Vele toppers aan de start in Heemskerk

3 september 2019 13:25

Op de Marquettelaan in Heemskerk verschijnt donderdag een hele rits aan topsprinters aan de start. Op Ronny Brandt en Calistokingsdeep na geven vijf van de zeven meest succesvolle kortebaners van dit jaar acte de présence. Logischerwijs zijn al deze paarden kansrijk voor de zege in Heemskerk.

Te beginnen met Doc Holiday. De trots van Stal Meiden van Assum loopt op de Marquettelaan een thuiswedstrijd. De Duitse ruin begon uitstekend aan dit seizoen met overwinningen in Assendelft en Venhuizen en een tweede plaats in Stompwijk. In Santpoort wist hij vervolgens zijn Nederlandse titel te prolongeren. Ondanks zijn inmiddels verkregen starthandicap heeft de ruin de klasse om in Heemskerk een hoofdrol op te eisen. Dat geldt ook voor Eliot Charisma. Na een onaangevochten overwinning in Sassenheim, kreeg de pupil van trainer Mark de Jong te maken met een starthandicap. Ondanks de vijf meter extra bleef hij winnen, zonder op snelheid ook maar één rit te verliezen. Zo zegevierde hij in Hoofddorp en Stompwijk. De ruin heeft drie weken rust gekregen en verschijnt dus mogelijk weer topfit aan de start op de Marquettelaan.

Eliot Charisma was dit jaar de sterkste in Sassenheim, Hoofddorp en Stompwijk. Maakt hij op de Marquettelaan het kwartet vol?

Net zoals Eliot Charisma wordt ook Southwind Raptor gereden door Lindsey Pegram. De Amerikaan was met name in IJmuiden en Nootdorp op z’n best en pakte daar beide keren ijzersterk de winst. Hoewel Southwind Raptor de afgelopen twee jaren niet gelukkig koerste in Heemskerk, hoort de trots van eigenaartrainer Bert de Boer op alle wedtickets thuis. Dat geldt ook voor de paarden van John de Leeuw. Panic Launcher won in Warmond, maar toonde vooral in De Lier zijn snelheid, die hem ook daar de overwinning opleverde. Archange de Jiel won na een tweede plaats in Venhuizen in Beverwijk en finishte als derde in De Lier. De pupil van trainer Jaap van Rijn is vooral conditioneel sterk en heeft dus baat bij een zware koers.

Uitgemaakte zaak

Het is echter geen uitgemaakte zaak dat deze paarden ook daadwerkelijk de prijzen gaan verdelen. Voor al van deze deelnemers is ook een reden te noemen waarom ze wellicht de koers niet winnen. Zo is Doc Holiday al sinds de eerste koers van het seizoen in mei in topvorm. Dat het moeilijk is om maanden achtereen in vorm te zijn, bewees hij vorig jaar, waar hij het na een sterke periode in juli en augustus tegen het einde van de maand september moeilijker kreeg. In Nootdorp was Eliot Charisma niet zo overtuigend als tijdens zijn eerste starts, maar haalde desondanks toch de finale. In Bemmel werd hij door galoppades zelfs al tijdens de tweede omloop uitgeschakeld.

Southwind Raptor heeft ook regelmatig moeite om de draf eronder te houden. Zelfs tijdens de koersen die hij glansrijk won, maakte hij regelmatig een fout. Met zo’n sterk deelnemersveld als in Heemskerk kunnen deze mispassen genadeloos worden afgestraft. Ook Panic Launcher heeft soms moeite om te blijven draven. In De Lier was hij vier omlopen foutloos, maar tijdens de finale vergooide ze bijna een vrijwel zekere overwinning door twee keer uiterst matig te starten. Ook voor haar geldt dat ze in Heemskerk niet wegkomt met een foutje her en der. Archange de Jiel is in dat opzicht een meer veilige keuze, maar ontbeert op zijn beurt de fijne speed die de hierboven genoemde paarden stuk voor stuk wel hebben.

