Donderdag sluiting vooraangifte Megasprint

8 april 2019 14:21

De vooraangifte van de Megasprint om de ‘Jan de Leeuw Memoriaal’ sluit donderdag om 11.00 uur. De koers is de hoofdmoot van de drafmeeting op maandag 22 april (Tweede Paasdag) die volledig in het teken staat van het komende kortebaanseizoen.

De ‘Megasprint’ is een bijzondere koers die nergens anders wordt verreden, ooit zelf in het leven geroepen door de naamdrager: Jan de Leeuw, een vakman op de lange én kortebaan. Aan het einde van zijn geweldige carrière heeft hij er nog alles aangedaan om de drafbaan van Alkmaar te promoten. In het kader van die promotie verzon hij een koers die de langebaan en de kortebaan ineen moest laten vloeien. Alle moeite ten spijt, werd het geen onverdeeld succes. Na geslaagde en minder geslaagde edities gooide hij de handschoen.

Het is aan René Stembert en de te vroeg overleden Rob Slootbeek (Kortebaan Lisse) te danken dat de koers een tweede kans kreeg. Er werd gesleuteld aan de manier waarop, de bandenstart werd een autostart en zie: een prachtkoers werd geboren. Er kunnen zestien paarden aan de Megasprint deelnemen, de paarden met de hoogste kortebaanwinsom hebben voorrang. De deelnemers worden verdeeld in vier series van vier. De afstand is steeds 700 meter met autostart. De eerste twee van elke serie gaan over naar de tweede omloop. Deze omloop wordt verreden in twee series van vier. De eerste twee daarvan strijden één tegen één voor een plek in de finale.

Slijtageslag

Het is een slijtageslag. Eén keer 700 meter sprinten is al een inspanning, vier keer sprinten over deze afstand is een helse opgave. Het prijzengeld is er dan ook naar. Hoewel alle koersen op ‘Alkmaar’ dit seizoen met minder prijzengeld moeten doen dan voorheen gewoon, is het prijzengeld voor de Megasprint hetzelfde gebleven dan vorig jaar.

Femke Schermer won de laatste twee edities van de Megasprint.

De winnaar ontvangt, naast de winnaarsdeken die weer beschikbaar wordt gesteld door de familie De Leeuw 1.500,00 euro. Nummer twee ontvangt 750 euro. De winnaar van de troostfinale krijgt 375 euro terwijl de verliezer altijd nog 250 euro mee naar huis mag nemen. Ook de andere deelnemers eten mee uit de prijzenpot. De deelnemers die de tweede omloop bereiken, maar niet verder komen, ontvangen 125 euro. De deelnemers die de eerste omloop niet overleven ontvangen allemaal 50 euro. Alle prijzen zijn exclusief 10 procent fokpremie.

Het bestuur van Drafcentrum Alkmaar, voor deze speciale meeting geassisteerd door de Kortebaanbond en de redactie van Kortebaandraverijen.nl, ziet reikhalzend uit naar de inschrijving! Wanneer de loting bekend is, zijn de deelnemers op deze website te vinden.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.