micha Brouwer en Djimmy Schneider, maar zij hebben telkens kortebaantoppers voor de kar. Paarden als Casanova en Dutch Buitenzorg zijn geoliede drafmachines, die bovendien beschikken over de ultieme snelheid”, aldus Den Dubbelden. “Ik moet putten uit een andere categorie paarden. Dat zijn doorgaans geen automaatjes.”

Valse starts

“Daarin zit ook de verklaring voor de vele valse starts”, legt Den Dubbelden uit. “De meeste van mijn paarden moeten het, zeker bij een sterke tegenstander, toch van een superstart hebben. Ik probeer dan zoveel mogelijk meters te pikken, maar dat gaat wel eens fout. Doe ik dat niet, dan is de rit al bij voorbaat verloren.”

Een derde titel bij de leerlingen is ver weg voor Danny den Dubbelden.

Hoewel de paarden aantreden onder de vlag van Peter Rutting, traint Danny den Dubbelden ze allemaal zelf. Hij heeft er momenteel 18 op stal. “Ik heb nu een soort dependance onder supervisie van Peter”, legt hij uit. “Maar zodra ik 30 overwinningen op de langebaan achter mijn naam heb, kan ik mijn eigen trainersvergunning aanvragen.” Met het oog op de toekomst van de paardensport is het een geruststellende gedachte, dat er ook nog jonge trainers zijn die aan de weg timmeren.

Tekst: Ruud de Groot

Ik moet putten uit een andere categorie paarden. Dat zijn doorgaans geen automaatjes

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.