Definitief een nieuwe startprocedure vanaf Assendelft

5 mei 2023 08:29

De SNDR heeft na overleg met de Kortebaanbond en de pikeurs definitief besloten tot de overgang naar een nieuwe startprocedure. Het grote verschil is dat de paarden stapsvoets draaien en daarna pas snelheid maken. Vanaf dat punt is het nog zeventien meter tot de officiële start bij de palen.

Ook het traditionele ‘Klaarmaken, op uw plaatsen, 1,2,3 af’ is hiermee komen te vervallen. De startplaat gaat voortaan verder zonder ‘klaarmaken’ en is dus opvallend korter. Bij de eerste drie kortebanen houdt de SNDR een uitvoeringsdocument bij. Hierin vermelden zij de ervaringen van de deelnemers. Daarna kunnen zij de procedure eventueel nog perfectioneren.

De SNDR nam vorig jaar na het seizoen het initiatief tot een meer diervriendelijke en veilige startprocedure vanwege de toenemende kritiek van dierenactivisten. Na de eerste twee tests bestond er nog veel onduidelijkheid en twijfels bij de pikeurs. Zij vroegen daarom om een nieuwe test. Deze vond afgelopen dinsdag plaats op de Renbaan Duindigt. Na afloop besloot de SNDR om de nieuwe startprocedure definitief in te voeren vanaf de start van het seizoen in Assendelft op zaterdag 13 mei).

Beelden van de testprocedure dinsdag op de Renbaan Duindigt (met dank aan Martin de Waal).

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.