Den Dubbelden: ‘Liever kortebanen gewonnen’

7 oktober 2016 13:54

Net als in 2015 wordt Danny den Dubbelden maandag in ‘t Zand gehuldigd als kampioen bij de leerlingpikeurs. Toch kijkt hij met gemengde gevoelens terug op het bijna afgelopen seizoen. Vorig jaar wist hij als debutant drie kortebanen te winnen. Dit jaar ontbreekt de kers op de taart. Een tweede plaats met Palle Spirit in Voorschoten bleek voor hem het hoogst haalbare.

Dit seizoen kan ik moeilijk succesvol noemen”, blikt Den Dubbelden kritisch terug. “Vorig jaar won ik het klassement bij de leerlingpikeurs mede dankzij drie kortebaanzeges, dit jaar vooral door het meedoen. Deze titel heeft voor mijn gevoel daarom veel minder waarde. Eerlijk gezegd had ik liever een paar kortebanen gewonnen. Maar dat zat er helaas niet in.” Den Dubbelden benadrukt het belang van goede paarden voor de kar. “Leerling of niet, iedere pikeur is afhankelijk van de paarden die hij mag rijden. Zonder goede paarden ben je nergens”, aldus Den Dubbelden.

Gestopt

Zo brachten de door Piet Siderius aangekochte Orgoglio del Nord, Silvester en Diamond Digger K Den Dubbelden niet het gewenste succes, werd Iper Flying ziek en raakte Pricken geblesseerd. “Met de eerste drie zijn we snel gestopt. Dat had geen zin”, legt Den Dubbelden uit. “Orgoglio start goed vanachter de auto, maar niet vanuit de banden. Op het laatst draaide hij helemaal niet meer. Dan heb je ook niets aan vijf meter ontheffing. Vooral bij hem hadden we gehoopt er met zijn snelheid nog wat uit te halen”, aldus Den Dubbelden. “Iper Flying en Pricken zijn allebei 12 jaar oud. Dan merk je toch dat het voor oudere paarden moeilijker is om terug te komen van een blessure. Bovendien heeft Iper moeite om telkens vijf meter te moeten geven aan de start.”

Het meest succesvol was Den Dubbelden met Palle Spirit van Stal De Groningers. Met de tweede plaats in Voorschoten en vierde plaatsen in Purmerend en Medemblik droeg de zevenjarige ruin in belangrijke mate bij aan prolongatie van Danny’s titel voor leerlingpikeurs. “Vooral voor de kortebanen van 275 meter lang een prima paard om te rijden”, legt Den Dubbelden uit. “Maar hij moet het echt van zijn start hebben. Op snelheid komt Palle tekort. Eigenaar Michel Roggen heeft hem daarom onlangs verkocht.” De 21-jarige Den Dubbelden hoopt zodoende voor volgend seizoen op wat nieuwe paarden. “Dat zou mooi zijn. Want kampioen bij de leerlingpikeurs of niet, ik kom gewoon graag op de kortebaan.”

Tekst: Ruud de Groot

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.