Spetterende eerste omloop in Egmond aan den Hoef

9 juli 2019 11:13

De eerste omloop van Egmond aan den Hoef belooft flink wat spektakel. Maar liefst zes paarden die niet zouden misstaan als winnaar over de ‘Hoever S’ treffen elkaar al tijdens het eerste bedrijf. Dat betekent dat drie kanshebbers al vroegtijdig worden geëlimineerd, terwijl de winnaars van deze ritten waarschijnlijk al een flink jasje hebben moeten uitdoen. Is er een outsider die weet te profiteren? 

Omdat maar liefst zes potentiële winnaars aan elkaar zijn gekoppeld, is het aanwijzen van een favoriet geen gemakkelijke opgave. Ronny Brandt en Calistokingsdeep zijn de paarden die in eerste instantie het meest in het oog springen. Laatstgenoemde finishte in Assendelft en Wognum als tweede en maakte daarbij flink veel indruk. In Sassenheim werd hij vroegtijdig uitgeschakeld, iets waar in Egmond aan den Hoef ook ernstig rekening mee moet worden gehouden. De tegenstander van Calistokingsdeep, in 2017 derde op de Herenweg, is namelijk Calvados Chess. Deze zevenjarige hengst start met een voorsprong van maar liefst tien meter op zijn tegenstander. De pupil van trainer Hans Bot maakte een degelijke indruk in Assendelft en Venhuizen, maar kreeg in Sassenheim geen kans zich te bewijzen. Voor het eerst met vijf meter ontheffing is hij het te kloppen paard in Egmond aan den Hoef.

Ronny Brandt is uitstekend aan het seizoen begonnen. De Italiaanse ruin won in Wognum en toonde zijn leeuwenhart in Sassenheim, waar hij zich na drie kampritten naar de finale knokte. Op de Teijlingerlaan trof hij tijdens de eerste omloop Boucher le Blanc, een tegenstander die hij op de ‘Hoever S’ opnieuw tijdens de eerste omloop tegen komt. In Sassenheim won de pupil van trainer Jan Henk Janssen de eerste rit, maar vocht Ronny Brandt zich na een kamprit naar de tweede omloop. Ronny Brandt is daarom, mede dankzij de gunstige laatste binnenbocht, opnieuw favoriet om deze rit te winnen. Boucher le Blanc kan echter onmogelijk worden uitgevlakt.

Calvados Chess (links) in strijd met Fullrich v Assum in Venhuizen.

Geducht

Ook de uitkomst van het treffen tussen Chaman Rapida en Hero Baldwin is bijzonder lastig te voorspellen. Chaman Rapida heeft bijzonder snelle eerste meters in de benen, maar dat kan ook van Hero Baldwin gezegd worden. De combinatie met Manon Pools op de sulky koerste dit seizoen nog weinig gelukkig met een vijfde plaats in Wognum en een snelle uitschakeling in Sassenheim. Chaman Rapida kwam beide koersen één omloop verder; hij werd derde in Wognum en strandde in de tweede omloop in Sassenheim. De tienjarige ruin werd beide keren uitgeschakeld door Ronny Brandt.

Contador en Archange de Jiel hebben wat dat betreft beter geloot. Contador is voor iedereen een zeer geduchte tegenstander, maar is vaak tijdens de slotfase van de koers wat ongelukkig. De pupil van de familie Pools is met een vierde plaats in Assendelft en een derde plaats in Venhuizen prima aan het seizoen begonnen. Het wordt tijd voor zijn eerste kortebaanoverwinning! Ook Archange de Jiel lijkt rijp voor een ereronde. In Venhuizen liep hij naar een knappe tweede plaats, achter de die middag ongenaakbare Doc Holiday. Zowel Contador als de pupil van trainer en pikeur Jaap van Rijn doet in Egmond aan den Hoef een gooi naar een goede klassering.

Kwestie van tijd

Go Star is ook een paard om rekening mee te houden. De negenjarige ruin kwam dit seizoen twee keer aan de start, maar kwam beide keren niet door de tweede omloop heen. Zowel in Wognum als in Sassenheim werd hij uitgeschakeld door prima tegenstanders. Dat de Belgische troef van trainer Cees Hetteling snelheid heeft, bewees hij in Wognum, waar hij handgeklokt de snelste rit van de middag liep. Het lijkt daarom slechts een kwestie van tijd voordat Go Star beslag legt op zijn eerste klassering.

Go Star trof het nog niet met de loting, maar is goed genoeg voor een mooie klassering.

Tenslotte aandacht voor Dutch Buitenzorg, de kampioen van Nederland in 2016 en 2017. De ‘Dutch Destroyer’ stond vorig seizoen lang aan de kant met een blessure en moest daarom dit seizoen van ver komen. Afgelopen zaterdag wisselde hij bijzonder sterke ritten af met galoppades, die hem ook in Assendelft dwars zaten. Wanneer Dutch Buitenzorg die fouten achterwege laat, heeft de negenjarige ruin de klasse en het uithoudingsvermogen om de hele koers naar zijn hand te zetten. Tegenstander Hannie Swagerman is een ‘dark horse’ voor de koers op de Herenweg. De merrie laat steeds vaker de galoppades achterwege en is dan op snelheid moeilijk te verslaan. Pikeur Frans van der Blonk kan ook scoren met Hind Beuckenswyk. De troef van Klaas Schilstra heeft de snelheid. Tijdens haar eerste start in Assendelft rekende ze na een kamprit af met Calvados Chess. Ze is mede daarom een mooie outsider voor de plaatsen.

ONZE TIP: 1. Calvados Chess (nr.15) 2. Archange de Jiel (nr.4) 3. Ronny Brandt (nr.22) 4. Contador (nr.1)
Outsiders: Go Star (nr.6), Chaman Rapida (nr.13) en Calistokingsdeep (nr.16)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Egmond aan den Hoef

2006 Short Trip Ruud Pools
2007 Caretto As Aad Pools
2008 Viva’s Limburgia Manon Pools
2009 Donna Napoli Aad Pools
2010 Ziva Frisia Wim van der Mespel
2011 Viva’s Limburgia Josette Pools
2012 Blackpearl Trans R Aad Pools
2013 Origan du Bois Ruud Pools
2014 Zero Option Lane Lindsey Pegram
2015 Prince of Moor John de Leeuw
2016 Amiral d’Inverne John de Leeuw
2017 Diesel Scott John de Leeuw
2018 Crazy Lover John de Leeuw

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.