Donate vs Blackpearl, de ontknoping!

5 oktober 2015 09:26

De kampioenen bij de pikeurs, trainers en leerlingen zijn inmiddels bekend, zodat in ’t Zand alle ogen gericht zijn op de laatste te vergeven titel: die van ‘Kortebaanpaard 2015’. Donate Groenhof (foto, rechts) en Blackpearl Trans R (foto, links) zijn de twee overgebleven gegadigden voor deze prestigieuze titel. Laatstgenoemde kijkt tegen een achterstand aan van twee punten en zal dus een huzarenstukje uit moeten halen om de vijfjarige merrie uit de stallen van Cees Hetteling voorbij te streven.

Donate Groenhof heeft op voorhand de beste papieren om de titel binnen te slepen. De vijfjarige merrie won dit seizoen in Zwanenburg, Stompwijk, Nootdorp, Heemskerk en Purmerend en finishte als tweede in De Lier. Met nog één kortebaan voor de boeg heeft ze een voorsprong van twee punten op haar enige concurrent, Blackpearl Trans R. De twaalfvoudig kortebaanwinnares won dit seizoen vier kortebanen (Sassenheim, Duindigt, Bemmel en Middenbeemster) en werd twee keer tweede (Assendelft en Enkhuizen). De zevenjarige merrie werd in 2012 en 2013 ook al gekroond tot beste kortebaner van het seizoen. Een derde titel betekent een unicum; zelfs kortebaanlegendes als Mister Diamond en Mr Postman wisten dit klassement geen derde keer te winnen.

De opdracht van Blackpearl Trans R in ’t Zand is duidelijk: de finale halen. Wanneer dat niet lukt, is Donate Groenhof, ongeacht haar eigen klassering, de winnaar van het klassement ‘Kortebaanpaard 2015’. Met een derde plaats, goed voor twee punten, kan Blackpearl Trans R in punten gelijk komen met Donate Groenhof, maar bij een gelijke stand zijn het aantal gewonnen kortebanen in één seizoen doorslaggevend. Donate won er dit seizoen vijf, Blackpearl Trans R vier. Dit geldt ook bij een scenario waarin Blackpearl Trans R beslag legt op de tweede plaats en Donate Groenhof vierde wordt. Beide paarden komen dan uit op een puntenaantal van 29, maar ook in dit geval trekt Donate Groenhof, op basis van het aantal overwinningen, aan het langste einde. 

Wanneer Blackpearl Trans R de kortebaan wint en Donate Groenhof tweede wordt, ontstaat er een onwaarschijnlijk scenario. Beide paarden hebben in dat geval 31 punten, wonnen vijf kortebanen en werden allebei twee keer tweede. Het reglement van de kortebaan geeft geen uitsluitsel bij dit scenario. Een mogelijkheid zou dan kunnen zijn dat beide paarden worden uitgeroepen tot ‘Kortebaanpaard 2015’.

Kortebaners van het Jaar

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.