Den Dekker: ‘Volledig afhankelijk van de paardensport’

23 mei 2020 19:16

Het is slikken. Dit jaar zijn er, naar het zich laat aanzien, geen kortebaandraverijen. Vanwege het rondwarende coronavirus heeft de Nederlandse overheid evenementen voorlopig tot 1 september verboden. En als het aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ligt, zijn evenementen pas weer toegestaan als er een goed werkend vaccin op de markt is. Een bittere pil dus voor de kortebaansport en allen die daarbij betrokken zijn. In deze rubriek kijkt de redactie met een betrokkene naar de gevolgen en persoonlijke impact door het missen van het kortebaanseizoen. Dit keer speaker Rogier den Dekker, die nu ook figuurlijk aan de kant staat.

Wat gaan we hem missen: Geen Rogier den Dekker met een heldere voorbeschouwing en prognose, en geen flitsend koersverslag van iedere kortebaan. Voor de liefhebbers is dat een groot gemis, voor Den Dekker zelf een hard gelag. Door het coronavirus en de maatregelen daaromtrent vielen plotseling al zijn inkomsten weg. En veel reserves heeft hij niet. “Ik heb alleen letterlijk vet op de botten”, reageert Den Dekker op de eerste vraag. Zijn humor is hij duidelijk nog niet verloren, maar financieel gezien heeft hij het zwaar. Als speaker bij de korte-, lange- en grasbaankoersen en als verslaggever van paardensportevenementen bij Eurosport valt hij ook nog eens buiten alle compensatieregelingen van de overheid. En dat terwijl zijn vaste lasten gewoon doorgaan.

Financieel

“Met mijn inkomsten was ik prima in staat om alle ballen in de lucht te houden”, vervolgt Den Dekker zijn verhaal. Hij kon zelfs in eigen paarden investeren. “Samen met Jasper de Jong (penningmeester van de Kortebaanbond, red.) en mijn ex-vrouw Magda van der Meulen fok ik dravers, met de intentie die later te verkopen. Dat kost maandelijks geld. Maar door de gevolgen van de overheidsmaatregelen is het nu lastig dit financieel te kunnen bolwerken. Daarom ben ik nog op zoek naar oplossingen om de paarden te kunnen aanhouden.” De 43-jarige Den Dekker was altijd bang dat hem iets zou overkomen en hij geen inkomen meer had. “Ik dacht uiteraard aan zelf ziek worden. Maar de uitbraak van dit virus raakt de hele wereld. Zoiets verwacht je niet. Dit is van een heel andere orde.”

Door weer en wind, Rogier den Dekker staat klaar voor de drafsport. Foto: Nico Visser.

En voorlopig is er nog geen licht aan het einde van de tunnel. “Financieel ben ik volledig afhankelijk van de paardensport en die ligt op alle fronten stil. Bij evenementen wordt het sowieso een langdurige kwestie voordat die weer van start gaan. Voor bijvoorbeeld de kortebanen zie ik het somber in”, aldus Den Dekker. Afgelopen week was er even hoop voor de langebaan, toen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn fiat gaf aan de plannen van Victoria Park. Net als in andere landen mocht in Wolvega achter gesloten deuren weer worden gekoerst. Echter, te elfder ure verbood burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden, als voorzitter van de Veiligheidsregio Friesland, alsnog het koersen zonder publiek. Dit tot grote frustratie van de drafsportwereld. Er was immers al een akkoord van de plaatselijke burgemeester André van de Nadort, ook lid van deze veiligheidsregio.

