De vragen voor de Kortebaanquiz, deel 2!

9 oktober 2012 12:52

Hoeveel weet jij van de kortebaan? Voor het eerst kun je jouw kennis testen en je meten met de andere liefhebbers. Hieronder staat het tweede deel van de kortebaanquiz. Geef antwoord op alle vragen en maak kans op alle edities van het Kortebaanjaarboek!

Je kunt de antwoorden per mail sturen naar [email protected]. Je inzending moet binnen zijn voor maandag  15 oktober 12.00 uur.

Let op: alleen vrienden kunnen deelnemen. Ben je nog geen vriend? Meld je dan nu aan!

De vragen:

1. Blackpearl Trans R was dit seizoen met voorsprong de meest succesvolle kortebaner. Ze bereikte tijdens al haar starts de finale en wist er daar zes van te winnen. Ze debuteerde dit seizoen in Zwanenburg, waar ze direct won.
A. Welke tegenstanders versloeg Blackpearl Trans R in Zwanenburg op weg naar de zege?

Haar tot dusver laatste zege boekte ze in Lisse, wat de vierjarige merrie het Nederlands kampioenschap opleverde. Sinds 2000 werd het NK regelmatig gewonnen door vierjarige paarden.
B. Welke paarden werden sinds de millenniumwisseling als vierjarige deelnemer Nederlands kampioen?

2. Voor Robin Bakker kan dit kalenderjaar niet meer stuk. Op 26 augustus won hij op de Renbaan Duindigt de meest prestigieuze drafwedstrijd van Nederland, de Derby. Met Clint W Boko maakte hij een droom waar. Later die middag won hij ook de Merriederby, met Cornelia Unia. Op de kortebaan bleven dit seizoen echter de successen uit. Toch wist de 29–jarige pikeur tijdens zijn carrière al 17 kortebanen te winnen.
Met welke 11 paarden boekte hij deze zeges? (Let op: alleen de paarden met wie Bakker vanaf de eerste omloop startte!)

3. Aad Pools werd dit jaar voor het eerst sinds 2007 weer kortebaankampioen. Het betekende voor ‘mister kortebaan’ zijn dertiende  kampioenschap. Hij behaalde dit seizoen maar liefst elf overwinningen, met drie verschillende paarden. Ook in 2007 wist hij met drie verschillende paarden kortebanen te winnen.
Met welke drie paarden lukte dat?

4. Het afgelopen kortebaanseizoen wonnen bijzonder veel paarden vanaf 270 of 295 meter. Deze startontheffing was voorheen enkel voorbehouden aan vierjarige paarden. Deze ontheffing voor vierjarige paarden op de kortebaan werd in 1997 ingevoerd.
Wie was het eerste paard dat in 1997 als vierjarige vanaf 270 of 295 meter een kortebaan wist te winnen?

5. Christophe de Groote kan de titel bij de leerlingpikeurs met nog één kortebaan voor de boeg vrijwel niet meer ontgaan. Het betekent voor de jonge Belg zijn tweede leerlingkampioenschap op rij. Een knappe prestatie, want De Groote kwam pas in de zomer van 2010 voor het eerst in actie op de kortebaan.
A. Op welke straat van welke kortebaanplaats maakte De Groote zijn debuut op de kortebaan?

B. Welke jongeling was de laatste die het leerlingklassement twee keer op rij op zijn of haar naam schreef?

6. Jan van Dooyeweerd verscheen dit seizoen in Helmond als pikeur aan de start op de kortebaan, maar staat al jaren vooral bekend als de trainer van verschillende kortebaanwinnaars. Als pikeur wist Van Dooyeweerd  echter zo nu en dan zijn overwinning op de kortebaan mee te pikken.
A. Met welk paard won Van Dooyeweerd voorlopig zijn laatste kortebaan?

B. in welke kortebaanplaats deed Van Dooyeweerd dat?

7. De kortebaan in IJmuiden werd dit jaar op het laatste moment afgelast. Een gemis, want de kaarsrechte asfaltbaan over de Kennemerboulevard staat bekend als één van de snelste in het circuit. De draverij in IJmuiden kende al eerder een (noodgedwongen) onderbreking, toen van twee jaar.
A. In welke twee jaren werd er niet in IJmuiden gekoerst?

B. Wie was in 1997 de eerste winnaar (paard en pikeur) van de kortebaan in IJmuiden?

C. Welke twee paarden lukte het om twee jaar achter elkaar de finale op de Kennemerboulevard te halen?

8. Lino Hawai was tussen 2002 en 2006 een toonaangevend paard op de kortebaan. De klasbak uit de stallen van Aad Pools sprintte zo’n slordige € 30.000 bij elkaar.
A. Wie was toen de gelukkige eigenaar van deze kortebaanlegende?

B. Welke twee paarden kwamen dit seizoen namens deze eigenaar in actie op de kortebaan?

9. Op 9 augustus 1997 vond er in De Lier een merkwaardig incident plaats. Erik Tornado wierp tijdens de eerste omloop zijn pikeur Jacques Geluk in het startvak van de sulky en ging er letterlijk vandoor. De op hol geslagen ruin ontsnapte van het stalterrein en werd pas enkele kilometers verderop, in het kerkdorp ’t Woud, opgevangen.
A. Welk paard kreeg door ‘de vlucht’ van Erik Tornado een vrije doorgang naar de tweede omloop?

B. Welk paard was de verrassende winnaar van deze editie van de kortebaan in De Lier?

In 2006 vond een soort gelijk incident in De Lier plaats en wist opnieuw één van de deelnemers te ontsnappen.
C. Welk paard was dat?

10. Zelden was een debuut op de kortebaan mooier dan dat van Lindsey Pegram. Op maandag 19 juli 1999 kreeg ze slechts enkele uren voor de eerste start van de kortebaan van Stompwijk te horen dat ze Ido Baldwin mocht rijden. Ondanks dat Pegram nog groener was dan het gras waarop ze deze middag in actie kwam, wist ze haar eerste start op de kortebaan direct in een overwinning om te zetten. Een daverende verrassing en omdat Ido Baldwin het tijdens de eerste omloop moest opnemen tegen één van de totalisatorfavorieten was de uitbetaling van fl. 253,90 per ingelegde gulden historisch hoog.
A. Welk paard schakelde Ido Baldwin tijdens de eerste omloop uit?

B. Welke toenmalig leerlingpikeur stond oorspronkelijk vermeld als de rijder van Ido Baldwin?

11. In 2001 won Ido Baldwin opnieuw op de grasbaan in Stompwijk.
A. Met welke leerlingpikeur?

B. De leerlingpikeur van vraag A was ook in 2002 de rijder van het winnende paard in Stompwijk. Welk paard was dat?

 

Veel succes!

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.