De Jong: ‘Yankee Attack heeft een leeuwenhart’

29 juni 2014 09:10

Een betere seizoenstart konden Jan Thijs de Jong en Yankee Attack zich niet voorstellen. Na een derde plaats in Assendelft volgde een fraaie zege in Venhuizen. In Zwanenburg was het wederom raak. De combinatie kreeg een hels koersverloop voor de kiezen, maar wist desondanks voor de tweede keer op rij te winnen.

De zege in Zwanenburg betekende voor De Jong zijn zevende overwinning op de kortebaan, waardoor hij zijn status van leerlingpikeur kwijt is. “Dat is jammer, maar ik denk niet dat we het op een mooiere manier hadden kunnen afsluiten”, kijkt de 26-jarige medewerker van stal Rob de Vlieger terug. “In vergelijking met de koers in Venhuizen kreeg hij het vandaag niet cadeau. Andrea Swagerman en Attila zijn pittige tegenstanders. Maar Yankee Attack heeft een leeuwenhart, hij geeft nooit op.”

Naast Yankee Attack stak ook Zero Option Lane op het parkoers over de wielerbaan in een geweldige vorm. Tot een treffen tussen deze twee kwam het niet. De combinatie met Lindsey Pegram op de sulky ging tijdens de halve finale twee keer te vroeg van start. De Jong had het echter wel aangedurfd tijdens een eventuele finale. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik de ritten van Zero Option Lane niet heb gezien. Ik begreep wel dat hij een geweldige koers liep. Maar in deze vorm kan Yankee elke tegenstander aan. Ik denk dat de beste vandaag heeft gewonnen.”

Geluk

Door zijn zevende kortebaanoverwinning is De Jong zijn leerlingstatus kwijt en wordt het dit seizoen zo succesvolle duo gescheiden. De Jong hoopt wel op de kortebaan actief te blijven. “Ondanks dat ik geen leerling meer ben, is de kortebaan niet minder aantrekkelijk geworden. Wanneer ik een paard kan rijden, zal ik dat zeker doen. Ik heb nu alleen een beetje meer geluk nodig.”

Jan Thijs de Jong debuteerde in 2009 op de Meerlaan in Hillegom op de kortebaan. Met Radja Jet kwam hij toen niet door de eerste omloop heen. Het seizoen van 2010 werd een absoluut topjaar voor De Jong. Met Ulliano Way won hij in Stompwijk, Voorschoten en Schagen. Het leverde hem het kampioenschap op bij de leerlingpikeurs, terwijl Ulliano Way met minimale voorsprong het klassement ‘Kortebaanpaard 2010’ won. In 2011 won De Jong met Yke Starlake in Nootdorp en een jaar later met Attila in Enkhuizen. Hij was ten tijden van die laatste overwinning op de langebaan geen leerlingpikeur meer, maar mocht op de kortebaan, bij een gebrek aan leerlingpikeurs, nog met ontheffing starten. Na zijn tweede zege met Yankee Attack is De Jong dit voordeel definitief kwijt.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.