‘De start is lastig, maar snelheid genoeg’

24 augustus 2012 19:51

Waar iedereen zich in Hoofddorp blindstaarde op Blackpearl Trans R, die ‘wel even’ haar vijfde zege op rij ging behalen, was het Andrea Swagerman die uiteindelijk met de eer streek. De vijfjarige ruin rekende in een onderlinge confrontatie sterk af met de seriewinnares. De combinatie met Frans van der Blonk zorgde zo voor de grootste verrassing van het seizoen.

Hoewel de zege voor het spelend publiek als een donderslag bij heldere hemel kwam, een winnend ticket uit zowel de eerste als de tweede omloop leverde dik vijftig keer de inzet op, wist Frans van der Blonk precies waar zijn pupil toe in staat was. “Hij heeft dit seizoen al vaker snelheid laten zien, maar was niet handig genoeg in het startvak. Na drie deelnames kreeg hij een ontheffing van vijf meter wat het hem, met name bij de start, gemakkelijker maakte. In Stompwijk liep hij al goed, maar brak die valpartij (Wim van der Mespel kwam op de grasbaan ten val, waardoor de koers enige tijd werd opgehouden, red.) hem op. Daarna was hij in Noordwijk te druk en sprong hij twee keer weg. Vandaag zat echter alles mee.”

Slechts Viva’s Limburgia wist de uiteindelijke winnaar een rit af te snoepen. “Dat was mijn eigen schuld”, beschouwt Van der Blonk schuldbewust na. “Ik maakte mij te druk omdat ik dacht dat Viva’s Limburgia veel dichterbij was. Ik spoorde hem te fanatiek aan waardoor hij sprong. Daarna hebben we hem schoentjes aangetrokken voor meer gewicht en bleef hij foutloos.”

Door zijn zege start Andrea Swagerman voortaan vanaf de basisafstand. “Dan wordt het lastig om weer te winnen”, kijkt Van der Blonk vooruit. “De snelheid heeft hij, maar wellicht dat het starten problemen op gaat leveren. We zien het wel. Voorlopig verschijnt hij maandag weer aan de start in Alkmaar. Het snelwerk voor die koers heeft hij vandaag in ieder geval al gehad, haha.”

Lees vanaf vrijdag 31 augustus een uitgebreid verslag met reacties in het magazine Draf & Rensport.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.