Directe startontheffing vervalt, eerst drie keer meedoen

17 december 2022 09:00

Debutanten starten in 2023 niet meer automatisch met een ontheffing van vijf meter. De Kortebaanbond schrapt deze regel en grijpt terug naar de oude situatie waarin paarden van vijf jaar en ouder eerst drie keer moeten deelnemen om meters in mindering te krijgen.

Vorig jaar stelde de Kortebaanbond de regel in waarbij elke debutant van vijf jaar en ouder vijf meter ontheffing kreeg. Pas bij het behalen van prijzengeld hoefde een paard te beginnen vanaf de basisafstand.

Eerst verdienen

Dit voordeeltje moeten de deelnemers nu eerst weer verdienen. Dit betekent dat zij pas vijf meter ontheffing krijgen na drie keer te zijn gestart zonder prijzengeld. Deze regel moet vaker deelnemen in de hand werken. Bovendien is het positief voor de grootverdieners in het circuit. Zij hoeven nu minder vaak in de achtervolging. Ook voor vierjarige paarden is de aanpassing van het reglement goed nieuws. Zij profiteren vaker van hun vijf meter voordeel. Voor deze jonge paarden geldt in 2023 nog steeds dat zij tot een winsom van 6.000 euro ontheffing krijgen.

Er kleeft echter ook een nadeel aan de terugkeer naar de oude regel. In het verleden gebeurde het regelmatig dat paarden, met name in de derde start, bewust buiten het prijzengeld werden gehouden om vervolgens optimaal te profiteren van het startvoordeel.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.