De Jong: ‘Ze werd steeds rustiger en beter’

13 oktober 2015 16:19

Op de valreep maakte Elma Alki tijdens de laatste kortebaan in ’t Zand haar seizoen goed. Na een veelbelovende tweede plaats al vroeg in Vroomshoop was het wachten op haar eerste overwinning. Waar andere paarden per start verbeterden en naar grote hoogten groeiden, leek de vierjarige vosmerrie er echter per start minder zin in te krijgen. Tijdens de finale van het seizoen maakte ze dan eindelijk de verwachtingen waar. De combinatie met Jan Thijs de Jong op de sulky werd elke omloop sterker en legde tijdens de beslissende omloop zelfs betrekkelijk eenvoudig Donate Groenhof over de knie. Een mooi succes voor haar nieuwe eigenaren en een mooie afsluiting van 2015 van De Jong.

De winnende pikeur had eigenlijk geen verklaring voor het feit dat Elma Alki in ’t Zand iedereen naar huis liep. “Ik weet niet wat voor een inspanning Frans (van der Blonk, red.) eerder dit seizoen gebruikte, maar ik ben simpel begonnen. Voorheen maakte ze nog wel eens een foutje, maar vandaag was ze trouw. Tijdens de eerste twee omlopen moesten we aan elkaar wennen, maar vanaf de derde omloop hadden we de juiste aanspanning en balans gevonden. Naar mate de middag vorderde werd ze steeds rustiger en beter.”

Strand

Na de kortebaan van Lisse werd de merrie verkocht aan de Vrienden van IJmuiden en verhuisde ze van trainer Frans van der Blonk naar Rob de Vlieger. Wellicht beviel de aanpak van de trainer uit Zwaanshoek haar beter, want de manier waarop ze op de Keinsmerweg haar tegenstanders haar wil oplegde was imponerend. “Rob is de afgelopen twee weken met haar bezig geweest. Hij heeft haar op het strand getraind, waar ze volgens mij nog niet eerder was geweest, en op de strip. Daarnaast heeft ze een ander beslag gekregen. Dat is eigenlijk alles wat we er aan gedaan hebben.”

Voor De Jong vormde de overwinning een prachtige afsluiting van een sterk seizoen, waarin hij zich definitief tussen de gerenommeerde kortebaanpikeurs nestelde. “Na de overwinning met Tamburini in Warmond heb ik nog vijf finales gereden, maar geen één gewonnen. Het is dan lekker dat je laatste koers van het seizoen wél weet te winnen. Het is sowieso een mooi jaar geweest. Met deze overwinning erbij ben ik achter John de Leeuw en Aad Pools als derde geëindigd in het pikeursklassement. Je zult mij niet horen klagen.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.