De Leeuw gaat in Zwanenburg op voor eerste zege

25 juni 2013 12:27

John de Leeuw lijkt op voorhand de grote favoriet voor het winnen van de kortebaan in Zwanenburg. De 53-jarige catchdriver heeft met Power Hill (foto) en Yankee Attack de beschikking over twee klasbakken, die tijdens hun laatste starts allebei aantoonden klaar te zijn voor een overwinning. Toch kan de voormalig kortebaankampioen uit Hoofddorp in dit gevarieerde veld nog genoeg tegenstand verwachten.

Bekijk het deelnemersveld.

Power Hill start op het wielerparkoers van HSC De Bataaf dit seizoen voor het eerst vanaf 270 meter. De negenjarige ruin maakte afgelopen winter de overstap naar het entrainement van Jan van Dooyeweerd en is sindsdien sterk verbeterd. In Venhuizen werd Power Hill derde, maar omdat hij dit seizoen inmiddels drie keer is gestart en nog geen 750 euro heeft verdiend, mag hij met een voorgift van vijf meter starten. Wanneer Power Hill startfouten achterwege laat, is hij een serieuze kandidaat voor de zege.

Dat geldt ook voor Yankee Attack. Het karakterpaard, eveneens uit de stallen van Van Dooyeweerd, zette prima prestaties neer in Assendelft (vierde) en Wognum(vijfde) en was met een sterk optreden in Amsterdam-Noord zelfs heel dicht bij de overwinning. Slechts een ijzersterke Black Beauty Venus was tijdens de finale te sterk. De bliksemsnelle ruin uit de stallen van Aad Pools is na indrukwekkende zeges eerder dit seizoen in Assendelft en Amsterdam-Noord voortaan opgezadeld met een starthandicap, wat het winnen van een kortebaan ernstig bemoeilijkt. Tien meter goedmaken op één van de tien (!) paarden die in Zwanenburg vanaf 270 meter starten, zal wellicht een keer lukken, maar een hele middag is een flinke opgave. Toch vlakken wij de koploper in het klassement ‘Kortebaanpaard 2013’ zeker niet uit; daarvoor etaleerde hij tijdens zijn eerdere optredens dit seizoen te veel klasse.

Klaargestoomd

Ook Dreamcatcher Venus start onder de rook van Schiphol voor het eerst vanaf 270 meter. Het halfbroertje van Black Beauty Venus heeft het kortebanen moeten leren, maar leek het spelletje tijdens zijn laatste start te gaan snappen. Hij legde zesvoudig kortebaanwinnaar Attila het vuur aan de schenen, maar redde het net niet. Vanaf zijn nieuwe afstand liggen er mogelijkheden, hoewel de loting voor de eerste omloop gunstiger had gekund. Tegenstander Ottimo du Closet kwam op voorspraak van Mario van Dooyeweerd naar Nederland en is bij Wim van der Mespel in bekwame handen. Ook deze combinatie start vanaf 270 meter en is speciaal klaargestoomd voor deze kortebaan. Ook de elfjarige Franse ruin heeft enkele starts nodig gehad om het kortebanen onder de knie te krijgen en toonde in Venhuizen (vijfde) aan dat de vorm groeiende is. Kortom, een zeer interessante rit waarvan de winnaar wel eens ver kan komen.

Verder heeft Van der Mespel met Time after Time een zeer gevaarlijke outsider voor zijn kar. De zevenjarige merrie versloeg in Amsterdam-Noord even sterk als verrassend Tusee JL en wist zelfs een rit van Black Beauty Venus te winnen. Daarna was de pijp leeg en werd ze moegestreden vierde. Conditioneel was ze dus nog niet zo ver, maar wanneer de pupil van trainer Cees Imming in Zwanenburg aantoont over meer inhoud te beschikken, is ze een deelnemer om rekening mee te houden.

Tanja Huisman is in Zwanenburg ook weer van de partij. De leerlingpikeur toonde vorig jaar aan op de kortebaan uitstekend uit de voeten te kunnen, maar maakte tijdens de wintermaanden een uitstapje naar Zweden. Nu ze weer terug is, heeft ze direct de beschikking over twee knappe deelnemers. Ziyi liep een uitstekende koers in Venhuizen en vocht zich naar een knappe tweede plaats. Tijdens haar laatste start werd de merrie vijfde in Amsterdam-Noord. Umberto heeft van de twee de beste papieren. De vijfvoudig kortebaanwinnaar is een razendsnelle starter en werd vorig jaar met Huisman op de sulky tweede tijdens het Nederlands kampioenschap in Lisse. De trots van eigenaartrainer Bert de Boer behoort in Zwanenburg tot de kanshebbers.

Ook Ton Jeu is een uitgesproken snelle starter. De Franse ruin vliegt werkelijk van start, maar heeft onderweg niet de versnelling om definitief het verschil te maken. Op het niet al te lange parkoers op de wielerbaan heeft Ton Jeu kansen, maar winnen lijkt, ondanks een fraaie derde plaats tijdens zijn laatste start in Amsterdam-Noord, te veel gevraagd.

ONZE TIP: 1. POWER HILL 2. BLACK BEAUTY VENUS 3. YANKEE ATTACK 4. UMBERTO
Outsiders: Time after Time, Ottimo du Closet en Dreamcatcher Venus

Geen zin in de rij bij de totalisator in Zwanenburg? Zet vanaf zaterdagmorgen online in:
Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.