Calistokingsdeep opnieuw favoriet in IJmuiden

18 juli 2018 10:35

Calistokingsdeep (foto boven) is donderdag het te kloppen paard op de Kennemerlaan in IJmuiden, waar twintig paarden aan de start komen. De ruin liet in Egmond aan den Hoef zien in topvorm te verkeren en is dan moeilijk te verslaan. Zijn grilligheid kan de troef van Lindsey Pegram echter opbreken.

Vorig jaar was Calistokingsdeep eveneens de favoriet in IJmuiden. Hij had toen bijzondere goede vorm getoond in Egmond aan den Hoef en kreeg op de Kennemerlaan ook nog eens vijf meter ontheffing. Zo gemakkelijk als het van tevoren leek, werd het echter niet. Calistokingsdeep won, maar maakte regelmatig galoppades en had maar liefst vier keer een kamprit nodig om te winnen. Deze grilligheid toonde hij later in het seizoen ook. Toen pakte het echter niet steeds zo goed uit. Hij won nog wel in Bemmel.

Dit seizoen begon matig voor Calistokingsdeep, maar opnieuw in Egmond aan den Hoef was hij weergaloos. Hij won opvallend gemakkelijk van tweevoudig Nederlands Kampioen Dutch Buitenzorg en versloeg ook eenvoudig Emi van Jip, die twee dagen later zou zegevieren in Warmond. In de derde omloop had hij de pech de andere troef van Pegram te loten: Harley D Energy. Samen met John Dekker lukte het niet om vijf meter in te halen op de uiteindelijke tweede plaats. Een goede Calistokingsdeep is het beste paard van dit veld. Om te winnen, moet hij echter de galoppades achterwege laten. In de eerste omlopen zal duidelijk worden hoe het met de vorm van de dag is gesteld.

Komt Birdy de Neuilly de eerste meters goed door, dan haalt niemand hem meer in.

Voorgift

Concurrentie komt traditiegetrouw van de paarden van Stal de Groningers. Birdy de Neuilly is enorm snel, maar kwam in zijn eerste drie starts steeds moeizaam van start. Voor het eerst geholpen door een voorgift van vijf meter en met de steun van kampioenspikeur John de Leeuw kan hij wel eens heel ver gaan komen. De Leeuw rijdt ook Diesel Scott die teleurstelde in Egmond aan den Hoef. Na zijn sterke tweede plaats in Zwanenburg verloor hij direct in de eerste omloop van Obelix West, donderdag opnieuw zijn tegenstander. Volgens De Leeuw was Diesel Scott nog niet hersteld van Zwanenburg. Nu twee weken later krijgt hij een herkansing. De loting tegen startkanon Obelix West (de winnaar van Venhuizen) is echter vervelend.

Ook Hero Baldwin, de nummer vier van Egmond aan den Hoef, heeft vervelend geloot. Chaman Rapida (goed dat pikeur Danny den Dubbelden weer terug is) verkeert in topvorm en is vooral in de eerste omlopen met zijn snelle starts moeilijk te verslaan. Op Schiermonnikoog ging Hero Baldwin galopperend de mist in. Wanneer hij zijn hoofd bij het werk houdt en de eerste omloop weet te overleven, liggen er kansen.

Wie zoekt naar een leuke outsider kan terecht bij Graceful Boko. De kleine merrie geeft zich helemaal. Vanaf de basisafstand komt ze net tekort, maar met vijf meter voorgift kan ze wel eens heel moeilijk te verslaan zijn. Vanaf 295 meter kunnen ook I am Perfect en Sandvangens Titan (de laatste drie keer lootte hij een favoriet!) goed voor de dag komen. Zij verrassen niet met een ereplaats.

Mogelijk kan Graceful Boko voor een verrassing zorgen.

Zekerheid

Dutch Buitenzorg geeft voor een weddenschap meer zekerheid. Met de vorm van de ruin is niets mis. Vanaf 305 meter is het karwei echter lastig. Zaterdag eindigde hij als derde in Hoofddorp. In de troostfinale rekende hij toen af met Bronco Boko die snelheid liet zien, maar net zo vaak galopperend de mist in ging. Ook El Salvador is snel, maar onbetrouwbaar. Zijn tweede plaats in Wognum zijn we echter nog niet vergeten. Wellicht halen de klinkers van de Kennemerlaan weer het beste in hem naar boven.

Wie een gokje durft te nemen, komt uit bij de nog onervaren Ariana Trojborg en Diva Divine. Zij toonden snelheid in hun eerste starts maar moeten nog veel leren. Raes it Steensgard debuteert in IJmuiden, maar heeft met Ruud Pools de perfecte leermeester.

ONZE TIP: 1. CALISTOKINGSDEEP 2. BIRDY DE NEUILLY 3. DUTCH BUITENZORG 4. DIESEL SCOTT
Outsiders: Hero Baldwin en Graceful Boko

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Hoofddorp kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.