Machines

Ondanks de benoemde minpunten is de kans niet groot dat een andere deelnemer met de eer gaat strijken in Heemskerk. Maar zeg nooit nooit! Paarden zijn nu eenmaal geen machines en omdat ook de loting een grote rol speelt op de kortebaan valt een verrassing niet uit te sluiten. Wie op zoek is naar die verrassing moet de paarden van John Dekker serieus overwegen. Boucher de Blanc won vorig jaar in Medemblik en zorgde er in Bemmel voor dat Doc Holiday al tijdens de eerste omloop werd uitgeschakeld. Ook met Broer van Bremen moet rekening worden gehouden. De elfjarige ruin verbeterde zich tijdens elke start en wist in Santpoort zelfs Ronny Brandt, de trotse koploper in het klassement ‘Kortebaanpaard 2019’, te verslaan. Wanneer hij deze stijgende lijn weet vast te houden, doet hij in Heemskerk mee om de prijzen.

Boucher le Blanc (rechts) zorgde in Bemmel voor een stunt door Doc Holiday (links) te verslaan. De elfjarige ruin finishte uiteindelijk als tweede op de Teselaar.

Ook Barbert mag niet worden uitgevlakt. De Amerikaan behoorde de afgelopen drie seizoenen tot de absolute top, maar begon matig aan het huidige seizoen. In Beverwijk en met name in Middenbeemster vingen we weer een glimp op van de ‘oude’ Barbert, die onderweg naar de finish enorm veel snelheid kan ontwikkelen en zijn tegenstanders voorbij vliegt alsof ze stilstaan. Wanneer de loting enigszins in zijn voordeel uitpakt, hoeft hij tijdens de slotfase van de koers geen enkele andere deelnemer te vrezen.

ONZE TIP: 1. PANIC LAUNCHER (NR. 10) 2. ELIOT CHARISMA (NR. 7) 3. DOC HOLIDAY (NR. 5) 4. SOUTHWIND RAPTOR (NR. 20)
Outsiders: Broer van Bremen (nr. 4), Boucher le Blanc (nr. 11) en Archange de Jiel (nr. 15)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Heemskerk (vanaf 1980)

1980PallieterCees Vergay
1981RandverJacques Geluk
1982Tosca UithuizenJan Duin
1983Victrix RAd Suykerbuyk
1984Victrix RAd Suykerbuyk
1985Yoly YolyCees Imming
1986Zaffra VoltaryJos Oorthuysen
1987Zarah AlkiAad Pools
1988Yvento de LegumeWim Swart
1989Yvar MarcoJacques Geluk
1990Danielle GuapaJan Wagenaar
1991Ditha OSiem Hartman
1992Follow MeRuud Pools
1993Follow MeRuud Pools
1994Flow de MonpelouHuib van den Heuvel
1995Speedy JaceRuud Pools
1996Ido BaldwinRuud Pools
1997Iron BuitenzorgRob de Vlieger
1998Rubin JHAad Pools
1999Mister Diamond Huib van den Heuvel
2000Gail DeversRuud Pools
2001Mister DiamondLindsey Pegram
2002Mr PostmanKrista Timmer
2003Licence GherRuud Pools
2004Maestro VicaRob de Vlieger
2005Tantiffy OostlandRobin Bakker
2006Utah AlkiRob de Vlieger
2007Kaizarda LaureltonWim van Buytene
2008Winsome Bo BoJohn de Leeuw
2009Yfrie BeemdWim van Buytene
2010Gilbert C.R.Christophe de Groote
2011Tusee JLAad Pools
2012Blackpearl Trans RAad Pools
2013Iper FlyingAad Pools
2014Timmy HJohn de Leeuw
2015Donate GroenhofJaap van Rijn
2016CasanovaJohn Dekker
2017CasanovaMicha Brouwer
2018Hero BaldwinManon Pools

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.