Vele toppers aan de start in Heemskerk

3 september 2019 13:25

Op de Marquettelaan in Heemskerk verschijnt donderdag een hele rits aan topsprinters aan de start. Op Ronny Brandt en Calistokingsdeep na geven vijf van de zeven meest succesvolle kortebaners van dit jaar acte de présence. Logischerwijs zijn al deze paarden kansrijk voor de zege in Heemskerk.

Te beginnen met Doc Holiday. De trots van Stal Meiden van Assum loopt op de Marquettelaan een thuiswedstrijd. De Duitse ruin begon uitstekend aan dit seizoen met overwinningen in Assendelft en Venhuizen en een tweede plaats in Stompwijk. In Santpoort wist hij vervolgens zijn Nederlandse titel te prolongeren. Ondanks zijn inmiddels verkregen starthandicap heeft de ruin de klasse om in Heemskerk een hoofdrol op te eisen. Dat geldt ook voor Eliot Charisma. Na een onaangevochten overwinning in Sassenheim, kreeg de pupil van trainer Mark de Jong te maken met een starthandicap. Ondanks de vijf meter extra bleef hij winnen, zonder op snelheid ook maar één rit te verliezen. Zo zegevierde hij in Hoofddorp en Stompwijk. De ruin heeft drie weken rust gekregen en verschijnt dus mogelijk weer topfit aan de start op de Marquettelaan.

Eliot Charisma was dit jaar de sterkste in Sassenheim, Hoofddorp en Stompwijk. Maakt hij op de Marquettelaan het kwartet vol?

Net zoals Eliot Charisma wordt ook Southwind Raptor gereden door Lindsey Pegram. De Amerikaan was met name in IJmuiden en Nootdorp op z’n best en pakte daar beide keren ijzersterk de winst. Hoewel Southwind Raptor de afgelopen twee jaren niet gelukkig koerste in Heemskerk, hoort de trots van eigenaartrainer Bert de Boer op alle wedtickets thuis. Dat geldt ook voor de paarden van John de Leeuw. Panic Launcher won in Warmond, maar toonde vooral in De Lier zijn snelheid, die hem ook daar de overwinning opleverde. Archange de Jiel won na een tweede plaats in Venhuizen in Beverwijk en finishte als derde in De Lier. De pupil van trainer Jaap van Rijn is vooral conditioneel sterk en heeft dus baat bij een zware koers.

Uitgemaakte zaak

Het is echter geen uitgemaakte zaak dat deze paarden ook daadwerkelijk de prijzen gaan verdelen. Voor al van deze deelnemers is ook een reden te noemen waarom ze wellicht de koers niet winnen. Zo is Doc Holiday al sinds de eerste koers van het seizoen in mei in topvorm. Dat het moeilijk is om maanden achtereen in vorm te zijn, bewees hij vorig jaar, waar hij het na een sterke periode in juli en augustus tegen het einde van de maand september moeilijker kreeg. In Nootdorp was Eliot Charisma niet zo overtuigend als tijdens zijn eerste starts, maar haalde desondanks toch de finale. In Bemmel werd hij door galoppades zelfs al tijdens de tweede omloop uitgeschakeld.

Southwind Raptor heeft ook regelmatig moeite om de draf eronder te houden. Zelfs tijdens de koersen die hij glansrijk won, maakte hij regelmatig een fout. Met zo’n sterk deelnemersveld als in Heemskerk kunnen deze mispassen genadeloos worden afgestraft. Ook Panic Launcher heeft soms moeite om te blijven draven. In De Lier was hij vier omlopen foutloos, maar tijdens de finale vergooide ze bijna een vrijwel zekere overwinning door twee keer uiterst matig te starten. Ook voor haar geldt dat ze in Heemskerk niet wegkomt met een foutje her en der. Archange de Jiel is in dat opzicht een meer veilige keuze, maar ontbeert op zijn beurt de fijne speed die de hierboven genoemde paarden stuk voor stuk wel hebben.

