De Leeuw: ‘Nergens op gerekend’

24 juli 2012 09:59

Tot maandag verliep het seizoen van Stal De Groningers en John de Leeuw teleurstellend. In Stompwijk konden de enthousiaste eigenarengroep en de trouwe pikeur eindelijk eens juichen. Victory Boy S won, ook tot hun eigen verbazing, de enige kortebaan op gras.

“Alles zat mee”, blikte De Leeuw terug op de middag. “Dat hadden we echt een keer nodig. Dit is een grote opluchting. Voor de eigenaren, maar ook voor mezelf. Zij hebben vertrouwen in mij gehouden en ik in de eigenaren en de paarden. We hebben met elkaar een contract afgesloten dat ik hun paarden rijd. Dat betekent dat je ze ook moet rijden als ze tegenvallen.”

Weinig vertrouwen

Ook Victory Boy S is nog niet naar zijn zin. “Bij de start is hij moeilijk. Ik kan nooit wegrijden zoals ik wil wegrijden. Ik had voorafgaand aan de koers dan ook weinig vertrouwen in een goede afloop. Ik rekende nergens op. Maar dat hij snelheid heeft, heeft hij vandaag wel laten zien. Timothy’s Way zat er in de eerste omloop snel dicht op. Toch liep hij vervolgens geen meter extra in.”

Vervolgens volgden de twee maal galopperende Arvid Boko, een stilstaand nummer en Viva’s Limburgia die twee keer te vroeg van start ging. “En dat terwijl Giovanni wel harde ritten had gekregen. Wim van der Mespel zei richting de start dan ook dat hij me niet kon kloppen. Natuurlijk kon er nog van alles gebeuren, maar zijn woorden kwamen uit.”

De Leeuw twijfelt of Victory Boy S ook vanaf de basisafstand meedoet om de winst. “Hij gaat het beter doen, maar het is nog steeds niet dat ik denk: ‘goh, wat rijdt hij lekker weg’. Ik ben bang dat dit in zijn hoofd blijft hangen. Erg zonde, want hij geeft hierdoor meters weg en het kost energie.”

Er aan toe

Ook Michel Roggen was namens Stal De Groningers opgelucht met de winst. “Het is meer dan een jaar geleden dat we op de kortebaan gewonnen hebben. We waren er aan toe. Al doen onze paarden het op de langebaan momenteel geweldig.”

De overwinning van Victory Boy S zag de eigenarengroep niet aankomen, al wisten zij wel wat zijn grote kwaliteit is. “Snelheid is het probleem niet. Hij gaat waarschijnlijk het hardste van allemaal. Maar hij moet het starten duidelijk nog leren, hij moet begrijpen wat de bedoeling is. Dat ging nu al een stuk beter is. Bovendien ligt gras hem goed.”

Stal De Groningers heeft zowel nationaal als internationaal grote prijzen gewonnen in de drafsport. In Stompwijk wonnen ze maandag voor het eerst. Roggen: “Winnen op de langebaan is prachtig, maar als je op Victoria Park wint, staan er langs de kant misschien drie mensen voor je te klappen. Ik reed net samen met John de ereronde en er stonden misschien wel duizend mensen voor ons op de banken. Het voelde alsof we de Derby hadden gewonnen.”

Meer reacties vanaf vrijdag in Draf & Rensport.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.