Draverij, debat en workshops op de Maliebaan

9 september 2022 10:40

Studievereniging D.S.K. (Diergeneeskundige Studenten Kring), bestaat 90 jaar. Dat vieren we op zaterdag 24 september met de Maliebaandag in de stad Utrecht: er rijden dan geen auto’s; de Maliebaan is die dag van de paarden. Naast de renbaan is er een knuffeldierenziekenhuis en staan er diverse kramen waarin bezoekers meer kunnen leren over diergeneeskunde en de paardensport. Ook kunnen bezoekers meepraten in een debat over dierenwelzijn.

In 1982 was de eerste editie van de Maliebaandag, die om de vijf jaar wordt georganiseerd. Vanaf het eerste begin stond de verbinding tussen maatschappij, de faculteit Diergeneeskunde en de paardensport voorop, met de kortebaan op de Maliebaan als hoogtepunt. Het publiek langs de zijlijn krijgt een unieke inkijk in een bijzondere, historische sport.

De ontknoping van de kortebaan Utrecht in 2017.

Debat

Het belang van dierenwelzijn is in de afgelopen veertig jaar enorm toegenomen. Niet alleen binnen de studies, waarbij dit in alle aspecten terugkomt, maar bijvoorbeeld ook in de drafsport, waar door de jaren heen veel in is veranderd. De veterinaire studenten juichen de discussie rondom dierenwelzijn in de paardensport toe en organiseren daarom een debat waarin ruimte is voor verschillende standpunten.

Het debat wordt gehouden op de feestdag zelf om 10.00 uur in het UU-gebouw op de Janskerkhof 3 in Utrecht. Het panel, bestaande uit een vertegenwoordiger van de Kortebaanbond, de Dierenbescherming en een hoogleraar dierenwelzijn van de faculteit Diergeneeskunde, gaat in op verschillende stellingen waarop het publiek kan reageren.

Naast het debat en de workshops zijn er ook foodtrucks en infostands waar onderzoekers, dierenartsen, docenten en studenten de bezoekers graag kennis laten maken met wat diergeneeskunde inhoudt en hoe dierenwelzijn daarin centraal staat.

Tags:

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.