Heemskerk: Doc Holiday favoriet tijdens thuiswedstrijd

4 september 2018 11:40

Doc Holiday start donderdag als favoriet in Heemskerk. Voor de kersverse kampioen van Nederland is de koers over de Marquettelaan een thuiswedstrijd, dus de Meiden van Assum willen donderdag dolgraag goed voor de dag komen met hun pupil. De concurrentie is echter groot; Doc Holiday zal de overwinning niet kado krijgen.


Voor alle belanghebbenden van Doc Holiday kan het seizoen al niet meer stuk. De achtjarige ruin won eerder dit seizoen op de grasbanen van Duindigt en Stompwijk en haalde de finale in Beverwijk. Het absolute hoogtepunt van het seizoen was het behalen van de Nederlandse titel vorige week in Middenbeemster. Maar de Meiden van Assum willen meer. Een overwinning op de Marquettelaan staat hoog op het verlanglijstje van de dames en het is aan leerlingpikeur Bo Sprengers om deze droom te verwezenlijken.

Vorig jaar finishte Doc Holiday al als tweede in Heemskerk. Hij was toen in de finale niet opgewassen tegen de toen ongenaakbare Casanova, die ook al de editie van 2016 had gewonnen. De imposante ruin uit de stallen van Caroline Aalbers start dit keer met een starthandicap van vijf meter, wat zijn kansen dit jaar aanzienlijk doet slinken.

Eliot Charisma rekent in Middenbeemster af met Up Up and Away.

Doc Holiday heeft op papier het meest te duchten van Lindsey Pegram. De koploper in het pikeursklassement brengt met Eliot Charisma en Southwind Raptor twee serieuze kanshebbers aan de start. Laatstgenoemde start weliswaar ook met een starthandicap, maar dat dat geen enkel beletsel vormt bewees hij in Hoofddorp, waar de Amerikaanse ruin oppermachtig naar de bloemen sprintte. Eliot Charisma was met een startontheffing van vijf meter Doc Holiday de baas in Beverwijk, maar bewees in Bemmel ook vanaf de basisafstand te kunnen winnen. Tijdens het kampioenschap van Nederland ging de pupil van trainer Mark de Jong echter tweemaal van de benen. Wanneer Eliot Charisma zijn hoofd bij het werk houdt, lijkt hij de grootste uitdager van Doc Holiday.

Vorm

Dutch Buitenzorg won de afgelopen seizoenen zo’n beetje alles wat er te winnen viel, maar kwam in Heemskerk nog niet uit de verf. De tweevoudig kampioen van Nederland imponeerde dit seizoen met overwinningen in IJmuiden en De Lier, maar was vorige week in Middenbeemster niet in goede doen. Wanneer hij zijn vorm van eerder dit seizoen weet te benaderen, doet hij serieus mee om de podiumplaatsen. Dat geldt ook voor Barbert. De Amerikaan van trainer Hans Bot reeg de afgelopen seizoenen de successen aaneen, maar dit seizoen wil het -op een overwinning in Assendelft na- niet echt vlotten. Toch blijft Barbert een deelnemer om rekening mee te houden.

Voor John de Leeuw is de opdracht duidelijk: winnen. De regerend kortebaankampioen kijkt tegen een flinke achterstand aan in het pikeursklassement en zal dus zoveel mogelijk punten moeten verzamelen om in het spoor van Lindsey Pegram te blijven. Met Ronny Brandt en Birdy de Neuilly heeft hij twee deelnemers tot zijn beschikking die hem de broodnodige punten kunnen bezorgen.

Birdy de Neuilly was op snelheid een klasse apart in De Lier.

Ronny Brandt won verrassend bij zijn debuut in Sassenheim en bewees daarna geen eendagsvlieg te zijn. Hij ontbeert de absolute topspeed van paarden zoals Doc Holiday en Southwind Raptor, maar is daarentegen zelden op een fout te betrappen. Dat maakt van hem een gevaarlijke outsider. Birdy de Neuilly kan op zijn beurt juist wel enorm veel snelheid ontwikkelen, maar is absoluut niet de gemakkelijkste in het startvak. Zo kreeg hij tijdens de finale in De Lier een startverbod opgelegd, waardoor Dutch Buitenzorg er met de winst vandoor ging. Wanneer John de Leeuw hem dit keer wel soepel van start krijgt, zullen de favorieten flink aan de bak moeten.

Vierjarigen

De vierjarige paarden zijn zeker niet kansloos in Heemskerk. Vooral Hero Baldwin maakt aanspraak op de overwinning. De vierjarige hengst van Aad Pools is bezig aan een prima seizoen, waarin hij de ereplaatsen aaneen rijgt. Na een vierde, derde en drie tweede plaatsen in de combinatie met Manon Pools op de sulky toe aan een overwinning. Hannie Swagerman gaf een mooi visitekaartje af tijdens de seizoensopening in Assendelft, maar wist daarna niet meer te overtuigen. Toch lijkt de weg omhoog ingezet. Zowel in De Lier als in Middenbeemster gaf ze goed partij aan haar tegenstanders. Wanneer ze deze lijn doortrekt behoort een klassering in Heemskerk tot de mogelijkheden.

Howings Win Win tenslotte wist tijdens zijn eerste twee starts de eerste omloop niet te overleven. Logisch met Doc Holiday en Dutch Buitenzorg als tegenstander. Toch wist hij vorige week in Middenbeemster Dutch Buitenzorg een rit af te snoepen. Op de Marquettelaan moet hij het opnieuw opnemen tegen Doc Holiday. Dat lijkt een kansloze missie, maar toch is de pupil van trainer Tom Kooyman in onze ogen niet kansloos. Zijn eigenaar Peter Aleman weet in elk geval hoe het is om te winnen in Heemskerk. In 2011 en 2013 won hij de koers met respectievelijk Tusee JL en Iper Flying.

ONZE TIP: 1. Doc Holiday 2. Eliot Charisma 3. Hero Baldwin 4. Southwind Raptor
Outsiders: Dutch Buitenzorg, Ronny Brandt en Birdy de Neuilly

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Heemskerk kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner of hier en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.