‘Dit wordt een hele goede, schrijf dat maar op’

31 mei 2016 12:43

Zonder verliezers zijn er geen winnaars. De redactie van Kortebaandraverijen.nl besteedt daarom ook aandacht aan de paarden die (nog) niet tot de toppers behoren. Wat zijn hun verrichtingen? Wat waren de verwachtingen en wat is de prognose? Wellicht biedt een ontheffing van vijf meter het extra zetje dat nodig is om de volgende stap te kunnen maken.

Aad Pools steekt zijn mening nooit onder stoelen of banken en is altijd uitgesproken in zijn commentaar. Zo ook over zijn pupil Sammarco, de tienjarige Zweedse bruine ruin in eigendom van Nico Post. Sammarco kwam tijdens de wintermaanden bij Pools in training en startte in drie van de vijf tot nog toe verreden kortebanen, met dochter Manon op de sulky.

In Assendelft werd Silvester met Danny den Dubbelden geklopt, maar in de tweede omloop bleek de latere winnaar Barbert met John de Leeuw te sterk. Sammarco ging tweemaal van de benen. In Venhuizen klopte Sammarco achtereenvolgens Final Magic met Jaap van Rijn en Axel Cartouche met Denise Pennekamp, om daarna in de derde omloop te stranden tegen stalgenoot Chaman Rapida, de latere winnaar. Ook nu eindigde het optreden met twee galoppades. In Utrecht trof Sammarco tegen Asko Bond met John de Leeuw in de tweede omloop hetzelfde lot, nadat in de eerste doorgang Dancingstar Fili met John Dekker was verslagen.

Juiste balans

Aad Pools is over Sammarco echter heel stellig. “Vooraf had ik hoge verwachtingen van hem en die heb ik nog steeds. Schrijf maar op, dit wordt een hele goede”, doet ‘mister kortebaan’ een nogal gewaagde uitspraak. “En ik heb het wat dat betreft niet vaak mis”, voegt hij er nog fijntjes aan toe.

De oplettende toeschouwer heeft gezien dat Sammarco telkens na zijn uitschakeling nog het nodige werk kreeg voorgeschoteld. “Het is bij hem een kwestie van zoeken naar de juiste balans”, legt Pools uit. “In Utrecht liep hij met een ander ijzer, maar ging het toch mis. Later hebben we nog wat veranderd en was hij wel weer trouw. Ik heb goede hoop dat we de oplossing snel hebben gevonden.” Sammarco start in Sassenheim ook nog eens met vijf meter ontheffing. “Dat is mooi meegenomen”, stelt Pools. “Maar eigenlijk heeft hij dat helemaal niet nodig. Wanneer hij vlak blijft, is Sammarco snel genoeg om vanaf de basisafstand te kunnen winnen. Waarschijnlijk heb je dat zelf ook gezien.”

Tekst: Ruud de Groot

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.