De eerste vijf sterren zijn voor Tusee JL

20 juni 2012 19:42

Ondanks dat voor ons gevoel het kortebaanseizoen nog op stoom moet komen, hebben we tijdens de voorgaande koersen al enorm veel mooie sport gezien. In Zwanenburg krijgt dit ongetwijfeld een vervolg. De deelnemerslijst puilt uit met gerenommeerde kortebaantoppers en veelbelovende talenten. Toch was het kiezen van een favoriet niet moeilijk. Tusee JL maakte dit seizoen al zoveel indruk, dat we niet om hem heen kunnen.

Onze zoektocht naar een favoriet begon natuurlijk bij de trainer in vorm, Aad Pools. Zijn paarden wonnen dit seizoen vier van de tot dusver zeven verreden kortebanen. Tusee JL is de absolute blikvanger van de paarden die Pools in Zwanenburg aan de start brengt. De elfjarige ruin won dit seizoen de seizoenouverture in Helmond en was bijna twee weken geleden de sterkste in Rotterdam. In de havenstad won Tusee JL zelfs met een starthandicap op een baan van amper 270 meter. Op het asfalt van de wielerbaan van ‘HSC De Bataaf’ is hij, mede door zijn flitsende versnelling onderweg, het te kloppen paard. We hebben het zelfs aangedurfd om de klasbak als eerste paard dit seizoen ‘vijf sterren’ toe te kennen, als de grote favoriet.

Pools brengt ook een interessante debutant aan de start. De vierjarige Blackpearl Trans R is een nakomeling van de legendarische General November, die op de langebaan ruim één miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar liep. De merrie is in eigendom van de familie Gerrits, de voormalig eigenarengroep van Tusee JL en momenteel genietend van hun Viva’s Limburgia.

Inspanning

Goede kortebaanpaarden starten er genoeg in Zwanenburg. Helaas voor hen kruisen vrijwel alle toppers hun degens al tijdens de eerste omloop. Wat te denken van de confrontatie tussen Umberto en Attila? Laatstgenoemde won vorig jaar drie kortebanen en reikte tot de tweede plaats in het klassement ‘Kortebaanpaard 2011’. Het zit de vijfjarige ruin van trainer Cees Hetteling dit seizoen qua loting niet mee. Met Videx SR, Viva’s Limburgia en nu weer Umberto als tegenstanders tijdens de eerste omloop trof Attila tot dusver louter paarden die in 2012 een kortebaan hebben gewonnen. Umberto won dit seizoen in Amsterdam-Noord en eindigde vorige week moegestreden als vierde in Sassenheim. De winnaar van deze koninginnenrit gaat ongetwijfeld een rol spelen in Zwanenburg, maar heeft om de eerste omloop door te komen al een flinke inspanning moeten leveren. En dat is op de kortebaan, waar elke rit waarin niet hard hoeft te worden gelopen zorgvuldig wordt gekoesterd, een flink nadeel.

Ook de ritten tussen Zephir, de winnaar van vorig jaar in Zwanenburg, en Zalvador Spendic beloven vuurwerk. Leerlingpikeur Denise Pennekamp, ze neemt voor het eerst plaats achter Zephir, bewees in Rotterdam het kortebanen steeds beter onder de knie te krijgen, getuige een derde plaats met Axel Cartouche. De wispelturige Zalvador Spendic gaat dit seizoen strakker dan ooit en liep al naar een derde plek in Assendelft en een sterke tweede plaats in Venhuizen. Ook voor deze confrontatie geldt dat de winnaar een kans heeft op meer, maar ook al flinke ritten in de benen heeft.

Zero Option Lane kent tot op heden een sterk, maar wisselvallig seizoen. De zesjarige ruin won in Assendelft, maar wilde er tijdens zijn daarop volgende start in Amsterdam-Noord niets van weten. In Rotterdam verkeerde de klasbak van De Vrienden van Wim van Schaik echter weer in uitstekende vorm en was enkel Tusee JL tijdens de finale te sterk. Wij vermoeden dat ook Zero Option Lane tijdens de eerste omloop aan de bak moet. Tegenstander Quick du Vivier liep tijdens zijn kortebaandebuut in Wognum een puike koers en schakelde onder andere Umberto uit. Pas na een kamprit in de derde omloop moest de negenjarige hengst zich gewonnen geven tegen de latere finalist Original Charm. Wanneer de hengst het spelletje door begint te krijgen, is Quick du Vivier in Zwanenburg een outsider met mogelijkheden.

Loting

Wanneer Wim van der Mespel met twee paarden vanaf 270 meter mag vertrekken, is het oppassen geblazen voor de concurrentie. John Dekker noemde zijn collega al eens een ‘echt startertje’ en dat is op een baan van 275 meter een enorm voordeel. De huidige kortebaankampioen neemt onder andere plaats achter Auke d’Almere. De vijfjarige ruin is door ‘De Vrienden van Kortebaan Zwanenburg’ speciaal aangekocht voor deze koers. De pupil van trainer Cees Imming verbetert elke kortebaan, maar treft met Boshoevens Emily een getalenteerde tegenstandster. De merrie van Wim van Buytene baarde vorige week in Sassenheim opzien door Black Beauty Venus één rit lopende te kloppen. De tweede omloop halen, wordt geen gemakkelijke opgave.

Van der Mespel start ook met Appie Swagerman. Deze vijfjarige ruin liet tijdens vier eerdere starts zien over de nodige potentie te beschikken, maar zette dat nog niet om in een klassering. Vorige week vrijdag bood de pupil van trainer Cees Imming uitstekend tegenstand tegen de latere finalist Ipse Lb, maar ging in het zicht van de haven tweemaal van de benen. Wanneer hij vlak blijft, zijn er mogelijkheden.

Tenslotte aandacht voor de wederom ongunstige loting van Diamond Wood. De eenmalig kortebaanwinnaar heeft problemen met het rechtsom draaien en is dus enorm gebaat bij een oneven nummer. Helaas lootte de trots van Stal Assendelft in Zwanenburg voor de zevende (!) keer in zeven starts tijdens dit seizoen een even nummer. Mocht de troef van vader en zoon Van der Blonk de eerste omloop overleven, gunnen wij hem meer dan wie dan ook een oneven nummer in de tweede omloop!

ONZE TIP:

***** Tusee JL
*** Zero Option Lane en Attila
** Umberto en Zalvador Spendic
* Quick du Vivier, Appie Swagerman en Blackpearl Trans R

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.