Dossier ’15: Succesvol debuutjaar Danny Brouwer

3 november 2015 09:10

Danny Brouwer (foto) kan terugkijken op een prima eerste jaar op de kortebaan. De zeventienjarige leerlingpikeur won met Blackpearl Trans R twee kortebanen en werd één keer tweede. Het leverde hem een derde plaats op in de strijd om het kampioenschap bij de leerlingpikeurs. Daarnaast scoorde geen enkele andere pikeur dit seizoen op de kortebaan zo’n hoog ‘winpercentage’ als Brouwer.

Brouwer, voorheen met grote regelmaat actief tijdens de ponyraces op korte- en langebaan, maakte in Sassenheim zijn debuut op de kortebaan. Met zijn beide deelnemers haalde hij de tweede omloop; met Wyard Beuckenswyk werd hij na bijloting uiteindelijk vijfde. In Voorschoten maakte hij voor het eerst kennis met Blackpearl Trans R, waarmee hij tijdens de derde omloop verloor van de latere winnaar Uno des Jacquets. Het bleek de start van een prachtige maand. Zowel in Bemmel als in Middenbeemster was de combinatie een klasse apart. Na beide kortebanen stapte het duo als winnaar van de baan. Na een snelle uitschakeling in Purmerend, de enige keer tijdens het afgelopen seizoen dat Brouwer tijdens zijn acht starts geen graantje uit de prijzenpot meepikte, werd de combinatie tweede in Enkhuizen en vijfde in Roden en ’t Zand.

Brouwer liep in totaal 60 ritten met de twaalfvoudig kortebaanwinnares en won met haar 44 ritten. In totaal reed de leerlingpikeur het afgelopen seizoen 83 ritten op de kortebaan, waarvan hij er 51 won. Dat levert hem een ‘winpercentage’ op van 61,4%; het hoogste percentage van alle pikeurs die dit jaar op de kortebaan in actie kwamen. Ruud Pools neemt in dit klassement de tweede plaats in, voor kortebaankampioen John de Leeuw, Aad Pools en leerlingkampioen Danny den Dubbelden. De Leeuw reed dit jaar veruit de meeste ritten (350) en kwam ook het vaakst als winnaar over de finish (206 keer). Frans van der Blonk reed dit jaar de meeste ritten op één middag. In Enkhuizen stuurde hij de latere winnaar Zenito Hanover en Co Swagerman, uiteindelijk vierde op De Paktuinen, in totaal maar liefst 27 (!) keer vanaf de start richting de finish.
Winpercentage pikeurs 15

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.