Niet gemakkelijk

Overigens zou Den Dekker vorige week vrijdag niet aanwezig mogen zijn op Victoria Park. De Stichting NDR ging niet akkoord met de aanwezigheid van twee speakers op Wolvega, iets wat tijdens normale koersdagen wel gebruikelijk is. Dan verdelen Hans Sinnige en Rogier den Dekker de taken en doen ze samen de voorbeschouwing van de koersen. Nu zouden ze de klus bij toerbeurt in hun eentje moeten klaren. Den Dekker is daar zeer verbolgen over, niet in de laatste plaats omdat dit besluit ook zijn portemonnee raakt. “Ik merk aan dit besluit dat de waardering voor ons werk ver te zoeken is. Hans en ik zijn echt een team. Wij kunnen iets en weten samen veel. Bovendien zijn we goed op elkaar ingespeeld. Dat krijgen we ook regelmatig teruggekoppeld van het publiek. De NDR doet zelf niets aan PR voor de drafsport. Die rol vervullen wij ook. Oké, we zijn niet altijd even gemakkelijk in de omgang. Maar laat ons.”

Naar eigen zeggen was Den Dekker van jongs af aan al niet de gemakkelijkste. “Ik heb in mijn jeugd wel zes scholen versleten. Toen ik uiteindelijk van school ging en niet voor militaire dienst werd opgeroepen, kwam een NDR-advertentie met een vacature voor speaker op mijn pad. Al op mijn tiende werd ik gegrepen door de paardensport en verruilde ik de speeltuin voor de drafbaan. Mijn ouders gingen altijd naar de koers en ik mocht mee. Na de derbyzege van Zacatal du Bois in 1985 was ik verkocht. Vanaf dat moment had ik meer affiniteit met het paardenblad dan met mijn schoolboeken.” En zo kwam het dat Den Dekker al op zijn achttiende debuteerde als speaker op Renbaan Duindigt in Wassenaar. Hij ging er nooit meer weg en zit dus al 25 jaar in het vak. Gegeven de omstandigheden is er echter geen reden voor een feestje.

Thuis

Den Dekker maakt nu van de nood een deugd. Hij probeert veel te ontspannen en geniet maximaal van de ‘quality time’ met zijn zevenjarige zoon Ezra. Verder vult hij zijn dagen vooral met fietsen, wandelen, het uitrijden van de paardjes en het uitmesten van de boxen. Ook kijkt hij veel series op Netflix. “Ik heb ‘The last dance’ over basketballegende Michael Jordan en zijn Chicago Bulls gekeken. Een echte aanrader”, zo tipt Den Dekker. “Weet je trouwens dat ik vanwege mijn werk al 25 jaar niet op vakantie ben geweest? Ik heb de afgelopen jaren vaak geroepen dat ik wel weer aan vakantie toe ben. Nu zit ik minimaal drie maanden thuis.” Den Dekker is daarom maar wat blij dat hij straks weer een klusje heeft. “Eind mei mag ik voor Runnerz de koersen tijdens het weekend van de Elitloppet in Zweden van Nederlands commentaar voorzien. Dat is leuk om te doen. Maar voor de rest is het voorlopig stil.”

Dat neemt niet weg dat er achter de schermen wordt nagedacht over allerlei initiatieven. “Vooral voor de kortebaanpaarden is het belangrijk dat ze dit jaar nog wat sprintkoersen op de langebaan kunnen lopen”, aldus Den Dekker. “Want anders verdwijnen ze en blijven er onvoldoende paarden over voor volgend jaar. Eigenlijk is dat mijn grootste zorg voor wat betreft de kortebaan. Gelukkig hoor ik in de wandelgangen dat men bezig is hiervoor een circuitje in elkaar te zetten.” Op de vraag of er dit jaar toch een kortebaandraverij mogelijk is, bijvoorbeeld alleen een NK, is Den Dekker helder. “Dat zal dan zonder publiek worden op een afgeschermd terrein. Belangrijkste vraag is echter, wie gaat het financieren? Dan zullen toch echt de grote jongens onder de kortebaanverenigingen moeten opstaan om dat gezamenlijk voor elkaar te boksen.” Maar als dat lukt is Den Dekker vast beschikbaar voor een spetterend koersverslag.

Tekst: Ruud de Groot Foto boven: Ton Hofstra Fotografie te Hoofddorp

De waardering voor ons werk is ver te zoeken

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.