Machines

Ondanks de benoemde minpunten is de kans niet groot dat een andere deelnemer met de eer gaat strijken in Heemskerk. Maar zeg nooit nooit! Paarden zijn nu eenmaal geen machines en omdat ook de loting een grote rol speelt op de kortebaan valt een verrassing niet uit te sluiten. Wie op zoek is naar die verrassing moet de paarden van John Dekker serieus overwegen. Boucher de Blanc won vorig jaar in Medemblik en zorgde er in Bemmel voor dat Doc Holiday al tijdens de eerste omloop werd uitgeschakeld. Ook met Broer van Bremen moet rekening worden gehouden. De elfjarige ruin verbeterde zich tijdens elke start en wist in Santpoort zelfs Ronny Brandt, de trotse koploper in het klassement ‘Kortebaanpaard 2019’, te verslaan. Wanneer hij deze stijgende lijn weet vast te houden, doet hij in Heemskerk mee om de prijzen.

Boucher le Blanc (rechts) zorgde in Bemmel voor een stunt door Doc Holiday (links) te verslaan. De elfjarige ruin finishte uiteindelijk als tweede op de Teselaar.

Ook Barbert mag niet worden uitgevlakt. De Amerikaan behoorde de afgelopen drie seizoenen tot de absolute top, maar begon matig aan het huidige seizoen. In Beverwijk en met name in Middenbeemster vingen we weer een glimp op van de ‘oude’ Barbert, die onderweg naar de finish enorm veel snelheid kan ontwikkelen en zijn tegenstanders voorbij vliegt alsof ze stilstaan. Wanneer de loting enigszins in zijn voordeel uitpakt, hoeft hij tijdens de slotfase van de koers geen enkele andere deelnemer te vrezen.

ONZE TIP: 1. PANIC LAUNCHER (NR. 10) 2. ELIOT CHARISMA (NR. 7) 3. DOC HOLIDAY (NR. 5) 4. SOUTHWIND RAPTOR (NR. 20)
Outsiders: Broer van Bremen (nr. 4), Boucher le Blanc (nr. 11) en Archange de Jiel (nr. 15)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Heemskerk (vanaf 1980)

1980 Pallieter Cees Vergay
1981 Randver Jacques Geluk
1982 Tosca Uithuizen Jan Duin
1983 Victrix R Ad Suykerbuyk
1984 Victrix R Ad Suykerbuyk
1985 Yoly Yoly Cees Imming
1986 Zaffra Voltary Jos Oorthuysen
1987 Zarah Alki Aad Pools
1988 Yvento de Legume Wim Swart
1989 Yvar Marco Jacques Geluk
1990 Danielle Guapa Jan Wagenaar
1991 Ditha O Siem Hartman
1992 Follow Me Ruud Pools
1993 Follow Me Ruud Pools
1994 Flow de Monpelou Huib van den Heuvel
1995 Speedy Jace Ruud Pools
1996 Ido Baldwin Ruud Pools
1997 Iron Buitenzorg Rob de Vlieger
1998 Rubin JH Aad Pools
1999 Mister Diamond  Huib van den Heuvel
2000 Gail Devers Ruud Pools
2001 Mister Diamond Lindsey Pegram
2002 Mr Postman Krista Timmer
2003 Licence Gher Ruud Pools
2004 Maestro Vica Rob de Vlieger
2005 Tantiffy Oostland Robin Bakker
2006 Utah Alki Rob de Vlieger
2007 Kaizarda Laurelton Wim van Buytene
2008 Winsome Bo Bo John de Leeuw
2009 Yfrie Beemd Wim van Buytene
2010 Gilbert C.R. Christophe de Groote
2011 Tusee JL Aad Pools
2012 Blackpearl Trans R Aad Pools
2013 Iper Flying Aad Pools
2014 Timmy H John de Leeuw
2015 Donate Groenhof Jaap van Rijn
2016 Casanova John Dekker
2017 Casanova Micha Brouwer
2018 Hero Baldwin Manon Pools

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.