Donate Groenhof: koningin van de kortebaan

19 oktober 2015 16:03

Donate Groenhof was de absolute koningin van het kortebaanseizoen van 2015. De vijfjarige pupil uit de stallen van trainer Cees Hetteling kwam het afgelopen seizoen tien keer in actie en bereikte maar liefst zeven keer de finale. Vijf keer leverde dat een overwinning op tegen twee tweede plaatsen. De merrie maakte gedurende het seizoen een magistrale indruk en is de meer dan terechte winnares van het klassement ‘Kortebaanpaard 2015’.

Dat Donate Groenhof zou gaan uitgroeien tot de absolute alleenheerser van 2015 was niet uit haar eerste twee starts op te maken. De merrie maakte als de grote favoriete haar seizoendebuut tijdens het Nederlands kampioenschap in Wognum. Tijdens de tweede omloop had ze een kamprit nodig om Blackpearl Trans R uit te schakelen, waarna deze knalharde ritten haar tijdens de derde omloop opbraken. Stalgenoot Lifeislife BR was na een kamprit te sterk. Ook in Vroomshoop overtuigde ze niet. Tijdens de tweede omloop troefde Chaman Rapida haar op snelheid af, om daarna tijdens de kamprit een startfout te maken.

In Zwanenburg verscheen Donate Groenhof als herboren aan de start. De merrie pakte met groot gemak haar eerste overwinning van het seizoen, terwijl haar tegenstanders zeker niet de minste waren. Zo wonnen Eluna di Quattro, Silvester en Edo Venus later dat seizoen allemaal nog een kortebaan. Haar pikeur Ruud Pools had een logische verklaring voor de opvallende vormverbetering. “Ze was in Wognum en Vroomshoop niet in goede doen. Na die laatste koers heeft ze een maand niets gedaan. Cees (Hetteling, red.) heeft haar laten behandelen. Er zaten een paar wervels niet goed en er is een masseur langs geweest. Dat heeft haar goed gedaan, want ze ging de gehele middag als een trein.”

Raket

Het was de laatste keer dat Ruud Pools tijdens het afgelopen seizoen met haar in actie kwam. De meervoudig kortebaankampioen moest abrupt stoppen, nadat bij hem een serieuze hartkwaal werd geconstateerd. Zijn vervangers Wim van der Mespel en John Dekker vervingen Pools op een waardige manier. Van der Mespel won voor ‘eigen publiek’ zijn thuiswedstrijd in Stompwijk, terwijl Dekker de merrie naar een imponerende zege in Nootdorp stuurde.

Beide pikeurs waren onder de indruk van haar capaciteiten. “Het is een echte kortebaner. Wanneer je instuurt, maakt ze de draai vanzelf af en schiet van start. Daarnaast blijft ze versnellen tot de finish, het is een net een auto”, klonk Van der Mespel jubelend na zijn eerste overwinning op het Stompwijkse gras. Voor Dekker betekende de overwinning in Nootdorp zijn eerste na bijna drie jaar. “Ik heb niet vaak zo gemakkelijk een kortebaan gewonnen. We hebben eigenlijk geen rit hoeven rijden. Ze start zo gemakkelijk en zet de tegenstanders zo direct onder druk. Het is een raket.”

Daarna kreeg Donate Groenhof te maken met de keerzijde van het succes. Na de zege in Nootdorp liep de merrie tegen een starthandicap aan en werd leerlingpikeur Jaap van Rijn ingeschakeld om de vijf meter extra in het startvak te omzeilen. Ook met de 20-jarige Van Rijn op de sulky was Donate Groenhof vrijwel niet te verslaan. Hoewel het tijdens de finale in De Lier mis ging, de merrie gaf er tijdens de kamprit na een uiterst moeizame startprocedure de brui aan, bewees de combinatie in Heemskerk en Purmerend uitstekend met elkaar te kunnen opschieten. Met name tijdens de beslissende omloop in Purmerend gaf de merrie een prachtige staaltje draven weg. Selim nam tijdens de eerste finalerit een enorme voorsprong, maar Donate Groenhof wist haar tegenstander nog ruim voor de finish te achterhalen. Ook Van Rijn was één en al lof over de merrie. “Ze doet het allemaal zelf. Ze start snel en gaat onderweg zodanig hard, dat je haar niet aan hoeft te sporen. Mooi om zo’n paard te rijden.”

Met haar vijfde overwinning in Purmerend overschreed Donate de volgende winsomgrens, die van 18 mille. De vijf meter extra vormden echter geen enkel beletsel om te blijven scoren. In Lisse finishte ze als vijfde, terwijl ze in ’t Zand opnieuw de finale bereikte. Tijdens beide koersen bleek een vierjarige deelnemer, beiden met een voorsprong van maar liefst tien meter, te sterk.

Bekroning

Toch was trainer Cees Hetteling tevreden over deze prestaties. “Ze was tijdens beide koersen niets minder dan voorheen. In Lisse moest ze tien meter geven aan Bella Madonna en daarna vijf aan Chaman Rapida. Ze won van allebei, maar toen moest ze weer tien meter geven tijdens de derde omloop. Toch scheelde het op de finish niet veel. De koersen lopen nu eenmaal zoals ze gaan; de ene keer rol je er doorheen en een andere keer moet je elke rit vol aan de bak. Het is al met al een geweldig seizoen geweest, met het kampioenschap als een mooie bekroning.”

Ook in cijfers komt het ijzersterke seizoen van Donate Groenhof tot uitdrukking. De afgelopen twintig jaar wonnen alleen Apache (zes zeges in 2000), Viva’s Limburgia (zeven zeges in 2008) en Blackpearl Trans R (zes zeges in 2012) vaker in één seizoen. Met vijf overwinningen in één kalenderjaar staat Donate Groenhof op gelijke hoogte met Apella Cane (2008), Gail Devers (2000), Ido Baldwin (1996), Mister Diamond (2001), Mr Postman (2002) en Utah Alki (2007).

De merrie draafde in 2015 op de kortebaan €16.250,00 bij elkaar. Alleen Blackpearl Trans R verdiende sinds 2007 meer in één seizoen: €17.450,00 in 2012. In totaal liep Donate Groenhof dit seizoen precies 100 ritten, waarvan ze er 80 won. Sinds 2008 deed alleen Blackpearl Trans R dat beter met een winstpercentage van 84% in 2012 (71 van de 85 ritten gewonnen). Hoewel Blackpearl Trans R Donate Groenhof op verschillende fronten weet af te troeven, verloor de pupil van Cees Hetteling nog nooit van de twaalfvoudig kortebaanwinnares.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.