Interessant debutantenbal bij seizoensopening in Assendelft

12 mei 2022 12:10

Voorafgaand aan het nieuwe kortebaanseizoen waren er door de coronacrisis volop zorgen over het paardenbestand. Het deelnemersveld voor de seizoensopening zaterdag in Assendelft geeft in elk geval een sprankje hoop. Op de nieuwe locatie aan de Beemsterstraat en Rietwijkstraat komt het maximale aantal van 24 paarden aan de start. Maar liefst twaalf deelnemers maken hun debuut. Dit maakt de koers uiterst interessant. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

 

Vooral over de aanwas van nieuwe paarden is de Kortebaanbond ongerust. Tijdens de coronacrisis investeerden de trouwe eigenaren nauwelijks in talent. Een eerste blik op het deelnemersveld geeft aan dat zij uiteindelijk toch hun portemonnee hebben opengetrokken voor snel startende sprinters. Daarnaast hebben eigenaren ook hun paarden ingeschreven die zij al in bezit hadden voor de langebaan om het nu eens op deze discipline te proberen.

De sport is hiermee overigens nog niet uit de problemen. Er zijn voor zaterdag geen paarden uitgeloot. Dit in tegenstelling tot voorgaande edities. In 2019 stonden er voor Assendelft zelfs 37 paarden ingeschreven!

Ontheffing voor paarden zonder winsom

Wellicht zijn de eigenaren over de streep getrokken door de nieuwe reglementen van de Kortebaanbond en de SNDR. Paarden zonder winsom krijgen nu vijf meter ontheffing. Dit vergroot de kansen van de nieuwe paarden. Waar zij normaal gesproken tijd nodig hebben om het kortebanen te leren, kunnen zij mogelijk direct al in de prijzen lopen.

Overigens loopt de debuterende Otero dit voordeel mis. De ruin eindigde als tweede tijdens de sprintkoersen in het Belgische De Haan. Het is werkelijk onbegrijpelijk dat het prijzengeld van deze koers, wat dus geen officiële kortebaan is, meetelt voor de kortebaanwinsom. Dit betekent meteen ook een extra drempel om deel te nemen voor de goede Belgische paarden. En dat terwijl de Kortebaanbond zoveel werk heeft verricht om de eigenaren bij onze zuiderburen enthousiast te maken voor de kortebaansport.

Favoriet

Een favoriet aanwijzen is nauwelijks te doen. Doc Holiday (de winnaar van de laatste editie van 2019) en grootverdiener Southwind Raptor zullen op basis van hun prestaties van de afgelopen jaren de meeste aanhang hebben. Zij krijgen echter een flinke kluif aan het goedmaken van tien meter op de beste debutanten!

Doc Holiday en Bo Sprengers wonnen in 2019 in Assendelft. Zaterdag neemt Ruud Pools plaats op de sulky.

Vanaf de basisafstand lijken Lordspirit en Ronny Brandt het meest kansrijk. Zij hebben uitgerekend tegen elkaar geloot in de eerste omloop! Lordspirit won vorig seizoen de laatste kortebaan in ’t Zand met gelegenheidspikeur Wim van der Mespel. De Leidschendammer zit ook in Assendelft op de sulky. Ronny Brandt was het ‘Paard van het jaar’ in 2019. Hij won dat seizoen voor Stal de Groningers maar liefst vijf kortebanen.

Laatste rit

Voor Assendelft is de laatste rit van de eerste omloop extra interessant. Nummer 23, Unguento, is de nieuwe troef van Stal Assendelft. Trainer Frans van der Blonk heeft de hengst na lang speurwerk opgehaald in Italië. Zaterdag maakt hij zijn debuut. Tegenstander is de eveneens debuterende Adiagos Bella, met neefje Thomas Bos (ook uit Assendelft) op de sulky.

De uitgebreide voorbeschouwing met tips volgt later. Houd deze website dus in de gaten!

Zet online in

Wil je niet in de rij staan voor het plaatsen van een weddenschap? Klik dan op onderstaande banner, maak een account aan bij ZEturf en plaats je weddenschappen online. Je maakt als nieuwe klant bovendien aanspraak op een mooie welkomstbonus van maar liefst 60 euro!

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.